måndag 12 oktober 2009

Whiskyprovning #19


Jag och ett antal vänner testar sen flera år tillbaka whisky på återkommande basis. Vi brukar ses 2-3 gånger/år och ha en trevlig kväll tillsammans med ett antal tidigare otestade whiskysorter, tilltugg och oftast också någon lek - ibland är det musikquiz men denna gång var det charader, vilket var jättekul. I lördags var det provning #19 sedan starten 2001 (dessutom har vi haft romprovning som omväxling).

Vi har fram till nu testat 141 sorter (plus ett tiotal omtestningar) och alla resultat och omdömen finns sparade. Vi testar inte bara skotska sorter utan allt som är etiketterat som whisky kan och ska testas. Till exempel är det stående uppdrag till deltagare som reser utomlands att försöka hitta någon inhemsk sort från det land den åker till.

För varje sort görs noggranna anteckningar om doft, smak och eftersmak samt harmoni mellan dessa. Och avslutningsvis ett betyg och vanligen också en eller två meningar för att sammanfatta. Självklart är det blindtester, d.v.s. vi får inte reda på vilken sort det är förrän efter den är testad och har diskuterats.

Denna gång hade vi ett nytt land i form av Brasilien. Men kvällens stora vinnare var den en Ardbeg-produkt - Ardbeg Supernova, som med 8,37/10 i betygssnitt är en av de bästa vi haft någonsin. Alla kvällens resultat och några av kvällens roligare omdömen syns på collaget ovan (klicka för att göra bilden större).

Annars var kvällens lilla fadäs att vi hade en flaska med en dryck som från början antogs vara whisky. All text på flaskan var dock i kyrilliska bokstäver. Innehållet, som antogs ha sitt ursprung i Makedonien, var tämligen odrickbart enligt de flesta och frågor uppstod om det överhuvudtaget var whisky, något som var svårt att avgöra då det nästan bara smakade sprit. Betygssnittet blev också det allra lägsta genom tiderna - 0,36/10! Efterforskningar visade dock att det inte var whisky utan slivovitz - plommonbrännvin, och flaskan diskvalificerades från provningen. Som tur var hade That Handsome Devil en extra sort hemma så det blev ändå sju whiskysorter som brukligt.

Tack till arrangören för ett som alltid fantastiskt fint och trevligt arrangemang.

De fem bästa genom tiderna:
1 Ardbeg Uigeadail 8,8
2 Lagavulin 16 yrs 8,5
3 Peat Reek 8,37
3 Ardbeg Supernova 8,37
5 Caol Ila Destillers Edition 8,33

De fem sämsta genom tiderna:
137 Black Cat (Thailand) 1,5
138 Jack Daniel's 1,3
139 "Thailändsk" 1,0 (namnet på denna produkt var skrivet med "konstiga tecken" så den saknar "riktigt namn")
140 Bagpiper Deluxe (Indien) 0.8
141 Director's Special (Indien) 0.5

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter kul.

/Niet