torsdag 19 november 2009

Decenniets bästa låtar - #11

#11 The Decemberists - The Mariner's Revenge Song (från Picaresque, 2005)

En låt som handlar om svek och hämnd borde vara en rakt igenom tragisk låt. Men historien som Colin Meloy, sångare och låtskrivare i The Decemberists, fått ihop är så osannolik att låten i slutändan blir till stor underhållning. När jag såg bandet live 2007 var detta avslutningslåten och det är en av de roligaste stunder jag haft på en konsert.

The Mariner's Revenge Song spelar, på drygt 8 minuter, upp en hel teaterpjäs. En ovanligt sjuk teaterpjäs. Det börjar med att låtens "jag", en sjöman, blir vän med en annan, betydligt äldre sjöman. Den äldre inleder en relation med huvudpersonens mamma, som är änka. Men den nye vännen visar sig vara av det otrevligare slaget och super och misshandlar mamman. Sen svär han på sin moders dödsbädd att ta hämnd. Handlingen flyttas sedan fram 15 år.

It took me fifteen years
To swallow all my tears
Among the urchins in the street
------------
But never once in the employ
Of these holy men
Did I ever, once, turn my mind
From the thought of revenge
Oh Ohhhhh

I nästa scen är han ute på havet och har efter många, långa månader fått korn på den andre. Just som det är dags att avlossa kanonen översköljs båda skeppen av en jättevåg och de hamnar i havet. Samtliga i besättningen blir uppätna av en gigantisk val. I valens mage står sedan den sista, blodiga striden.

Ja, The Mariner's Revenge Song är inte en normal låt. Musikaliskt är den väldigt varierande med stark melodi och inslag av både brittisk och irländsk folkmusik, men ändå i tydlig amerikansk anda (bandet är från Portland, Oregon). Trots att den är minst lika knäpp som bra så är den fullkomligt oemotståndlig - jag skulle rentav kalla den ett mästerverk inom den moderna amerikanska folkpopen. Jag valde f.ö. en video med hela texten presenterad - njut!


Gillar ni detta gillar ni även:
The Decemberists - Los Angeles I'm Yours (otrolig liveversion!)
The Delgados - Aye Today
Woods - Rain On

1 kommentar:

Drake sa...

hur bra som helst