fredag 20 november 2009

Decenniets bästa låtar - #10

#10 Yo La Tengo - The Story of Yo La Tengo (från I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass, 2006)

I ett blogginlägg från december 2006 skrev jag ungefär nedanstående. Det gäller i stora drag fortfarande.

11 minuter och 48 sekunder. Ett ganska enformigt upprepande av melodi, gitarrslingor och text. En återhållen sång som nästan överröstas av manglande gitarrer. Kan det ens vara bra?

Nej, det är inte bra. Det är oslagbart. Efter en magnifik uppbyggnad värdig ett mästerverk börjar gitarrerna så smått skära sönder högtalarna inifrån. Efter fyra minuter börjar sången. Det är kryptiskt och inte alls någon lång berättelse om bandets karriär som titeln antyder. Några få meningar upprepas gång på gång i stil med "we tried with all our might" och "we tore the playhouse down" och några varianter på det. Och den i all sin enkelhet geniala formuleringen "with nothing to lose - we lost". Och hela tiden med en nerv som är nästan kuslig.

Jag sitter vid datorn och försöker skriva samtidigt som musiken maler på. Men jag inser det totalt omöjliga i att ens försöka. Det är för bra, för vackert, för mycket av allt på en gång.

11 minuter och 48 sekunder. Den hade gärna fått hålla på mycket längre än så. Jag sätter stereon på repeat och låten får mala på. Men "låt" känns nästan för fjuttigt och jag letar igenom skallen efter en annan beteckning. Utan att lyckas. Rockmusik när den träffar som allra hårdast.


Youtube har en gräns på 10 minuter (låten klockar alltså in på 11:48 och det är lite av storheten - det tar tid att bygga upp stämningen) och därför får ni en annan länk i stället.

Yo La Tengo - The Story of Yo La Tengo (zshare)

Gillar ni detta gillar ni även:
Blonde Redhead - Falling Man (låten börjar 1:20 in i videon)
Ossler - Ett brus
Yeasayer - 2080

Dagens bonuslåtar är sjukt bra - alla tre.

4 kommentarer:

antz sa...

kul, det är en av mina favoritlåtar med Yo La Tengo också! idag håller jag helt med dig: alla tre bonuslåtarna är sjukt bra!

Ola sa...

Härligt att jag fick till det äntligen :-)

Anders sa...

Fantastiskt bra låt!! Tack för tipset! Ska kolla in resten av din lista nu. Noga.

Maria sa...

Nu är A oxå med: en lista som (nästan)innehåller hans nya favorit Ossler måste vara bra! ;) Kram M