onsdag 14 oktober 2009

Lugg-VM: Matti vs. Jari

Matti Alkberg

Jari Haapalainen


Bear Quartet & Lugg-VM. Babel, Malmö 14/10/09

Det fanns två anledningar till att besöka Babel denna onsdagskväll
- Bear Quartet, ett av de bästa indiebanden i Sverige de senaste 20 åren, var på besök för första gången på länge - de har ju haft ett uppehåll på några år.
- Finalen i lugg-VM avgjordes. Vem har egentligen världens längsta och bästa lugg?

Det framgick redan innan spelningen började vad som var på gång. När jag klippte mig senast, typ 1 september, bad jag min frisör att behålla lite mer lugg än vanligt. Jag ville ju smälta in när jag skulle se Bear Quartet. Detta misslyckades kapitalt. Min lugg, som utsträckt når nedkanten på ögonbrynen, var i särklass kortast av alla på Babel denna kväll. Överhuvudtaget var publiken väldigt homogen. Lillsvahnen Erika, tillbaka i livemusikens värld efter barnafödande, var t.ex. den enda tjejen i hela publiken (ok, jag överdriver, det var faktiskt en handfull - att jämföra med 300 av det motsatta könet - av vilka alltså ingen hade kortare lugg än jag). Bear Quartet är utan tvekan den nya tidens gubbrock.

Tillbaka till luggarna - ingen, och då menar jag ingen, hade något att sätta emot Matti Alkberg, sångare och Jari Haapalainen, gitarrist. Dessa har odlat sina luggar utan kompromisser sen 1989. Och nu var det examen. Jari är ju f.ö. känd också som producent och har producerat samtliga svenska popplattor som släppts sen 2004. Jag har räknat ut att om han verkligen producerat alla skivor som det påstås så tar det 4 timmar att producera en skiva. Och då är inte restid inräknad. Och om han jobbar 16 timmar per dag, vilket man kanske gör om det är jättekul och alla intervjuer om hur hårt livet som musiker är stämmer, så kan det ev. ta 8 timmar. Nåväl, det var inte det vi skulle reda ut här.

Jaris fördel är att hans lugg är bred och täcker hela ansiktet. Den känns helt enkelt autentisk och som en naturlig del av hans frisyr - den passar honom. Matti har en smalare, som han dessutom småskäms för eftersom han gärna viker den åt sidan stup i kvarten. För det är väl knappast så att den är i vägen - då skulle man väl inte ha den alls?

Spontant säger jag Jari, men titta på bilderna ovan (klicka för att förstora om det inte är tydligt). Alkbergs är längre! Är vi på väg mot en överraskning här? En sträckt lugg på Jari når till hakan, men Mattis är faktiskt minst tre cm längre än så. Alltså borde vi ha en segrare. Men det finns en faktor kvar...

...Jari har ett typiskt finskt utseende. Han har det klassiska knivmördar-perkele-avlånga ansiktet. Långt, smalt och lite farligt. Eller mycket farligt skulle jag säga. Matti har mer det korta, fyrkantiga skogshuggarfejset. Kanske är hans ansikte tre cm kortare än Jaris. Det här blir inte lätt.

[30 min senare]:

Juryn har talat: vinnare av lugg-VM 2009 är Jari Haapalainen. Ett stort grattis! Protester och/eller gratulationer kan med fördel lämnas i kommentarsfältet.

Konserten då? Jo, den var ok. Inte mer. Bear Quartet är inte världens roligaste liveband och bjuder sällan på publikfrierier eller önskelåtar. Inte heller denna kväll - det var mycket från nya skivan och jag är aningen dåligt inlyssnad på den. Jag har den däremot i min ägo och ska åtgärda den bristen. Men känslan var att det aldrig riktigt kom igång, även om det tog sig ibland, framför allt i de mer larmiga partierna. Alkberg sa f.ö. vid ett tillfälle "längesen vi var i Malmö, men när var ni i Lule?" (för de som ej vet så är Bear Quartet alltså från Luleå) för att retas lite med publiken. Då hade han inte kalkylerat med att jag och min lugg faktiskt var där 23 juli i år. Jag höll tyst om det, vilket jag lite ångrar, så därför skriver jag det nu i stället. Nedan en bild på hela bandet.

3 kommentarer:

antz sa...

jag har inte hållit någon koll på BQ sen Gay icon men det här var riktigt rolig läsning! och jämfört med Matti och Jari ligger jag också i lä :-)

Anonym sa...

gud vilket roligt inlägg. du är ju störtskön. Jag tycker jari ska läsa det här. Han skulle tycka det var kul.
/Lina (lugg:7cm=inte så ball)

Ola sa...

Tusen tack för de orden!

7 cm är en bra början!