lördag 14 november 2009

Decenniets bästa låtar - #15

#15 The Moldy Peaches - Steak For Chicken (från The Moldy Peaches, 2001)

Det kanske mest anmärkningsvärda med The Moldy Peaches, som består av de båda aningen okonventionella singer/songwrite-rarna Adam Green och Kimya Dawson, var att de lyckades med det osannolika konststycket att släppa en skiva den 11 september 2001 som innehöll en låt som heter NYC's like a Graveyard. Frågan som jag aldrig hört något svar på är hur det var att ha releasefest för just den skivan samma dag som två flygplan flög in i World Trade Center. Man kan ha bättre timing.

Nu är både Green och Dawson ganska cyniska och ironiska av sin natur, åtminstone i deras texter, så är det några som ser det lustiga i situationen är det nog de. De har också, som några av de främsta företrädarna för den aningen svårdefinierade antifolkscenen, gjort väldigt bra musik. Men inte välproducerat och genomarbetat - snarast primitivt och ibland låter det t.o.m. halvfärdigt. Men låtarna är generellt otroligt bra. Och den enkla produktionen är naturligtvis en fullt medveten strategi och det är också detta som är charmen med The Moldy Peaches och även de båda medlemmarnas soloskivor (där främst Kimya Dawson's Hidden Vagenda är omistlig) .

Bäst av allt de gjort är Steak for Chicken, en mycket märklig låt där båda sjunger parallellt, men bara ibland följer de samma text. I andra delar av låten sjunger de helt olika text och det blir både svårt att följa, väldigt roligt men också sanslöst bra. Att de inte har någon påtaglig censur för vad de sjunger om i sina texter gör det bara ännu bättre. Weird but perfect, som det stod i en kommentar på Youtube.

Här är studioversionen, men det cirkulerar några helt hysteriska liveversioner som är ännu bättre - exempel här. Och vill man läsa texten, där Kimyas alternativa textrader står inom parentes så finns den här.


Gillar du detta gillar du även:
Kimya Dawson - 5 Years
Jeffrey Lewis feat. Kimya Dawson - Pirates Declare War
Mountain Goats - See America Right (fantastisk låt - missa inte)

1 kommentar:

Johan sa...

Du har fått till en fin lista över låtar. Gillar framförallt att du tipsar om "See America Right" i den här posten.