tisdag 3 november 2009

Decenniets bästa låtar - #27

#27 Beirut - Elephant Gun (från Lon Gisland EP, 2007)

Den charmige, ultrabegåvade och något lillgamla (född 1986) Zach Condon dök upp från ingenstans härom året. Här fanns en ung amerikan som förälskat sig i musik från Balkan och gjorde något eget och storslaget av sin kärlek. Jag, som avgudar t.ex. Bregovic's musik från Zigenarnas tid, föll som en fura. Aningen oväntat, men väldigt kul, var att mer renodlade popälskare gillade det lika ohämmat. Beirut har fortsatt vara ytterst produktiva. Det första albumet, det som sagt Balkandoftande The Gulag Orkestar, innehåller flera av deras bästa låtar. Det andra, The Flying Club Cup, där stora delar av handlingen flyttat till Frankrike, har den bästa helheten. Det tredje albumet, som kom i början av 2009, får vi hoppas endast var en tillfällig formsvacka. Men den allra starkaste låten Beirut släppt hämtar jag från den lilla fina EP:n Lon Gisland. Här har ni Elephant Gun:


Gillar du detta gillar du även:
Beirut - Postcards From Italy
Kocani Orkestar - Siki Siki Baba
A Hawk and a Hacksaw - Serbian Cocek (helt fantastisk, men musiken är ursprungligen från 1900-talet och därmed diskvalificerad från listan)

Båda de sistnämnda låtarna har regelbundet ingått i Beiruts liverepertoar.

5 kommentarer:

Drake sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Drake sa...

Bra låt av bra band. Det var tack vare dig jag fick upp ögonen för dem. Tusen tack

Ola sa...

Det var det minsta. Jag fick ju en fantastisk blandskiva av dig för något år sedan - Öst möter väst med massor av fantastisk Balkanmusik. Har lyssnat jättemycket på den.

Btw, har du inte lyssnat på A Hawk and a Hacksaw så tycker jag du ska göra det. Är 99% säker på att du skulle gilla det.

antz sa...

jag gillar de två första Beirut-skivorna väldigt mycket men årets skiva (eller den här ep-n) har jag inte kollat upp mest p.g.a. de genomgående svala recensionerna. men det här var riktigt bra, jag får bestämt ta och omvärdera.

Ola sa...

Gör så. Kolla upp Lon Gisland EP:n för den är väl så bra som Gulag Orkestar. Men årets album kan du med gott samvete hoppa över.