söndag 1 november 2009

Spelningar vecka 44

This is Head

Har halkat lite efter med vad som hänt den gångna veckan och fattar mig därför kortare än vanligt. Det blev i alla fall tre konsertkvällar, även om dubbleringen på fredagen uteblev (skippade Brendan Benson på Debaser - vet inte om det var dumt eller inte, men Sydsvenskan verkar i alla fall ha gillat det)

MFMB

This is Head & MFMB. Debaser Malmö 28/10/09

På onsdagskvällen var det två lokala band som spelade på Debaser, som båda hyllats/hypats en hel del och var för sig på olika håll kallats Malmös bästa band (själv röstar jag fortfarande på Vit Päls). Dels var det This is Head och dels MFMB. Sistnämnda hade jag sett en gång tidigare, och blivit ganska imponerad, men This is Head var första gången. Enligt förhandsreklamen är jag därför i princip utomjordisk, eftersom det enligt den var närmast omöjligt att inte ha sett dem tidigare. Båda banden gjorde väldigt bra ifrån sig, även om det var typisk indiepublik som håller behörigt avstånd till scenkanten och inte svettar ner sig i onödan. Myspacelänkar:

This is Head
MFMB

Jennie Abrahamsson

En afton med Monica Zetterlund feat. Annika Norlin, Rebecka Törnqvist, Lotta Wenglén, Nicolai Dunger, Sophia Ersson, Almaz Yebio och Jennie Abrahamsson samt Aftonorkestern och Vindlakvartetten. Debaser Malmö 29/10/09.

Det här var en av de intressantaste aftnarna hittills. Förutom Nina Simone-kvällen förra året har man tidigare helt hållit sig till pop/rock/soul. Nu var det jazz och dessutom den första svenska artisten att hylla. Det blev succé. Det var inte den allra bästa aftonen hittills, men inte särskilt många kommer före. Höjdpunkterna var många. Bäst av alla var Lotta Wenglén. Hennes versioner av Små gröna äpplen och Trubbel tillförde båda originalen massor. Hon själv sjöng låtarna i singer/songwriterstil, men bandet och stråkkvartetten runt om byggde upp en storslagen ljudbild. Versionen av Trubbel var rent magisk - bland det bästa jag hört på En afton överhuvudtaget. Som jag skrivit tidigare, så är låten så fantastisk från början att den inte går att misslyckas med, men Lotta lyfte den verkligen ytterligare. Kvällens andra verkliga gåshudsstund var när Rebecka Törnqvist sjöng Vara riktigt svensk. Även Annikas Visa från Utanmyra och Almaz Sov gjorde starka intryck. Den enda mannen i line-upen, Nicolai Dunger, var däremot den som gjorde sämst ifrån sig. Dels tog han inte vara på möjligheterna med band och stråkkvartett, men han kändes även allmänt ofokuserad.

Det är två aftnar kvar. Först är det En afton med PJ Harvey 25 november och i mellandagarna blir det den sista aftonen någonsin - En afton med Michael Jackson.


Emil Jensen. Inkonst, Malmö 30/10/09


Emils nya föreställning, kallad En dödsrolig kväll om sorg och saknad, har en allvarligare stämning än hans tidigare grejer. Däremot är den lika bra och det är imponerande att få till så mycket skratt och roliga tänkvärdheter av väldigt dystra och tragiska händelser. Som vanligt lämnade jag hans föreställning med ett leende, trots ett allvarligt budskap. Musikaliskt blev det både ett flertal äldre låtar, men även fyra stycken helt nya (varav en akustisk version med ny svensk text av Michael Jacksons Beat It). Snygg gitarr hade han också.

Inga kommentarer: