onsdag 18 november 2009

Decenniets bästa låtar - #12

#12 Bran Van 3000 - Astounded (från Discosis, 2001)

Efter framgången med slackerhymnen Drinking in LA (1997) hade Montreals finaste musikkollektiv stora planer inför uppföljaren. Idéerna fullkomligt sprutade och det enda som var bestämt var att man skulle ha roligt i studion och att det skulle höras på skivan. Man bjöd in Curtis Mayfield att medverka på en låt och legenden tackade uppskattande ja. Men Mayfields hälsa hade börjat vackla och när det väl var dags för att spela in var han så dålig att han inte orkade. Men som den rakryggade människa han var meddelade han i stället att BV3 fick göra i princip vad de ville med hans befintliga låtar. Move On Up, hans förmodligen mest kända låt, fick göra jobbet. Och till den lades alla möjliga infall och komponenter man kunde komma på - soulklassikern var på en gång utsmyckad med både hypermodernt klubbsound och t.o.m. latinosväng. Resultatet var närmast chockerande bra.

Cover? Borde den diskas från listan? Gränsfall, men den räknas officiellt som en ny låt baserad på Move On Up, och jag köper det (annars är Stepchild nedan ett fullgott alternativ som #12).

Discosis är f.ö. en fantastisk skiva och hamnar högt på min decennielista för album. Ambitionerna att göra en skiva där det hörs att bandet har roligt och även lyssnaren har det uppfylldes med råge. Variationerna, de knasiga idéerna och t.o.m. de snuskiga fantasierna är oändliga. Att t.ex. Pakistaniern Badar Ali Khan wailar på i flera minuter i låten Stepchild låter på förhand närmast sjukt men resultatet är hysteriskt fantastiskt.


Gillar du detta gillar du även:
Bran Van 3000 - Stepchild
Tilly & the Wall - Bad Education
Outkast - B.O.B

Inga kommentarer: