fredag 30 oktober 2009

Decenniets bästa låtar - halvtidsvila och bästa covers

Halva listan över decenniets bästa låtar är klar och det kan vara på sin plats med en sammanfattning av hur listan ser ut hittills.

#31 Rodrigo y Gabriela - Tamacun
#32 Cursive - From the Hips
#33 Jens Lekman - Maple Leaves/Jag tyckte hon sa lönnlöv
#34 The Avalanches - Frontier Psychiatrist
#35 Weezer - Island in the Sun
#36 Camera Obscura - Razzle Dazzle Rose
#37 Eric Malmberg - Milda döden hämtar oss alla till slut
#38 Fosca - Secret Crush on Third Trombone
#39 The Waterboys - Let it Happen
#40 The New Pornographers - The Bleeding Heart Show

#41 Lupe Fiasco feat. Jill Scott - Daydreamin'
#42 A Place To Bury Strangers - I've Lived My Life to Stand in the Shadow of Your Heart
#43 The Jayhawks - Broken Harpoon
#44 The Czars - Little Pink House
#45 Interpol - Stella was a Diver and She was Always Down
#46 Sufjan Stevens - They are Night Zombies...
#47 Frida Hyvönen - I Drive My Friend
#48 The Go! Team - Junior Kickstart
#49 Black Box Recorder - Andrew Ridgley
#50 The Shortwave Set - Is it Any Wonder

#51 Sunset Rubdown - Us Ones in Between
#52 Dilated Peoples feat. Kanye West - This Way
#53 Raphael Saadiq - Still Ray
#54 Jack Penate - Tonight's Today
#55 [ingenting] - Punkdrömmar
#56 Björn Olsson - Tjörn
#57 My Brightest Diamond - Inside a Boy
#58 Ladytron - Destroy Everything You Touch
#59 The Streets - Let's Push Things Forward
#60 The Polyphonic Spree - Soldier Girl

Det vore kul med kommentarer på listan, såväl på låtarnas kvalitet och/eller listans upplägg. Eller bara ett uppmuntrande tillrop i all enkelhet.

Nu blir det en kortare (någon eller några dagar) paus innan listan fortsätter för jag har några andra grejer jag tänkte skriva om också. Men sen kör vi hårt med 00-talets 30 bästa låtar.

Som jag skrev i förutsättningarna så är covers automatiskt diskvalificerade från listan. Det utesluter några låtar som annars sannolikt kommit med. Det här är inte genomtänkt, utan jag skjuter från höften med vad jag kom på under en liten tankestund alldeles nyss. Men här är tre av decenniets allra bästa covers att njuta av i halvtidsvilan. Så, utanför listan, men med starka hedersomnämnande:

Bästa cover på skiva:
Feist - Inside and Out (från Let it Die, 2004 - original av Bee Gees - då kallad Love You Inside and Out, 1979)

Den främsta anledningen till att detta är decenniets bästa cover är att originalet är en ganska vedervärdig discolåt. Men i Feists version är det en fantastisk, snygg och sexig poplåt, som rakt igenom känns som hennes och ger texten en mycket mer övertygande innebörd. Otroligt snyggt av den begåvade kanadensiskan att plocka fram en så pass gräslig sak och ändå se de gömda kvaliteter den har i form av melodi och refräng, och förädla den till musikaliskt guld. Genialiskt.


Bästa svenska cover:
Stefan Sundström & Nina Ramsby - En näve näring (från Fabler från Bällingebro, 2006 - original av Västerbrokören, 1999)

Jag skrev först Håkan Hellström och Trubbel här, men Olle Adolphssons mästerverk är så ofattbart stark som låt i grunden att det inte går att misslyckas med den, även om Håkan ändå gör den mer än rättvisa. Det kanske inte går att misslyckas med En näve näring heller, men den dynamik som Sundström och Ramsby har här lyfter fram Charlie Engstrands (f.d. Västerbrokören, Sundströms favoritband) låt som något av det finaste jag hört på svenska under dessa tio åren.


Bästa livecover (som jag sett själv):
Club Killers - Bankrobber (live på Debaser Malmö, 2008 - original av The Clash, 1980)

Jag har sett så fantastiskt många otroligt bra livecovers under detta decennium så det är egentligen omöjligt att plocka ut en. Men eftersom jag valt att göra just det kan inte valet falla på något annat än Bankrobber. Publiken var redan i fullkomlig extas, och bandet hade egentligen tänkt avsluta spelningen. Men så tittade de på varandra och sa "vi kör Bankrobber" och Magnus Carlson från Weeping Willows, som varit med tidigare under spelningen kom in och tog micken. Framförandet hade legendklass - förvisso var det en ganska rak cover men Club Killers orubbliga rytmsektion och stenhårda blåsartilleri gav den en oerhörd tyngd. Så avslutar man en spelning.

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Fantastisk lista. Med From The Hips och Junior Kickstart som definitiva höjdpunkter. Ser fram emot resten.

Kristoffer sa...

Bra val i många fall, men det blir lättare att kommentera när jag ser helheten. Helt klart har du mycket bättre koll på 00-talet än vad jag har... ;) Trevlig helg!

Drake sa...

Mycket ambitiös lista. det mesta känner jag inte igen. Jag lär mig hela tiden. Vem vet, man kanske kan få delar av listan på skiva någon gång.

Boggen sa...

Mycket bra så här långt. Känner inte till allt eller är inte tillräckligt "inlyssnad" på alla låtar men det är kul att du har med favoriter som Saadiq, Penate och Black Box Recorder. Att du dessutom har petat in en Jayhawks-låt i listan ger extra plus i kanten (även om jag kanske inte skulle ha valt Broken Harpoon...)