fredag 27 november 2009

Decenniets bästa låtar - #3

#3 Paddy McAloon - I Trawl the Megahertz (från I Trawl the Megahertz, 2003)

Man kan möjligen ifrågasätta huruvida I Trawl the Megahertz kvalificerar sig som "låt". Kanske är det mer korrekt att kalla den för komposition, stycke eller koncept. Vad som däremot inte går att ifrågasätta är kompositionens storhet.

Bakgrunden till att Prefab Sprouts sångare gjorde sitt mästerverk är att hans syn försämrades snabbt och ett tag led han i princip av blindhet och kunde då inte läsa. I stället lyssnade han på radio. På nattradion fångade han upp både det ena och det andra och han slogs bl.a. av hur många ensamma och trasiga människor det finns. Några av de tankar Paddy tog upp därigenom blev stommen i I Trawl the Megahertz.

Paddy McAloon har alltså ett förflutet som sångare i finaste engelska soulpopbandet Prefab Sprout. På I Trawl the Megahertz hörs hans röst inte alls. I stället har den för mig okända Yvonne Connor lånats in för att läsa upp de tankar och fraser som Paddy McAloon funderat fram eller snappat upp under alla sina nattradiotimmar. Det är alltså ingen sång - bara prat. Och låten, om vi nu väljer att ge den epitetet låt, är 22 minuter lång. Det kan låta helt vansinnigt, men det är något av det vackraste som spelats in.

Ni som inte hört den innan - lyd detta råd. Lägg er ner på sängen eller soffan, sätt igång denna låt och slut ögonen. Lyssna, koncentrerat - även på den fenomenala rörande texten - i 22 minuter. I Trawl the Megahertz förtjänar det av dig. Det är ingen låt man ska städa till, dansa till eller ha i bakgrunden i något sammanhang. I Trawl the Megahertz förtjänar alla dina sinnen, men då kommer den förmodligen framträda som något av det mest fantastiska du hört.

Självklart finns inte denna på Youtube - därtill är den alldeles för lång - men här är en annan fil:

Paddy McAloon - I Trawl the Megahertz (zshare - det kan ta en liten stund innan den startar p.g.a. filens storlek)

Gillar du detta gillar du även:
Godspeed You! Black Emperor - Sleep (23 min)
Archive - Again (16 min)
A Mountain of One - Brown Piano ("bara" 8 min)

22+23+16+8 - jag rekommenderar starkt att ni lägger 1 timme och 9 minuter på att lyssna igenom dessa fyra fantastiska stycken. Avkoppling, terapi och magi i samma förpackning!

3 kommentarer:

Anders sa...

Lysande val! Älskar den här låten. 22 minuter som aldrig känns tillräckliga.

Boggen sa...

Fantastiskt! Inte bara musiken utan också att du har Paddy som nr 3 på din lista. Har länge varit en beundrare av Prefabs och Paddys musik men sällan fått något gehör hos andra musikintresserade när jag försökt predika om musikens förträfflighet. Likt "I trawl the megahertz" så kräver Prefabs musik ett engagemang och intensivt lyssnande för att uppskattas till fullo. Jag kan förstå att vid en "ytlig" konfrontation med denna musik kan den verka lite som hissmusik, men om man ger den tid så har man en behaglig upplevelse som räcker livet ut! Tack för detta. Nu är jag väldigt nyfiken på vilka höjdare som kan ligga på topp-placeringarna. Extra roligt är också att Anders här ovan uppskattar valet, vilket bara, en en gång bekräftar att vi har samma musik-DNA. Tror att du, Ola har ungefär samma DNA.

Ola sa...

Tusen tack för denna feedback - väldigt uppskattat. I Trawl the Megahertz är ett mästerverk som alla människor borde höra.

---

'Lord, you gave me nothing, then took it all away.'

----

'Tell the stars I'm coming,
make them leave a space for me;
whether bones, or dust,
or ashes once among them I'll be free.'