söndag 8 november 2009

Carolina Wallin Pérez & First Aid Kit

Carolina Wallin Pérez. Debaser, Malmö 6/11/09 (förband till First Aid Kit)

Jag var helt såld på Kent 1995-96 i samband med deras två första plattor. Men jag började tröttna ungefär vid Hagnesta Hill för ca 10 år sedan. De senaste fem åren har jag varit genuint ointresserad av vad de gjort. Därför känns det fräscht att en begåvad sångerska plockar upp låtarna och gör något annorlunda med dem för att visa att det i många fall är ruggigt starka låtar. Carolina gör softa, akustiska versioner i gränslandet mellan jazz och pop. Hennes debutalbum "Pärlor och svin" släpptes nyligen och innehåller enbart Kentcovers. Jag gillar idén och flera av hennes versioner - inte för sakens skull utan för att hon sjunger bra utan att ta i för mycket och hon lyfter fram texterna på ett sätt som gör att det inte bara känns som slentriancovers. Melodierna från originalen följs däremot mer eller mindre exakt. Här uppträdde hon med gitarristen Mattias Fjellström. De gjorde vad de kunde, men någon borde sponsra så hon kan ta med antingen en cellist eller en trumpetare på konserterna och skapa mer stämning.

När det blåser på månen
Utan dina andetag

First Aid Kit. Debaser, Malmö 6/11/09

Det här är lite lustigt. De här unga (någonstans i övre tonåren) systrarna såg jag på Youtube göra en fin cover av Fleet Foxes' Tiger Mountain Peasant Song för några månader sedan. Då visste jag inte ens att de var ett riktigt band. Men nu stod de alltså, under namnet First Aid Kit, på Debasers scen, och trots att de bara just släppt sin första skiva var det jättemycket folk.

De var riktigt bra. De sjunger bra, även om gitarristen skär lite när hon tar i för mycket. Men det är lätt att ha överseende med eftersom det bara händer ett fåtal gånger. Fina sånger, fin stämsång och väldigt amerikanskt, trots att de är svenska. Att de gillar Fleet Foxes hade varit lätt att gissa även utan den fina avslutningen, då de gjorde Tiger Mountain Peasant Song utan mikrofoner stående mitt i publiken. Att de även lyssnat mycket på äldre amerikansk folkpop känns också självklart. Men musik behöver inte alltid vara nyskapande - ibland räcker det mer än väl med att den är vacker och stämningsskapande och det lyckas First Aid Kit väldigt väl med.

Hard Believer
Tiger Mountain Peasant Song

Inga kommentarer: