lördag 21 november 2009

Decenniets bästa låtar - #9

#9 The Dears - 22: The Death of All The Romance (från No Cities Left, 2003)

Att Kanada varit på frammarsch i popmusiken de senaste tio åren har varit svårt att undgå. Ett av de allra bästa banden, som tyvärr känns lite förbisett ibland, är The Dears från Montreal. Deras musik är vanligen mörk och allvarlig, och ofta är det aningen teatralt och orkestrerat. Det är också ett band som ligger högt på min lista över band jag vill se live.

Det finns många guldkorn i bandets katalog, men det finaste är den här otroliga duetten - en av de bästa popduetter jag hört någonsin. Vokalisternas röster och inlevelse harmonierar perfekt och tillsammans med låtens dramatiska uppbyggnad är det här tveklöst en av de stora popstunderna från decenniet.

Tyvärr finns inte hela låten i studioversion på Youtube - den instrumentala avslutningen saknas. Låten slutar alltså inte där filmen slutar även om det verkar så - det kommer en superb fade-out också. Här är låten i sin helhet (zshare), men kolla in den supersorgliga videon också. Det är en av de finaste kortfilmer jag vet. Dessutom, som bonus, en fin liveversion (med sylvasst outro).
Gillar du detta gillar du även:
Fountains of Wayne - Hackensack
Mojave 3 - Trying To Reach You
Islands - Swans (Life After Death)

Inga kommentarer: