onsdag 25 november 2009

Decenniets bästa låtar - #5

#5 The Von Bondies - C'mon C'mon (från Pawn Shoppe Heart, 2004)

The Von Bondies var ett av flera bra rockband från Detroit som kom fram i svallvågorna av White Stripes framgångar. Och just dessa två band hade mer gemensamt. I december 2003 stötte Jack White och Von Bondies sångare Jason Stollsteimer ihop på en rockklubb i Detroit. En diskussion spårade ur och slutade med att Jack White misshandlade Stollsteimer så denne fick uppsöka sjukhus för sina skador. Jack White fick böter och gå en behandling för att bli av med sin aggression.

Det var inte bara på nattklubben Jack White var mest framgångsrik. Även musikaliskt stod The Von Bondies i skuggan. White Stripes gjorde de bästa skivorna och i särklass flest bra låtar. Men när jag tittar på bandens absoluta toppskott blir betraktelsen annorlunda. C'mon C'mon är The Von Bondies i särklass bästa låt, en helt perfekt rocklåt som inte har någon som helst broms utan bara driver framåt i ett ursinnigt tempo. Mellan 1:30 och 1:55 i videon är det knappt så Stollsteimer klarar av att följa med när kören försöker piska upp tempot ännu mer. Rock`n´roll perfection.

Det är inte unikt, inte det minsta - bara en så in i helvete bra låt. Rockens dåtid, nutid och framtid sammanfattad på bara aningen över två minuter.


Gillar du detta gillar du även:
White Stripes - Fell in Love With a Girl
Raconteurs - Steady, As She Goes
The Strokes - ´New York City Cops (liveversion feat. Jack White)

2 kommentarer:

M sa...

Inne på topp 5... spännande! Bara synd att listan snart är slut. Fantastiskt trevlig läsning och lyssning.

Ola sa...

Tusen tack. Sånt värmer :-)