torsdag 26 november 2009

Decenniets bästa låtar - #4

#4 Arcade Fire - In The Backseat (från Funeral, 2004)

Arcade Fire från Montreal kan mycket väl vara 2000-talets mest inflytelserika nya band. Inte det allra största, ännu, men av band som helt kommit fram under decenniet finns det inget jag tror har lika stor chans att i framtiden sälja ut arenor och ta plats bland populärmusikens superstjärnor. Det kommer i så fall vara välförtjänt. Arcade Fire känns verkligen som ett band som vill mycket, men de vill det genom att vara bäst. Att göra bättre skivor och spela bättre konserter än andra - inte genom att stjäla uppmärksamhet i tv eller utrymme i skvallerpressen. De två album de gjort och de tre spelningar jag sett med dem pekar mot att allt är möjligt i framtiden. Debutplattan Funeral kan mycket väl vara decenniets allra bästa album - uppföljaren Neon Bible är även den otroligt bra.

När det kommer till låtar så är halva deras katalog värd att nämna i detta sammanhang. Men ändå känns valet av In The Backseat självklart. Den är ett monster till albumavslutare. Och en oerhörd livelåt. Jag har varit inne på det tidigare på listan - låtar som börjar minimalistiskt och efterhand stegrar och till slut närmast exploderar tilltalar mig väldigt mycket. Och In The Backseat tar detta till fulländning.

Videon, som är inspelad live 2005, talar för sig själv. Det är nästan omänskligt bra. Regine Chassagne är inte världens allra bästa sångerska rent tekniskt, men de känslor hon visar (t.ex. vid 4:30) är så starka att jag nästan börjar gråta av att se den. Låten handlar, om än lite diffust, om Regines mamma som dog i en bilolycka. Sen jag fick kännedom om det har låten varit en av de starkaste jag hört i hela mitt liv.

I like the peace
in the backseat,
I don't have to drive,
I don't have to speak,
I can watch the country side,
and I can fall asleep.

My family tree's
losing all its leaves,
crashing towards the driver's seat,
the lightning bolt made enough heat
to melt the street beneath your feet.

Alice died
in the night,
I've been learning to drive.
My whole life,
I've been learning
Gillar du detta gillar du även:
Arcade Fire - Wake Up
Arcade Fire - My Body is a Cage
Radiohead - Optimistic

2 kommentarer:

Maria sa...

EFter en maratonlyssning är jag äntligen ikapp! Ser fram emot den spännande upplösningen på din fantastiska lista! jag har lärt mig otroligt mycket om ny musik de här veckorna :) Kram M

antz sa...

väl skrivet! även om den här inte hör till mina absoluta favoritlåtar med Arcade Fire (rankar exempelvis dina "bonuslåtar" högre) så håller jag med om att praktiskt taget vilken låt som helst från Funeral eller Neon bible platsar på en sån här lista!