söndag 1 november 2009

Decenniets bästa låtar - #30

#30 LCD Soundsystem - Losing My Edge (singel 2002, även på albumet LCD Soundsystem, 2005)

Punkdisco kallas deras musik ibland. Men det ljuger lite - det är mer komplext än så. LCD Soundsystem är ett musikkollektiv från New York som har fått till ett trumbaserat, dansant sound som låter väldigt eget tack vare influenser från extremt många håll. Sångaren James Murphy är tydligen en riktig musiknörd med en gigantisk skivsamling, vilket återspeglas i musiken.

Losing My Edge handlar om han som alltid haft koll på allt, varit först med det nya och haft de viktigaste kontakterna, men nu börjar tappa till kidsen som kommer underifrån. Låten är med stor sannolikhet det nördigaste som spelats in under 2000-talet, men den är det med stor självdistans och humor från musiknörden Murphy.

I'm losing my edge to the kids from France and from London.
But I was there.
I was there in 1968.
I was there at the first Can show in Cologne.

----
I'm losing my edge to the Internet seekers who can tell me every member of every good group from 1962 to 1978

Här går han igenom musikhistorien och skryter om alla vitala händelser han varit med om -

I was there when Captain Beefheart started up his first band. I told him, don't do it that way, you'll never make a dime
---
I was the first guy playing Daft Punk to the rock kids.
I played it at CBGB's.
Everybody thought I was crazy


Just de tre orden I was there är bärande i texten. Losing My Edge är en riktigt skön låt att bara lyssna på, men för att få ut maximalt av den ska man naturligtvis också lyssna på den otroligt underhållande texten. LCD Soundsystem är f.ö. ett fantastiskt liveband - jag har haft lyckan att få njuta av dem två gånger, första gången faktiskt på Malmöfestivalen 2004, då de spelade på Gustav Adolfs torg av alla ställen. Det är också en av de absolut bästa spelningar jag sett på Malmöfestivalen någonsin.Gillar du detta gillar du även:
LCD Soundsystem - New York I Love You But You're Bringing Me Down
Crystal Castles - Crimewave
Daft Punk - Digital Love

7 kommentarer:

Kowalski sa...

Lustigt, lyssnade på LCD för några dagar sedan och tänkte på din lista, och att just Losing my Edge, All my Friends eller Someone Great MÅSTE vara med.

Hoppas nu bara att 00-talets absolut bästa låt är med på topp tio iaf, och den låttiteln har initialerna SP. Behöver ju inte avslöja än vilken jag tänker på. Bara att vänta och se.

Ola sa...

Om det är samma låt som jag tänker på så är den lång. Mmmm, den är riktigt fin. Hehe, vi får se vad som händer.

antz sa...

LCD Soundsystem är givna på en sån här lista. jag hade dock valt Someone great. eller New York I love you but you're bringing me down.

Fredrik sa...

Jag hade nog också valt New York, I Love You...eller kanske All my Friends.

Ola sa...

Tack för trevliga kommentarer!

New York I Love You var nära, mycket nära att bli vald. Den var framför allt sjukt bra när jag såg dem live 2007. Men texten till Losing My Edge avgjorde till slut. F.ö. bara kanonlåtar ni nämner.

Kowalski sa...

Jo, låten är lång, 12 minuter om jag inte minns fel. Så vi tänker nog på samma.

Glömde nämna angående den bästa covern... och den har LCD gjort - No Love Lost.
Och nej, Feists Inside Out är INTE bättre än Bee Gees! =)

Fredrik sa...

Ang. covers: The Ghost of Tom Joad - Junip och Jag har aldrig bott vid en landsväg - Sci-Fi Skåne är grymma. 00-talet båda två. Fast här är ju dock originalen knäckande bra.