måndag 26 oktober 2009

Decenniets bästa låtar - #34

#34 The Avalanches - Frontier Psychiatrist (från Since I Left You, 2000)

Mycket av det som gör att musik upplevs som bra är att den berör. Eller att den har bra melodi eller går bra att dansa till. Ibland, men tyvärr alldeles för sällan, dyker det upp musik som har ytterligare en dimension - den är rolig. Nästan humoristisk. När några australiensiska DJ:s bestämmer sig för att göra en skiva som i princip helt bygger på ett osannolikt antal vinylsamplingar så känns resultatet på förhand ovisst. Men när The Avalanches gjorde just detta på decenniets första år blev resultatet en fullträff. Det var melodiskt, det var dansant och det var också en av de roligaste skivorna man kan tänka sig.

The Avalanches kunde lätt byggt vidare på succén. Men i stället har man mest DJ-at och remixat andras låtar, medan det egna materialet låtit vänta på sig trots att den icke-existerande uppföljaren givits utgivningsdatum vid ett flertal tillfällen. Men vi väntar fortfarande. Tills dess njuter vi vidare av titelspåret från Since I Left You och framför allt den hysteriskt knäppa men alldeles fantastiska Frontier Psychiatrist. Videon är f.ö. minst lika rolig som låten.


Gillar du detta gillar du även:
The Avalanches - Since I Left You
Handsomeboy Technique - A Walk Across the Rooftops
Girl Talk - Hold Up

2 kommentarer:

antz sa...

jag tycker Avalanches nästan blir mer intressanta av att de bara försvann efter att ha gjort en fantastiskt bra och hyllad skiva. tvivlar ändå rätt starkt på att det gör att göra grejen på "Since I left you" bättre.

Ola sa...

Jag håller med om de skulle göra något som var väldigt likt "Since I Left You". Då är det lika bra att låta bli. Men det verkar vara galenpannor med huvudet fullt av idéer så en uppföljare av en helt annan karaktär skulle vara spännande.