onsdag 4 november 2009

Decenniets bästa låtar - #26

#26 ...And You Will Know Us By The Trail of Dead - Another Morning Stoner (från Source Tags and Codes, 2002)

Sällan har jag blivit så överkörd av en albumöppning som jag blev av de tre första låtarna på Source Tags and Codes första gången jag hörde den. Först det vackra, instrumentala, nästan klassiska pianostycket Invocation. Sen direkt över i den krossande tryckvågen It Was There That I Saw You och så den monumentala och lika fantastiska Another Morning Stoner. För mig har de tre låtarna nästan växt ihop till en, den s.k. perfekta albumöppningen, så den här valda låten får stå symbol för hela treenigheten. Det är både hårt och skimrande vackert, både melodiskt och furiöst. Trail of Dead har fortsatt göra bra musik, inte minst på 2009 års fina The Century of Self, men öppningen på Source Tags and Codes har man inte lyckats matcha igen. Men det har å andra sidan knappt någon annan heller.

Denna versionen är tyvärr inte den allra bästa. Conrad Keelys röst håller inte helt live och här använder man också bara en trummis (live annars vanligen två), vilket tar bort lite tyngd. Studioversionen finns tyvärr inte på Youtube. Men att låten är fantastisk framgår ändå.Gillar du detta gillar du även:
...And You Will Know Us By The Trail of Dead - It Was There That I Saw You & Invocation
Sleater-Kinney - Jumpers
Black Rebel Motorcycle Club - Whatever Happened to My Rock`n´Roll

1 kommentar:

antz sa...

helt fantastisk låt med ett mycket bra band! visst är Century of Self bra men Source, tags & codes är nog deras zenit, bättre än så kan de nog inte bli.