tisdag 30 juni 2009

Arenarockens superkväll

Stor musikdag idag. På Camp Nou i Barcelona har U2 premiär på sin enligt tidningarna helt banbrytande turné. I Parken i Köpenhamn spelar Depeche Mode och i Göteborg är det Pet Shop Boys. Springsteen lirar någonstans i Schweiz. Jag sitter hemma och lyssnar på blandskivor. Det är egentligen rätt ok, men känns som jag gott kunde varit på lite arenarock ikväll faktiskt.

Därför blir det en video av något som jag hellre skulle vilja ha varit ha upplevt än alla ovanstående tillsammans, eftersom jag inte kan unna någon att tro att de varit på den ultimata musikupplevelsen, vilken av ovanstående det nu må vara. Denna har varit med på The Ice Rage tidigare, men det är så ofattbart otroligt att det får vara med igen. Ett enat folk kan aldrig besegras.

söndag 28 juni 2009

Lucksmiths




Lucksmiths. Debaser Malmö 27/6/09

Lucksmiths annonserade för några månader sedan att de skulle lägga av. Inga fler skivor men en avskedsturné skulle de ge fansen och andra innan det är defintivt slut. Och eftersom jag gillar Lucksmiths var det ju fantastiskt skönt att avskedsturnén, trots att den är relativt kort, tog vägen via Malmö.

Spelningen var fantastiskt bra. Några ev. schismer eller problem mellan bandmedlemmarna var omöjliga att hitta - tvärtom. Och musiken var oklanderlig. Det finns få band som har så kliniskt rena popmelodier som Lucksmiths. Musikaliskt är det begränsat men ändå väldigt behagligt. Men är man ute efter snygga solon och andra individuella prestationer har man kommit fel. Även om trumpetaren som gästade på flera låtar tillförde en del. Men Lucksmiths lever väldigt mycket på att de skriver otroligt snygga, helt oklanderliga poplåtar, något de delar med t.ex. landsmännen och själsfränderna i Go-Betweens. Att Tali White har en ruggigt bra sångröst skadar i och för sig inte heller. Det här var en otroligt värdig avslutning på karriären. Kanonbra!

The Year of Driving Langorously
A Downside to the Upstairs
Sunlight in a Jar

Popquiz is back in town

På Besöks popquiz, som jag med kamrater lyckades vinna vårsäsongen av, kommer tillbaka i sommarupplaga. Dock inte på På Besök utan eftersom det är så varmt och gott i Malmö nu så kommer quizzen vara på Debasers uteservering. Tre tillfällen blir det - 5 juli, 19 juli (då jag inte kan...:-( samt 2 augusti. Det blir nog svårt att försvara viktorian från våren eftersom det är många popoffer som är stammisar på Debaser men nog inte har varit på På Besök. Roligt blir det säkert i alla fall.

Det här är bland det mest genialiska som gjorts i svensk musik. Galenskaparna & After Shave med den samlade nationalsången för alla folk - Turderland. En fantastisk humorgrupps absoluta höjdpunkt i karriären trots att de gjort så mycket. Låten är bra, texten är rolig och samtidigt tänkvärd och filmiskt är det helt underbart snyggt. Att en utpräglad humorgrupp dessutom gör något som både känns rörande och tänkvärt gör det extra stort. Den här borde spelas vid alla prisceremonier i OS och VM.

Laura Marling-vecka. Söndag.

Så var den första (men sannolikt inte sista) temaveckan på The Ice Rage i mål. Och avslutningen består av titelspåret från hennes första album Alas I Cannot Swim. Låten står inte med på skivans låtlista men ligger som avslutande dolt spår. Förutom sedvanligt fin melodi är den också ett bra exempel på Lauras lyriska förmåga.

There's a house across the river, but alas I cannot swim
And a garden of such beauty that the flowers seem to grin
There's a house across the river, but alas I cannot swim
I'll live my life regretting that I never jumped in

Denna inspelning är också från spelningen i St James. Och från den gospeldoftande inledningen till den nästan countryartade finalen är det en bra sammanfattning på varför Laura Marling från Reading är en av få nya artister på senare år som verkligen berört mig. För övrigt lär hon för närvarande vara i studio för att spela in sitt andra album.

fredag 26 juni 2009

Laura Marling-vecka. Lördag.

Lördag. The Wrote and The Writ. Det finns ganska mycket inspelningar med Laura på YouTube. Om jag bara hade valt en hade det eventuellt blivit denna. Jag kan inte ens förklara hur fin jag tycker den är. Men det är en cover. En cover (outgiven) som får oss att titta vidare på den nya engelska folkscenen. Låten är nämligen skriven av Johnny Flynn och med på Johnny Flynn & The Sussex Wits debutalbum A Larum som kom förra året. Albumtiteln kan tyckas lite märklig – det betyder egentligen ingenting - och vad den står för är såvitt jag vet inte officiellt, men den är ett anagram på Johnnys kollega och goda väninna – Laura M.

Originalversionen är lika fantastisk som covern, men den är annorlunda och Laura har verkligen gjort något eget av den. Av de folkpoptips jag gett de senaste dagarna är Johnny Flynn den som tydligast minner om äldre brittisk folkpop. Och har man det minsta intresse för genren så är A Larum ett måste. Det finns alltså ett tydligt släktskap mellan många av namnen på den nya brittiska folkpopscenen. Laura Marling var ju tidigare även körsångerska i Noah and the Whale och Mumford and Sons har varit både förband och kompband åt henne.



Lördagsbonus: Brain Damage. Det är ju lördag. Och då blir det lite extra lördagsgodis. Den här låten är väldigt annorlunda från vad de tidigare grejerna jag lagt ut. Här gör Laura och den amerikanske anti-folk-trubaduren Jeffrey Lewis en ytterst charmig cover på Eminems Brain Damage (notera att själva låten inte börjar förrän ca 2 min in i videon). Det här är både bra och roligt, och visst känns det bisarrt att höra Laura, som vanligen har en väldigt lågmäld framtoning, sjunga textrader som Brain Damage ever since the day I was born, drugs are what they used to say I was on etc.

För att knyta ihop allt detta så kan ni här se och höra Laura Marling och Johnny Flynn göra en cover på Travel Light av just Jeffrey Lewis (och Diane Cluck).

I morgon är det final på Laura Marling-veckan. Det kommer bli riktigt fint.

torsdag 25 juni 2009

Laura Marling-vecka. Fredag.

Fredag. Old Stone. Ännu en höjdpunkt från konserten i St James Church. Låten finns på Lauras debutalbum Alas I Cannot Swim. Jag är fortsatt stum inför hur bra hon är. Och då skippar jag ändå att lägga ut skivans två kanske allra bästa låtar Night Terror och You're No God. Och Ghosts, som var en mindre hit i England. Och det fantastiska framträdandet med New Romantic på Jools Hollands show 2007. Men två andra låtar återstår - de är värda att vänta på.

Niyaz


Efter förra veckans afro- och latinokvällar i Pildammsparken tyckte jag det kunde vara på plats att vidga vyerna med något asiatiskt. Denna onsdag spelade Niyaz, med medlemmar från Iran, Afghanistan och Palestina. Dessutom är det en amerikanska med också på elektronik och violin. Mystisk sufism och världselektronika sa reklamen. Den orientaliska prägeln var mycket framträdande. Jag har lite svårt för det - det är ett väldigt malande som känns som det aldrig ska ta slut och det blir lätt enformigt. De elektroniska inslagen gjorde det ändå intressant och eget. Mot slutet ökade också variationen och det tog sig rejält, speciellt genom några snygga, stenhårda solon på Oud (ett orientaliskt stränginstrument, besläktat med gitarr) och en avslutande låt i märklig, men väldigt häftig femtakt. Sommarscen Malmö levererar igen.

Michael Jackson

Död! Trist! Hyllar honom med hans kanske bästa låt.

onsdag 24 juni 2009

Laura Marling-vecka. Torsdag.

Torsdag. Blackberry Stone. Ju mer jag ser och hör av Laura Marling desto mer osannolik tycker jag att hon är. Hon skrev dessa låtar innan hon blev myndig och det här uppträdandet gjorde hon när hon var 18. Nej, det går inte. Jag tror helt enkelt inte på det. Denna alldeles fantastiska låt platsade inte ens på albumet och ligger som extraspår på en EP. Notera än en gång hur oerhörd Marcus Mumford är som sidekick. Detta är 10/10. För övrigt har Laura det alldeles underbart ledigt i sin turnékalender när Way Out West går av stapeln 13-15 augusti. Bara en sån osannolik grej som att hon gav ut sina första singlar på ett skivbolag som heter WayOutWest Records! Yes, alltså - boka!!!

Update: Låt + video går att ladda ner helt gratis här!

The Ice Rage tycker till

En hedersregel är att om man verkligen dissar något ska man också kunna hylla samma företeelse om den verkligen gör något bra. För några månader sen sågade jag årets upplaga av Morgonpasset i P3. Martina, Hanna och Kodjo har förstört det program som jag vaknat till med mer eller mindre välbehag sen mitten av 90-talet. För första gången vill jag hellre gå upp ur sängen och stänga av radion omedelbart än ligga kvar och lyssna. Självupptagenheten, inbördes beundran och en alldeles för brokig skara programledare har gjort Morgonpasset till ett skitprogram, fullt jämförbar med reklamradiotramset.

MEN....nu har trion (där Martina är helt ok ska sägas...i annat sällskap) tagit semester. Och ersatts av Morgonpasset Sommar, som huseras av de för mig tidigare mer eller mindre okända Simon Svensson och Claudia Galli. Plötsligt är det ett otroligt underhållande program igen. Självupptagenheten har ersatts av självdistans, inbördes beundran har ersatts av underhållande smågnabb. Morgonpasset Sommar 2009 är det bästa Morgonpass sedan Patrik Ehrnst (som är oslagbar) höll i det. Plötsligt ligger jag och fuskdrar mig lite extra på morgonen. Jag gillar även inslagen med bröderna Schulman, som jag tidigare tämligen ogrundat bestämt mig för att ogilla. T.ex. när de härom veckan gjorde en "spaning" om tre sorters människor de ogillade. Dessa var:

- Folk som dricker rosévin. Men rosévin är ju gott!!! Javisst, men att dricka det visar att man vill vara nån slags låtsasfransos som sitter nere på rivieran.

- Folk som klagar på Foppatoffeln. Men Foppatoffeln är ju fruktansvärd!!! Javisst, men det tycker ju 99% av alla och att dissa den är bara för att visa att "kolla mig, jag är så fisförnäm och modemedveten och tycker så illa om Foppatoffeln". Just hate it and shut up i stället.

- Folk som skyller sin trötthet på jetlag. Javisst, det kan såklart vara orsaken till trötthet, men anledningen att man klagar på jetlag är naturligtvis att man vill att motparten ska undra var man har varit och så får man glassa med Kalifornien (som jag i april :-) eller Hawaii eller Tokyo eller whatever. Varför inte bara säga "jag är så trött".

Inga omedelbara asgarv men klart tänkvärt. Alternativ, genomtänkt humor måste jag tillstå. Och den upprepas i olika former efterhand. Schulmännen har vuxit i mina ögon.

En helt annan pryl...U21-EM i fotboll...vad är det frågan om? Har ens 20% av alla svenskar ens hört talas om U21 tidigare? Nu frågar varenda jävel mig - ska du se fotbollen ikväll? Vilken fuckin´ fotboll, svarar jag? Visst, jag kan tycka att det är kul att det går i Sverige men jag är faktiskt inte det minsta mer intresserad för det - trots att jag gillar fotboll. Jag hoppas det går bra för Sverige, men det hade jag gjort även om turneringen gick i Azerbajdzjan. Masspsykos is in da house. Igår gjorde jag som vanligt två varv i Pildammsparken och möttes av en miljard galningar med ölburkar klädda i gula tröjor och fick springa slalom mellan fyllona - fattade först ingenting....plz tell me, hur kan U21 plötsligt ha blivit så spännande? Jag tror seriöst att jag aldrig förr hört någon prata om U21-EM. Någonsin. Nu verkar alla tycka att det är det mest spännande sen milleniebuggen.

Och så till slut. Lucksmiths är ett underbart popband från Australien med kliniskt rena melodier. De gör sin avskedsturné right this minute. På lördag spelar de på Debaser i Malmö. Klart ni ska se det.

Laura Marling-vecka. Onsdag.

Onsdag. My Manic and I. Det finns en mycket limiterad DVD-utgåva med material från en spelning Laura och hennes band gjorde i St James Church i London förra året. Livetagningarna härifrån är helt makalösa, vilket dels kan tillskrivas akustiken i kyrkan och dels bandet. Här är ett exempel då Laura framför My Manic and I, en av de mer dramatiska låtarna från sitt album. Notera hur Marcus Mumford efter crescendot (vid 2.05) spelar både dragspel (med vänsterhanden), trumma (med vänsterfoten) och ett rytminstrument (med högerhanden) samtidigt som han dessutom sjunger back-up. Detta är så underbart att jag inte vet var jag ska bli av.

Som onsdagsbonus bjuder jag på ännu ett finfint tips från den brittiska folkpopscenen. Peggy Sue (tidigare Peggy Sue & The Pirates) måste ni lyssna på. Ljuvligt. Deras debut-EP släpps i Sverige inom kort. Länk till myspace.

tisdag 23 juni 2009

Coachella 2009, del 8 (sista delen)

Till slut...här är den sista rapporten från Coachellafestivalen i Kalifornien 2009. Föregående delar:

del 1 del 2 del 3 del 4 del 5 del 6 del 7


När vi lämnade del 7 så var klockan ungefär kvart över sex på söndagskvällen - d.v.s. den sista dagen på festivalen. Ungefär sex timmar musik återstod. Och det fanns en hel del godbitar att välja mellan. Jag gick först till Main Stage och tittade på Yeah Yeah Yeahs. Stora förväntningar, när jag såg dem på Malmöfestivalen 2006 var det enastående. Nya skivan It's Blitz är också riktigt fin så förutsättningarna fanns. Men det slarvades bort lite grand tyvärr. Karen var inte lika magnifik som förra gången och de la lite väl stor vikt vid att sälja nya skivan. Inte alls dåligt, med det materialet kan det inte bli det, bara lite mindre bra än jag hoppats och trott. En väldigt bra besvikelse om ni fattar.

Setlist: Runaway / Dull Life / Gold Lion / Honey Bear / Black Tongue / Human Fly (Cramps cover)/ Zero / Cheated Hearts / Skeletons / Soft Shock / Maps

Redan innan YYY hade slutat sin spelning hade Paul Weller börjat sin på Outdoor Theatre. Jag har aldrig sett honom tidigare i någon konstellation så det hade prioritet. Och det var riktigt bra. Fin blandning av sololåtar och några fina Jam-klassiker. Allra mest rabalder blev det när Smiths-gitarristen Johnny Marr dök upp som gäst på A Town Called Malice. Under vintern hade rykten gått att Smiths skulle återförenas på Coachella, trots att den allmänna uppfattningen är att Morrissey och Marr inte tåler varandra. Och det blev ju inget av det, men båda fanns på plats. Och det tycker åtminstone jag är lite kittlande. A Town Called Malice är en fantastisk låt redan från början och att inbilla sig att den var påtagligt bättre än vanligt med Marr är naturligtvis trams. Men det var kul att se honom. Och spelningen i stort var mycket övertygande.

Eton Rifles
A Town Called Malice

Setlist
: From the Floorboards Up / All I Wanna Do / Out of the Sinking / 22 Dreams / Changingman / Eton Rifles / Sea Spray / Porcelain Gods / Wild Wood / A Town Called Malice (with Johhny Marr) / Come On Let's Go


Jag utnämnde My Bloody Valentines spelning på Roskildefestivalen förra året till en av de bästa konserter jag sett någonsin. Därför gjorde det inget att se om i princip samma spelning en gång till. I Roskilde var det tält, nu var det upp till bevis för att se om de behärskade även Main Stage. Upplevelsen blev annorlunda, dessutom var volymen inte riktigt lika hög som i Roskilde. Men ljudet var bättre. På Roskilde stod jag på Kevin Shields sida och glömde nästan bort Bilinda Butcher. Nu stod jag nära henne och blev helt såld på hur grym hon är. Visuellt var det fenomenalt. Helt klädd i rött och röd gitarr, blicken nästan konstant ner i marken. Total integritet. Och så ser hon inte det minsta ut som en rockstjärna, snarast som en ekonomisk rådgivare på en bank eller nåt. Det förstärker upplevelsen. Shields däremot körde slackerstilen med flanellskjorta och jeans. Och ljudet var som sagt bättre och nyanserna framträdde tydligare än förra året - det var alldeles enastående. Fram till sista låten, som kräver ett eget stycke.

You Made Me Realise gick igång och jag visste vad som skulle hända. Ändå är det omöjligt att värja sig när bandet efter några minuter plötsligt bara fastnar i vad som kan tyckas vara ett högljutt, monotont oväsen. Volymen är otroligt hög och delar av publiken håller för öronen. Inte för att det är dåligt utan för att det är högt. Det är som en tonsatt jordbävning. Det känns t.o.m. som den stora gräsplanen skakar. Jag vet inte hur länge det varar, kanske en kvart. För varje minut känns det bara mer och mer kraftfullt tack vare små, effektiva och hyperskickliga förändringar från gitarristerna. Ingen i bandet rör sig en centimeter eller ägnar publiken en blick. Kevin ser stencool ut, Bilinda blundar och tittar fortfarande ner i djupaste koncentration. Trummisen bankar så handlederna vissnar. Många skulle betrakta det som rent oväsen. Men det är bland det bästa och mest kraftfulla som går att höra från en scen. Till slut är det i alla fall över och bandet återgår till att sjunga sista versen (låten hade arrangerats om - förra året låg sista versen innan det avslutande instrumentalpartiet) och avsluta konserten. Vid nästan alla bra spelningar vill man ha extranummer - här är det en helt orealistisk tanke. Vad skulle kunna följa på en tonsättning av jordens undergång? My Bloody Valentine hade gjort det igen. Fullständigt magnifikt!

Setlist: I Only Said / When You Sleep / You Never Should / Cigarette In Your Bed / Nothing Much to Lose / Only Shallow / To Here Knows When / Slow / Soon / Feed Me With Your Kiss / You Made Me Realise

Kamerabatteriet hade gett upp så några fler bilder blir det inte (alla bilder i Coachellareportagen har tagits av mig, utom bilden på Bilinda Butchers röda gitarr ovan som jag lånat av Kristian - tack!). Nu var det i alla fall dags att kolla in lite andra band.

Först gav jag The Orb en kvart i Gobi. Mest för att de är stilbildande i sin genre (nån slags elektronisk chillout-variant) och inte så mycket för att jag egentligen trodde på det. Blev inte heller särskilt upphetsad och hastade vidare till Outdoor Theatre och helgens hiphop-alibi. Men det var å andra sidan ingen mindre än Public Enemy.

Public Enemy var arga på 80-talet. Det är de inte längre. Däremot var deras låtval kul med t.ex. Night of the Living Baseheads, Fight the Power och Party For Your Right to Fight. Bra var också att de uppträdde med fullt liveband. Men det var lite för mycket hiphopklichéer, prat i munnen på varandra och för lite ärligt menad politik för att det skulle kännas riktigt angeläget. Även om Chuck D fortfarande har den mest övertygande agitatorsstämman inom hiphoppen så var detta mest kul för stunden.

Setlist: Bring the Noise / Don't Believe the Hype / Cold Lampin' With Flavor / Terminator X to the Edge of Panic / Mind Terrorist / Louder Than a Bomb / Caught, Can We Get a Witness / Show 'Em Whatcha Got / She Watch Channel Zero?! / Night of the Living Baseheads / Black Steel in the Hour of Chaos / Security of the First World / Rebel Without a Pause / Prophets of Rage / Party for Your Right to Fight / Welcome to the Terrordome / Fight the Power

Cure hade börjat på stora men med vetskap att de spelar länge gick jag en liten runda bland de andra scenerna. Såg avslutningen på Groove Armadas DJ-set i Sahara och hoppade runt en stund. Bra ös. Roligt. Och sen gick jag över och såg en stund med Throbbing Gristle, medveten om att det skulle vara svårlyssnat. Throbbing Gristle anses vara ett av de första banden som spelade industripop och det jag hört tidigare har varit nästan omöjligt att lyssna på. Det var det nu också. Men någonstans var det bra också. Det är primitiv stenåldersmusik men samtidigt gripande på något märkligt sätt. Konstigt, intressant, svårt, nästan lite hotfullt. På scen fanns bl.a. en sångerska som sjöng som om hon fick stryk. Nu är det ju inte alls en sångerska utan Genesis P-orridge som klär ut sig (mycket skickligt) till kvinna. Därtill en gigantisk lång äldre man på dator och synth som såg ut som en biskop. Och en äldre dam på gitarr och en ung kille på elektronik. Det såg väldigt märkligt ut. Publiken var relativt fåtalig men många verkade älska det. Men för mig var detta på gränsen. Så efter att ha tagit lite intryck gick jag vidare till kvällens sista band.

The Cure avslutade således festivalen med en tretimmarsspelning på stora scenen. Och en tretimmarsspelning med Cure är inte som en dylik med t.ex. Springsteen där rockiga partier byts av med lugna, publikfriande med lite mer introverta o.s.v. Nej, en livespelning med Cure är låt efter låt efter låt efter låt på varandra utan större nyanser. Det låter väldigt bra, men det gäller att ha i alla fall någorlunda koll på deras katalog för att inte tröttna. Men med en bra setlist och bra prestationer blev Cure en fin, om än inte alls fenomenal, avslutning på en härlig festivalhelg. Precis som McCartney spelade man f.ö. längre än man hade tillstånd till och inte förrän halv ett var det slut.

Setlist: Underneath The Stars / Prayers For Rain / A Strange Day / The End of the World / Lovesong / To Wish Impossible Things / Pictures of You / Lullaby From the Edge of the Deep Green Sea / The Perfect Boy / Wrong Number / Push / In Between Days / Just Like Heaven / Primary / Shake Dog Shake / The Hungry Ghost / Disintegration / One Hundred Years / It's Over / If Only Tonight We Could Sleep / The Kiss / At Night / M / Play For Today / A Forest / Three Imaginary Boys / Fire In Cairo / Boys Don't Cry / Jumping Someone Else's Train / Grinding Halt

Och så var det färdigrapporterat. Förutom de band jag såg och har skrivit om spelade även bl.a. dessa på festivalen: Franz Ferdinand, Black Keys, Conor Oberst and The Mystery Valley Band, Buraka Som Sistema,The Hold Steady, Patton & Rahzel, The Presets (som många av dansfreaksen i Saharatältet verkar hålla som festivalens höjdpunkt), The Ting Tings, TV on the Radio, Michael Franti & Spearhead, Liars, Band of Horses, Atmosphere, Junior Boys, James Morrison, Chemical Brothers (DJ set), Peter Bjorn and John, Okkervil River, Lupe Fiasco, Antony & The Johnsons, Devendra Banhart, The Kills och The Horrors.

Laura Marling-vecka. Tisdag.

Tisdag: Jolene. Det finns flera trevliga covers med Laura på Youtube. Den här versionen av Dollys klassiker kanske inte tillför låten så mycket rent musikaliskt, men en charmigare version har jag svårt att tänka mig, inte minst eftersom hon inte kan texten utantill och måste använda fusklapp. Hon kompas f.ö. här, som så ofta, av Marcus Mumford från Mumford and Sons, ett annat bevis på att engelsk folkpop mår riktigt bra för närvarande.

måndag 22 juni 2009

Laura Marling-vecka. Måndag.

Jag har blivit helt sönderblåst av den nu 19-åriga sångerskan från England. Redan albumet, Alas I Cannot Swim, var alldeles underbart men det är en massa liveklipp på Youtube som gör mig helt svag. Hon är närmast osannolikt bra. Jag måste se henne live snart, annars blir jag helt knäpp. För att stilla abstinensen något blir det en Laura Marling-vecka på The Ice Rage, med en fantastisk livevideo varje dag. Men det kommer säkert annat också. Det här är bonus.

Måndag: Rambling Man (outgiven låt. Inte en cover bör påtalas - det finns ju några kända låtar med samma namn). Ord är överflödiga - jag ger er Laura Marling:

söndag 21 juni 2009

Where The Action Is - dag 2

SMHI hade lovat bättre väder på lördagen. Och så verkade det också bli. Jag hade förmiddagsfika med en gammal kursare och vi satt ute och tyckte att det såg lovande ut. Men ack så fel. Strax efter klockan 12 började det regna. Klockan 14 kom vi till festivalen. När den slutade strax innan kl 01 på natten hade det fortfarande inte slutat. Det var faktiskt inte uppehåll ens en enda minut under den andra festivaldagen. Det påverkade såklart upplevelsen. Men en del godis fanns ändå att hämta. Här är en resumé från lördagens spelningar.

Erik Hassle fick jag ett bra intryck av under En afton med Madonna tidigare i vår. Nu var det inte lika kul. Han spelade först av alla, det regnade och detta gjorde att det knappt var tresiffrigt antal frusna åskadare på plats. Musiken är perfekt för radio typ Morgonpasset, men här värmde det inte mycket. Inte alls faktiskt.

Markus Krunegård fick inleda dagen på stora scenen. Det gick väl sådär. En del låtar är riktigt bra (Det är ett idogt jobb.... gillar jag), andra är det inte. Han försöker med klatschiga mellansnack men det blir sällan särskilt effektivt. Även här var det fruset och jag stod mest och störde mig på yttre omständigheter i stället för att omfamnas av bra musik.

Och så var det Asha Ali. Omöjlig att inte tycka om kan tyckas. Musiken är oklanderlig och hon sjunger fantastiskt, något som inte minst märktes på den ovan nämnda Madonna-kvällen i mars. Men det är något som saknas. Det blir tråkigt. Det händer nästan ingenting. Jag frös tyvärr fortfarande när Asha var klar. Synd, för allting känns väldigt sympatiskt.

Ganska trögstartad dag, men den första utländska artisten kanske kunde göra livet lättare. Joshua Radin hade jag ingen vidare koll på tidigare, men det är singer/songwriterpop med lite folktouch och inte alls oävet. I alla fall hade jag nog gillat det på en klubb. Nu var jag fortsatt lite ointresserad av den här dagen, hade känslan att inget kunde få igång mig. Inte ens att han avslutade med en fin cover på Bring it on Home to me gjorde att betyget blev mer än helt ok.

Exilskåningen Jonathan Johansson hann jag bara höra en kvart av men det var ganska bra, det första under dagen som jag faktiskt inte bara stod och frös till. Men jag fick avbryta för det var dags för Magic Numbers.

Magic Numbers var ju tokhypade för några år sedan men har turnerat lite för mycket med samma material i några år så intresset för dem verkar ha fallit en del. Men live är de fortfarande väldigt trevliga att lyssna på och känns nästan som kompisar på något sätt. Mer sympatiskt band får man leta efter. Några nya låtar hade de också, annars var det väldigt likt den fina spelningen jag såg med dem på KB 2007. Men utomhus och regn gjorde ju såklart att en del av magin och intensiteten försvann. Fast bandet gjorde väldigt bra ifrån sig.

Nu började det ta sig. Jenny Wilson och hennes band gjorde en riktigt bra spelning. Med bra låtar och snygga arrangemang kan man komma långt. Jenny fick mig att vilja köpa hennes nya skiva och det är såklart ett bra betyg. Dagens bästa hittills och tankarna mer på musiken än på regnet och kylan. Avslutningen med Let My Shoes Lead Me Forward och Only Here For The Fight var tämligen fantastisk. Det här skulle jag verkligen vilja se igen under perfekta yttre omständigheter. Mycket bra!

Moneybrother = Ölpaus. Men jag såg lite och det lät som det brukar (6:e eller 7:e gången jag ser honom). Det som jag blev mest förvånad av är att Viktor Brobacke var tillbaka och Gustav Bendt borta. Annars tycker jag Anders var onödigt dryg i mellansnacken, vilket störde mig. Tyvärr tycker jag fortfarande låtarna från första (och några få från andra) skivan är de klart bästa - det är väl inte helt lovande. Funktionell pausunderhållning.

El Perro Del Mars sparsmakade och personliga låtar hade det inte heller lätt i regnet trots att musiken egentligen är väldigt fin. Nej, tyvärr frös jag igen men innerlighet och regn + kyla har aldrig varit kompisar. Tyvärr.

Hello Saferide spelade samtidigt med El Perro Del Mar så jag såg bara slutet av spelningen och kan inte bedöma den rättvist. Men Emma som såg hela sa att det inte var så bra som det kan eller borde vara.

Duffy kändes lite malplacerad i line-upen bland gubbar och svenskar. Och så turnerar hon med samma skiva för andra sommaren så förutsättningarna var inte så bra. Med lite större arrangemang och två körtjejer (som sannolikt var tvillingar och dessutom såg ut som Duffys småsystrar) var det musikaliskt kanske lite bättre, lite mer storslaget än förra året. Man vill verkligen att Duffy ska vara den nya Dusty. Men tyvärr så saknar Duffy utstrålning på scen och det blir omväxlande tråkigt och enerverande. Att de gjorde entre till Shangri-Las fantastiska Past, Present and Future tyder förvisso på god smak men det räddar tyvärr inte resten. Nej, det här var inte alls bra.

Loney Dear är artistnamn för Emil Svanängen. Jag har läst en hel del om honom och förstått att jag borde ha lyssnat in mig på det. Men det har inte blivit av. Men här fanns möjligheten och oj, så bra det var. Det här var nog den största överraskningen under hela festivalen. Bra låtar, underbara genomtänkta arrangemang och bra publikkontakt. Riktigt bra genom hela spelningen och återigen glömde jag helt bort att det var blött och kallt. I konkurrens med Jenny Wilson festivalens bästa svenska akt. Stor prestation i regnet!

Karin Dreijers nya projekt Fever Ray var live mer en seans eller föreställning än en egentlig konsert. Det var laser och ljus och rök och all rekvisita man kan tänka sig. Och det var mäktigt och imponerande. Och stundtals fantastiskt vackert. Men också lite enformigt. Och lite märkligt placerat mitt bland alla gitarrbaserade band och gubbar.

Det hade alltså regnat hela dagen. En del hade varit riktigt bra, en del hade varit helt ok, en del hade inte varit bra alls. Där var vi nu. Klockan var ungefär kvart över 11 på lördagskvällen. Ett namn återstod. Jag har sett Nick Cave två gånger tidigare med Bad Seeds vilket varit oerhört bra (och två gånger med Grinderman som jag inte gillar) så jag borde veta vad som väntade.

Ändå blev jag chockad av hur fruktansvärt bra det var. Precis som Neil Young dagen innan var avslutningsspelningen i en helt annan division än övriga band under dagen. Till skillnad från förra året då han marknadsförde en skiva var detta en magnifik hitparad. Tupelo, Deanna, Mercy Seat, Henry Lee, The Weeping Song, Red Right Hand. Med mera, med mera. Och det var storslaget, det var mörkt, det var våldsamt, det var primitivt och det var ofattbart vackert. Det var faktiskt helt magnifikt. Jag sa till Emma när vi gick därifrån att Det här var bland det bästa. Någonsin. Jag får se om ett tag om jag kan hålla fast vid det men att det var fantastiskt råder det ingen tvekan om. En stor del av förtjänsten är Nick Caves. Han har en fantastisk röst och ett fantastiskt uttryck. Men lika mycket är det Bad Seeds. Ett bättre kompband finns nog knappast. Backlinjen med de båda trummisarna och den oerhörda basisten Martyn Casey är popmusikens mest ogenomträngliga försvarslinje. Och så har man nye gitarristen Ed Kuepper (ex-The Saints) och allt-i-allon Warren Ellis som magnifika komplement till Cave. Kolossalt!

Och så var festivalen slut. Och slutomdömet blir att topparna var så höga att det inte spelar någon roll att väder och en del annat inte var så bra. Neil Youngs och Nick Caves spelningar var så fruktansvärt bra att det var värt allt och lite till. Och så har jag fått se Pixies. Och stora, fina plus till Loney Dear och Jenny Wilson. Så, det var en kort sammanfattning - Where The Action Was.

onsdag 17 juni 2009

Afrotisdag och latinoonsdag


Orchestra Baobab (övre), Karamelo Santo (nedre)

Malmö är en väldigt bra stad att bo i om man är musikintresserad och gillar att gå på konserter. Debaser och KB har ofta bra grejer och en del riktigt stora artister hittar hit ibland också. Dessutom är det lätt att ta sig till Köpenhamn om det skulle vara något där.

En scen som kanske några missat p.g.a. bristande reklam är Sommarscen Malmö som bjuder på ca 200 gratisföreställningar på olika ställen runtom i stan från 12 juni fram till 13 augusti. De finaste grejerna är vanligen på amfiteatern i Pildammsparken.

Denna vecka har det varit riktiga finbesök. Dels igår (tisdag) då Orchestra Baobab från Senegal, ett av Västafrikas bästa och mest kända band bjöd på fenomenalt afrosväng. Och så ikväll (onsdag) då Karamelo Santo (från Argentina), som bl.a. turnerat med Manu Chao, levererade en salig blandning av cumbia, salsa, ska, reggae, rock och t.o.m. rap. Båda spelningarna började lite försynt med sittande publik men i slutet var hela publiken uppe och dansade. Allt var inte musikaliskt perfekt - att Karamelo Santo gjorde covers på Clash och Louis Armstrong kan tyckas lite onödigt när deras egna grejer var väl så bra - men det var verkligen ett satans röj. Och cumbia är jag väldigt svag för.

Här är sommarens program. Frida Hyvönen 10 juli och Mikael Wiehe 21 juli bör man ju inte missa. Och det finns garanterat en hel del okända godbitar också (och tyvärr några kända när jag sannolikt är iväg på fjälltur i slutet av juli).

Karamelo Santo:


Orchestra Baobab:

Where The Action Is - dag 1

Det var som sagt inte bara Pixies, Neil Young och Nick Cave som spelade i regnet på Stora Skuggan den gångna helgen. Här är lite bilder med korta kommentarer - i den ordning de spelade.

Miss Li var den första jag såg. Har alltid gillat henne trots att hon syns i alla möjliga sammanhang och lätt skulle kunna ha tröttat ut mig. Nu har hon dessutom fått ihop tillräckligt många bra låtar för att fylla en hel spelning och behöver inte bara förlita sig på charm. Hon och bandet gjorde ett bra jobb i regnet, speciellt gillar jag saxofonisten. Älskar också att hon går åt sidan och applåderar bandet när de gör solon. Men Oh Boy är en riktig skitlåt - borde självklart avslutat med den självbetitlade Miss Li i stället.

Pretenders visste jag knappt att de fanns längre när jag fick höra att de skulle spela på WTAI. Chrissie Hynde är fortfarande en skön rockbrud och hennes röst är helt intakt. Tyvärr lät det väldigt precis som på skiva och det var inte det minsta upphetsande, inte heller dåligt. Kul att ha sett dem i alla fall. Avslutning med gamla fina Middle of the Road.

Perssons pack var ett av de band som klarade regnet bäst och fick igång publiken riktigt ordentligt. Spelningen var klart underhållande med fokus på äldre material, t.ex. fick vi fina versioner av Hemma och Nyårsafton i New York.

Adiam Dymott - ganska fåtalig publik i regn men ändå övertygande på lilla scenen. Bra låtar och karisma räcker långt. Pizza är en riktigt bra låt.

Om jag ska svära i kreddkyrkan så är det väl att jag aldrig har tyckt att blues varit särskilt kul att lyssna på. Jag förstår dess betydelse för rockens utveckling och allt annat blablabla men att bara sitta rätt upp och ner och lyssna på blues har aldrig varit min grej. Kanske är jag för lycklig för det? Blues är ju per definition olycklig. I alla fall så är Seasick Steve en nästan 70-årig bluessnubbe som spelar på en gitarr med bara tre strängar som dessutom sitter på fel ställe. Tillsammans med en trummis blir det kraftfullt och låter bra och mellansnacken är kul. Ändå tyckte jag inte det var mer än småtrevligt på sin höjd och tappade intresset efter en stund. Men majoriteten verkade gilla det så är man into blues är detta ett stabilt tips.

Jag såg bara början och precis i slutet av spelningen med Florence Valentin så jag ska bedömer inte den. Det jag hörde var helt ok festivalmusik.

Dennis Lyxzén i The International Noise Conspiracy får lätt priset för sämst klädd på festivalen. Å andra sidan var det lite väl utstuderat så det luktar diskning. Men stort plus för introsnacket till Capitalism Stole My Virginity som fick nedladdning, EU-val och hyckleri att helt logiskt leda till låttiteln. Missade tyvärr början av spelningen, men det jag hörde lät helt ok.

Pixies gjorde sin första riktiga spelning på två år men lät ändå helt fantastiskt samspelta. Och deras spelning var en 75 minuter lång hitparad. Debaser blev förstås en favorit eftersom den låten gett upphov till namnet på tre av landets mest kända rockklubbar. Men nästan varenda låt är känns som klassiker. Och avslutningen var snygg med Neil Young-covern Winterlong som snyggt räckte över stafettpinnen till mannen som kom senare under kvällen. Jag hade höga förväntningar på Pixies, men de överträffades ändå. Det här var en riktigt stor stund! Och sällan har man väl sett en gladare basist än Kim Deal, hon log och skrattade verkligen hela tiden!

Olle Ljungström satt i rullstol p.g.a. brutna fotleder. Jag såg bara första kvarten men tyckte det lät helt ok. Var dock för sugen både på öl och på att se Neil Young så det blev inte mer. Hann i alla fall höra En apa som liknar dig och det är ju en helskön låt.

Ok, nu har jag varit ganska positiv mot de som spelat tidigare. För jag är snäll, gillar att hellre hylla än sänka etc. Men men men men....allt tidigare under kvällen, med visst undantag för Pixies som verkligen levererade, så är Neil Young ändå i en division helt för sig själv. Så fruktansvärt bra han var. Det är sjätte gången jag ser honom och den bästa hittills. Han började själv akustiskt några låtar (bl.a. From Hank to Hendrix och Old Man), sen kom bandet in och kompade lågmält i några, bl.a. en fin Heart of Gold. Men större delen av spelningen var det sen en uppvisning i rockmusik. Fantastiska versioner av bl.a. Hey Hey My My, Pocahontas, Cinnamon Girl, Fuckin' Up, Down By The River, Rockin' In The Free World och Cowgirl in the Sand. Och att han börjar se gammal och grå ut förstärker bara hur häftigt det är, eftersom hans anslag på gitarren och totala känsla för att få gitarrmangel att bli njutbart är helt intakt. Det är en formidabel del av rockhistorien som levereras på ett kompromisslöst och inte det minsta publikfriande sätt. Ändå är det så magnifikt.

Sen var det en lördag också. Återkommer!

måndag 15 juni 2009

Where The Action Is 2009

Where The Rain Is

Så var det Stockholm för andra helgen i rad, denna gång inte med Brodern utan i sällskap av The Usual Suspects Emma & Kristian. Denna gång var det en musikfestival med fina namn som Neil Young, Nick Cave och The Pixies som lockade. Regn hade den också dragit med sig och det regnade ungefär sex av tio festivaltimmar på fredagen och varenda minut av de 11 timmar vi var på festivalen på lördagen. Mycket vatten blir det.

Prestationerna från banden varierade - en del hade det svårt i regnet medan andra klarade det bättre. En del var väldigt bra, som t.ex. Loney Dear och Jenny Wilson. Fever Rays seansliknande tillställning får också räknas dit, inte minst p.g.a. den visuella upplevelsen. Andra var helt ok, t.ex. Pretenders och bluessnubben Seasick Steve. Och så var det några som inte höll måttet. Duffy var en av dem. Kommer skriva lite mer eller i alla fall lägga upp en del bilder senare.

Men så var det en trio som var rakt igenom fantastiska. Sällan eller aldrig har jag varit på en festival där toppskiktet krossat motståndet så fullständigt. Pixies lät som de inte varit ifrån varandra en dag (detta var deras första spelning på två år förutom en ej utannonserad uppvärmning på Fryshuset dagen innan) och Neil Young var fullständigt fenomenal på fredagen, t.o.m. ännu bättre än på Roskilde- & Way Out West-spelningarna förra året. Han spelade verkligen skiten ur allt och alla. 63 år gammal är han fortfarande definitionen av rockmusik. Och när man trodde man sett det mesta så stod plötsligt Nick Cave och hans fantastiska kompband Bad Seeds på samma scen ett dygn senare och levererade en helt bländande hitparad med lika delar mörker, larm och skönhet. Under sådana spelningar känns regn helt ovidkommande - det var förkrossande bra rakt igenom. Finns ingen anledning att ranka dessa höjdpunkter - det var tre spelningar som var värda varenda använd krona och varenda fallen regndroppe helgen hade med sig. Här är ett klipp från resp. spelning:

Pixies - Velouria:


Neil Young - Rockin' in the Free World:


Nick Cave - The Weeping Song:

torsdag 11 juni 2009

Coachella 2009, del 7


Det här är ju sent som stryk, men för drygt en månad sen skrev jag ett omfattande reportage från Coachellafestivalen i Kalifornien i april. Sen kom massa annat emellan så sista dagen blev aldrig redovisad. Nu är det i alla fall dags - bättre aldrig än sent kanske.

Ja, det blev alltså söndag och brunch som vanligt och svenskarna åkte med oss från Indio igen och vi drack grogg med amerikanerna igen och solen sken igen och allt var alldeles underbart. Och så skulle vi ju se musik och idag gick vi ut hårt. Dagens första akt på Mojave var nämligen ingen mindre än Vivian Girls, trion vars 21 minuter korta debutalbum jag placerade som nummer 2 på listan över 2008 års bästa.


Jag hade trott att spelningen skulle gå i samma vansinnestempo som det gör när skivan är som bäst men riktigt så kul var det inte. De spelade en hel del nya låtar, nästan så det borde räcka till en ny skiva snart, så trots att de utelämnade No och I Believe in Nothing - de två låtar på skivan som har högst tempo och som jag tycker är allra bäst så varade spelningen i 35 minuter, vilket var längre än förväntat. Ingen sensation som jag gått och hoppats på, men inte alls dåligt heller.

Vivian Girls - Damaged



Övre: Night Marchers (Speedo t.h.), Nedre: No Age

Sen blev det några korta besök vid olika scener. Vid Outdoor Theatre lyssnade jag på den sista låten med Mexican Institute of Sound (spelade annars samtidigt som vivianflickorna). I botten är det elektrokomp men ovanpå det så är det tequilasväng så det räcker och blir över. Synd att jag missade det, både de och publiken verkade ha väldigt kul. Sen blev det en låt med hiphopparna The Knux på stora scenen med det verkade trist i den tryckande värmen så jag gav Night Marchers en kort stund på Outdoor Theatre. Night Marchers är Speedo från Rocket From The Crypts nya band och det är ju ett bra utgångsläge. Men jag tyckte det var trist. Soundet var likartat, låtarna sämre och Speedo hade inte alls den utstrålning som jag kom ihåg från den fantastiska spelning med RFTC som jag såg på Gino 1996. Gick därför vidare igen och hamnade med No Age i Mojave och det var ett klart bättre val. Hann se andra halvan av spelningen Riktigt bra, har inte riktigt fastnat för deras noise pop på skiva men live funkade det mycket bättre. Betydligt större intensitet och mer oväsen (positivt i detta fall) än på skiva.


Sen fick det bli Friendly Fires i Gobi och även om det inte hände så mycket mer än att de stod rätt upp och ner och spelade sina låtar så var deras trevliga elektropop en riktigt trevlig stund. Några av låtarna är riktiga pärlor, inte minst Paris naturligtvis.

The Ice Rage barfota på väg till nästa spelning


Något sade mig att Gaslight Anthem skulle kunna vara något så jag gick därför till Outdoor Theatre för att se hur det var med det. Gaslight Anthem är från New Jersey och medlemmarna spelade från början musik av betydligt hårdare slag. Men kärleken till Springsteen och The Jersey Shore sound fanns där och de kände att de ville göra något av det. Så Springsteen-influenser finns det gott om, men det finns även tydliga element av garagerock och t.o.m. punk som gör att det låter speciellt. Live en stekhet eftermiddag tyckte jag dock inte att det var någon höjdare, tror de funkar bättre på en klubb. De två stora scenerna på eftermiddagen är en klar nitlott för band med ösig musik, för det är så varmt att publiken inte orkar leva upp till musikens intensitet. Jag stod ändå kvar hela spelningen för att jag hoppades få höra Meet Me By The River's Edge, men den kom aldrig.




Uppifrån och ner: Sebastien Tellier, Brian Jonestown Massacre & Lykke Li (2 bilder)

Så blev det två kortisar igen. Först Sebastien Tellier, fransmannen som många gillar och visst har han gjort en del bra låtar. Men live orkade jag bara lyssna på honom en kvart. Väldigt flummigt och ostrukturerat tycker jag. Och när det finns så mycket annat bra som på Coachella kan man inte lägga sin tid på sånt som låter trist. Så på Michaelas inrådan kollade jag några låtar med Brian Jonestown Massacre och det var betydligt roligare. Hade gärna sett hela om det inte hade krockat. Tyvärr ville jag se Lykke Li som spelade samtidigt också så jag gick dit efter en liten stund. Även Lykke hade besväret att få spela utomhus i solsken och hon fick verkligen slita för att göra sig själv rättvisa. Dessutom var volymen ganska låg. Så det blev inte lika bra som på t.ex. Way Out West förra året, trots att det var samma show. Fast jag är ändå imponerad. Hon har också snabbt blivit väldigt populär i USA - det var många som pratade om henne. För övrigt var det ytterligare en svensk akt på festivalen, nämligen Peter Bjorn & John, som spelade på Main Stage, också det på söndagen.

Lykke Li - Breaking It Up


övre: Perry Farrell, nedre: Murder City Devils

Sedan blev det en snabbis in i Sahara för en kvart med f.d. Janes Addiction-sångaren Perry Farrell som nu kör solo med mer dansorienterad musik. Med sig hade han ett litet band och en pinup-blondin på sång och viss dans. Lät helt ok, men jag hade viktigare saker för mig. I Mojave var det nämligen första klassens garagepunk på gång med Murder City Devils. Sångaren såg ut som en inventarie från ekologiska instututionen i Lund. Ända tills han öppnade munnen och lät både bräkande och aggressiv. Jag tyckte det började lite svagt men sen fick det mer och mer energi och slutet på spelningen var rent furiös med både ruggigt bra låtar och en oerhörd energi. Grymt bra, dagens hittills bästa spelning.

Nu var det kväll och det började svalna på Coachella. Ca sex timmar med musik återstod och den avslutande delen kommer handla bl.a. om Yeah Yeah Yeahs, Paul Weller, My Bloody Valentine, Public Enemy och The Cure. Den kommer så fort som möjligt.

tisdag 9 juni 2009

Springsteen i Stockholm




Bruce Springsteen med E Street Band. Stockholms stadion 4,5 & 7/6 2009

Bruce Springsteen spelade som de som följer kvällspressen noga redan vet tre kvällar på Stockholms stadion den gångna veckan. Jag tog därför en långhelg i huvudstaden och såg honom för 25:e, 26:e och 27:e gången. Eftersom jag gillat Springsteen väldigt länge och har bra koll på hans katalog så fanns det stora skäl att se alla tre spelningarna, då han totalt spelade mer än 50 olika låtar totalt dessa kvällar. Några personella förändringar hade skett i hans E Street Band. Trummisen Max Weinberg är upptagen med tv-inspelningar och ersatt av sin son Jay Weinberg. Han var genomgående lysande - med tanke på sin ungdom (19 år) och oerfarenhet närmast sensationell ibland - men hade en skönhetsfläck då han inte ville spela E Street Shuffle (se mer nedan). Två körsångare hade också tillkommit i form av Cindy Mizelle och Curtis King som båda var med i Sessionsbandet 2006.

Ingen av spelningarna var perfekt men alla hade sina styrkor och tar man det bästa från varje blir det ganska fantastiskt. Jag ska därför försöka mig på en ny variant - att recensera låtarna från de tre spelningarna i en enda recension och samtidigt bygga den perfekta setlisten (i fetstil) utifrån de låtar som spelades de olika dagarna. På torsdagen (4) och fredagen (5) spelades 29 låtar (introt exkluderat), medan söndagens (7) spelning innehöll 28 låtar - därför en lucka där.

Intro: Idas sommarvisa (Nils Lofgren solo på dragspel) (4,5,7)

Kul inledning där Nils kommer in först och de andra efterhand två och två tills alla har intagit sina platser. (3/5)
#1 Idas Sommarvisa

Who'll Stop The Rain (4)/Downbound Train (5)/No Surrender (7)
Fina öppningslåtar alla dagarna. Who'll Stop the Rain var ett kul men väntat val i torsdagens regn. Bandet var oerhört laddat i No Surrender på söndagen och var den som funkade bäst för att få igång publiken. Bästa versionen jag hört av den. Downbound Train var nästan lika bra. (3/5, 4/5, 5/5)
#2 No Surrender

Badlands (4,5,7)
Bra placerad som andralåt. Lika mäktig som alltid även om man hört den många gånger nu. Snygg käftsmäll mot de dåliga tiderna - I wanna spit in the face of these badlands. (4/5)
#3 Badlands

My Lucky Day (4,5), Night (7)
Ganska tråkigt spår från nya skivan i bra liveversion eller fantastisk låt från Born to Run i en något ordinär version? Ja, även om Night kanske kan låta ännu mer intensiv så gjorde den att öppningen på söndagen var överlägsen de andra två. Jag älskar Night! (3/5, 4/5)
#4 Night

Prove It All Night (4), Candy's Room (5), My Lucky Day (7)
Här ställs samma låt mot två klassiker från Darkness-skivan. Men versionen av Prove it All Night var direkt svag och Candy's Room kommer aldrig riktigt loss live - kanske är den för kort. Dessutom bör det självklart spelas låtar från den nya skivan och bandets glöd i My Lucky Day var betydligt större än i de båda andra. (2/5, 3/5, 3/5)
#5 My Lucky Day

Outlaw Pete (4,5,7)
En av de bästa låtarna Bruce skrivit på 2000-talet lyfte ytterligare snäpp live och var en riktig höjdpunkt under alla spelningarna. Det teatraliska inslaget med cowboyhatten kunde skippats men musikaliskt var det underbart. (5/5)
#6 Outlaw Pete

Out in the Street (4), Darlington County (5), Spirit in the Night (7)
Här är det ju en osannolik klasskillnad på låtarna. Out in the Street börjar jag tröttna ganska rejält på, känns som den är med varenda gång jag ser Bruce. Darlington County är förmodligen den allra sämsta låt han gjort - raggarrock som innehåller alla klyschor såsom festa, ragga brudar, bilar, 4:e juli och "shalala"-refränger av sämsta, skränigaste slag. Ett missfoster till låt som jag inte kan förstå att den återkommer gång på gång. Men på söndagen byttes den ut mot fantastiska Spirit in the Night som bjöd upp till fest i en härlig version där Bruce lät fansen kladda ordentligt på honom. (3/5, 1/5, 5/5)
#7 Spirit in the Night

Working on a Dream (4,5,7)
Titelspåret från senaste skivan är en banal låt som dock lyfter lite live och förtjänar sin plats i setet. Verkar gå hem hos publiken. (3/5)
#8 Working on a Dream

Seeds (4,5,7)
Vidrig omelodisk bluesrock om lågkonjunktur. Har naturligtvis inte att göra på en perfekt Springsteenkonsert men den har varit fast hela turnén. I alla fall ett stort plus till Lofgrens gitarrspel. (2/5)
#9 Seeds

Johnny 99 (4,5,7)
Här blev jag riktigt ledsen. Den gamla Nebraskafavoriten har rockats upp och gjorts till lycklig raggarrock. Det låter musikaliskt ok men man gör inte så med en låt som handlar om mord och livstidsdomar. Att Bruce ser lycklig ut när han sjunger put me on the killin' line gör faktiskt ont i mig. Tack och lov är konserternas svagaste parti (om 3-4 låtar beroende på vad som spelats som #7) över i och med detta. (2/5)
#10 Johnny 99

The Ghost of Tom Joad (4), Youngstown (5), The River (7)
Både Ghost och Youngstown har fått mycket värdiga fullbandsarrangemang med bibehållen svärta från originalen. Båda avslutas också med flyhänta, utdragna, fantastiska solon från Nils Lofgren och båda är bland respektive spelnings höjdpunkter. Ghost är kanske t.o.m. rent musikaliskt den absoluta höjdpunkten under alla tre kvällarna och jag hade verkligen hoppats att den skulle komma tillbaka på söndagen. I stället blev det en av de tråkigare versionerna jag hört av The River - kul för förstagångsbesökarna men verkligen ett nerköp för andra. (5/5, 5/5, 2/5)
#11 The Ghost of Tom Joad

Raise Your Hand (4), Good Lovin' (5), Mony Mony (7)

Requestpartiet av spelningarna inleds med att Bruce går runt och samlar skyltar med önskelåtar som publiken håller upp. Man kan tycka att det är en bra idé för att få höra udda låtar samtidigt som det är att sälja sin integritet. Jag har dock varit försiktigt positiv till detta tidigare. Dessa tre covers är alla normalt sett trevliga, men Raise Your Hand var väldigt blodfattig jämfört med äldre versioner. Good Lovin' gillade jag dock skarpt men Mony Mony som bandet verkade älska att spela känns ändå som den solklara vinnaren. Riktigt bra! (3/5, 4/5, 4/5)
#12 Mony Mony

I'm Goin' Down (4), Hungry Heart (5), Trapped
(7)
Bra låtar alla tre men Hungry Heart känns som ett fegt och trist val med tanke på vad som stod på andra skyltar. Älskar intensiteten i Trapped även om den har låtit bättre. Men I'm Goin' Down var första gången live för mig så den vinner. (4/5, 3/5, 4/5)
#13 I'm Goin' Down

Cadillac Ranch (4), Growin' Up (5), Fade Away (7)
Här är det ju klasskillnad igen. Growin' Up är en kanonlåt på skiva men det händer inte mycket live eftersom den är så kort och Cadillac Ranch är den där lite för grabbiga stilen som jag helst hör så lite av som möjligt. Fade Away däremot är en underbar lite bortglömd pärla från The River. Detta var första gången den spelades med band sedan 1981! Och den lät fantastiskt bra. Men den fick mig också att ifrågasätta detta med att samla in skyltar med requests och få det att se spontant ut. Bandet hade nämligen repat låten tidigare på dagen och det var uppenbart att Bruce letade efter en skylt med just Fade Away. Men det åsido, det var underbart att få höra den live. (3/5, 3/5, 5/5)
#14 Fade Away

Because the Night (4), Thunder Road (5), ------
På söndagen spelades en låt färre än de andra dagarna och det är här det blir mest logiskt med en lucka. De båda andra låtarna är ju fantastiska. Because the Night var dock mycket mer forcerad än i förra årets magiska version då Nils solo gjorde det till en absolut höjdpunkt. Dag 2 på stadion höll Bruce upp en skylt med E Street Shuffle - ett riktigt kul val, men den nya trummisen skakade på huvudet och därför byttes den ut mot Thunder Road. Det kändes riktigt surt. E Street Shuffle har jag aldrig hört live medan Thunder Road har varit med på majoriteten av de spelningar jag sett. Stod därför mest och surade mig igenom den. (3/5, 3/5)
#15 Because the Night

Wild Thing (4), Queen of the Supermarket (5), Surprise Surprise (7)
Kul med covers - dock var versionen av Wild Thing inget speciellt och lät som något valfritt coverband skulle kunna prestera. De båda låtarna från nya skivan hade soundcheckats respektive dag men även här lyckades Bruce leta upp skyltar med de låtarna på så han lyckades få det att se ut som önskningar från publiken. Queen var rätt tam, medan Surprise som egentligen är ganska banal, funkade förvånansvärt väl. För övrigt världspremiär för Queen of the Supermarket. (1/5, 2/5, 3/5)
#16 Surprise Surprise

Waitin' on a Sunny Day (4,5,7)
Låten är ju en bagatell, egentligen på gränsen till direkt dålig, men de som börjat lyssna på Bruce under senare år har tagit den till sig som en slags 2000-talets Hungry Heart. Inte så att låtarna påminner det minsta om varandra men de fyller samma funktion under spelningarna. Det blir rätt mycket allsång och publikfrieri, vilket inte är särskilt upphetsande musikaliskt men definitivt gynnar stämningen på konserten. Dock tycker jag det var löjligt att låta några småungar sjunga refrängen i micken. Första spelningen trodde jag det var spontant och tyckte det var ganska gulligt, men när samma sak hände både på fredagen och söndagen blev det löjligt. (3/5)
#17 Waitin' on a Sunny Day

The Promised Land (4,5,7)
Lika bra och intensiv som någonsin. Behövs lite allvar efter leken i Waitin'. Toppen! (4/5)
#18 The Promised Land

The Wrestler (4), Lost in the Flood (5), Working on a Highway (7)
De senaste tio åren har det funnits en låt jag velat höra live mer än alla andra. Tyvärr har det varit en liveraritet och de gånger den spelats har det framför allt varit i USA. Men så hände det. Den 5:e juni. På Stockholms stadion. Jag var fortfarande lite besviken för att det varit så nära att han spelat E Street Shuffle och när The Promised Land tonat ut var jag inte riktigt beredd. Men Bruce tog fram en request han plockat upp och läste en parafras på Blowin' in the Wind: How many shows must a man walk down before he listens to Lost in the Flood. Det kom totalt överraskande och Bruce ursäktade sig med att de spelade den väldigt sällan men la till I think we remember it. Och så avfyrade de värsta monsterversionen av den. Så grymt det var. Lyftet efter The kids call him Jimmy the Saint och gitarren i slutet och pianot i början - det var en av höjdpunkterna i mitt liv som konsertbesökare. Jag är fortfande helt lycklig. TACK!!!!!!!! (se video nedan)

The Wrestler som spelades första dagen kommer ju således inte med i min best of Stockholm, vilket är synd för den var också fantastisk. Sen måste det ju sägas något om söndagen också. Bandet hade alltså spelat Lost in the Flood, som inte bara var min önskelåt utan även låg helt perfekt i setet. Jag var helt inställd på något annat stort, något dramatiskt. Med tanke på vad som som dominerade på request-skyltarna låg Incident on 57th Street eller Racing in the Street bra till. Och så spelar han Working on the Highway. Ok, den är inte riktigt lika usel som Darlington County men bra nära. Att den är en partylyftare må vara men det här var ett av århundradets största antiklimax. (4/5, 6/5, 1/5)
#19 Lost in the Flood

Kingdom of Days (4), Radio Nowhere (5,7)
Kingdom of Days är en av de bättre låtarna på senaste skivan och funkade bra live också. Inte mästerlig, men kul att få höra den live. Radio Nowhere har jag varit skeptisk till tidigare, men oj vad den lyfte här. Vilket driv, vilken intensitet. Grymt trumspel från sonen Weinberg. Lät plötsligt som en modern klassiker. (3/5, 4/5)
#20 Radio Nowhere

Lonesome Day (4,5,7)
Springsteen har många unga fans som upptäckt honom under 2000-talet och därför känns det helt rätt med en passage av nyare låtar. Lonesome Day skötte sin uppgift väl och lät bättre än förra året. De nya körsångarna tillförde mycket här. (3/5)
#21 Lonesome Day

The Rising (4,5,7)
Den här är däremot fortfarande svag och här stod jag mest och väntade på nästa. Jag förstår inte hur han kan låta bli att spela Long Walk Home, som var så fantastisk under förra turnén. (2/5)
#22 The Rising

Born to Run (4,5,7)
Kan man tröttna på Born to Run? Kanske lite, men det är ändå ett av de fundament som rockhistorien byggs upp av. Man vet förvisso vad man får men det är ändå nästan lika bra varje gång. Clarence var inte lika vass här som han brukar - märks att hans hälsa börjar vackla. Tycker dock att den passar perfekt att avsluta ordinarie set. Mästerverk. (5/5)
#23 Born to Run

extranummer:

Hard Times Come Again No More (4,5), Thunder Road (7)
Den förstnämnda är en låt om social depression från 1855 (!) som Bruce plockat upp med tanke på nutida lågkonjunktur. Körsångarna bygger upp denna och får mig att tänka på turnén 92/93, då han använde kör flitigt. Gillar den mycket. Thunder Road funkade mycket bättre här än som request tidigare i setet. (4/5, 4/5)
#24 Hard Times Come Again No More

Bobby Jean (4), Tenth Avenue Freeze-Out (5), Jungleland (7)
Fina grejer allihop. Men det är två riktigt bra låtar mot ett monumentalt mästerverk. Och Jungleland gjorde mig inte besviken även om Clarence solo var kortare än vanligt (han orkade bara två minuter - vanligen tre i äldre versioner). Men annars var det såklart alldeles enastående. Vilka andra låtar i världshistorien kan överhuvudtaget mäta sig med Jungleland? Inte är det många. (4/5, 4/5, 5/5)
#25 Jungleland

Land of Hope and Dreams (4,5,7)
Har alltid gillat denna hymn. Ligger fint här. This Train-partiet är fantastiskt. (4/5)
#26 Land of Hope and Dreams

American Land (4,5,7)

Denna låt, vars melodi och arrangemang har lånat från Pogues' Sally Maclennane, har jag hyllat tidigare, men nu börjar den kännas lite förutsägbar. Tycker dock att den på ett värdigt sätt konbinerar allvar och fest och tycker därför den fortfarande gör sitt jobb. (4/5)
#27 American Land

Glory Days (4,5), Ramrod (7)
Gillar ingen av dem, men Glory Days är i alla fall en riktig låt, om än väldigt daterad. Den andra är bara raggarrock som förvisso är ovanligt festlig. Jag får slå tärning om vilken som vinner här - helst skulle jag vilja ha något helt annat (läs: Rosalita). (3/5, 3/5)
#28 Glory Days

Twist and Shout (6), Detroit Medley (5), Dancing in the Dark (7)
Torsdagsversionen av Twist and Shout var helt meningslös då den bara varade 3-4 minuter. Dess storhet och ryktbarhet i Springsteensammanhang bygger helt på att den dras ut och startar om och om igen. Dancing in the Dark har aldrig varit någon favorit heller. Återstår alltså ett enastående Detroit Medley, som förutom de fyra vanliga låtarna (Devil With The Blue Dress, Good Golly Miss Molly, CC Rider & Jenny Takes a Ride) också innehöll Land of a Thousand Dances denna gång. Helt magnifikt. Såklart. (3/5, 5/5, 3/5)
#29 Detroit Medley

Dancing in the Dark (4,5), Twist and Shout (7)
Dancing in the Dark är inte tillräckligt stark för att funka som en avslutare. Det känns verkligen som det ska komma något mer. Dessutom har den varit med på nästan alla spelningar i en version väldigt lik denna under flera år. Twist and Shout är däremot perfekt i sammanhanget och sista kvällen lät den också som den skulle. (3/5, 5/5)
#30 Twist and Shout

Det var låtarna. Hur var då respektive spelning i sin helhet? Korta sammanfattningar:

Torsdag 4/6: Det regnade hela tiden. Jag stod inte i frontsektionen (The Pit) eftersom vi anlänt sent men ändå ganska nära. The Ghost of Tom Joad var en stor höjdpunkt. En ganska väntad setlist utan sensationer och halvtråkiga requests i den delen. Tyckte ändå bandet kämpade på bra i ovädret.

Fredag 5/6: Klart men kallt väder, tror inte det var mer än tre grader mot slutet. Jag stod i frontsektionen och hade bra plats. De flesta låtarna som upprepades från dagen innan lät lite bättre, kanske beroende på väder och min placering. Stort klimax med Lost in the Flood och överhuvudtaget en fin setlist med t.ex. Youngstown och Detroit Medley. Men också några svackor, framför allt såklart att han plockade fram usla Darlington County men också debaclet med utebliven E Street Shuffle som gjorde att jag tappade fokus ett par låtar i ren irritation. Men ett snäpp bättre än på torsdagen var det som helhet.

Söndag 7/6: Ganska fint väder - svalt men betydligt varmare än de andra dagarna. Jag stod långt fram i frontsektionen - bara några meter från kravallstaketet. Öppningen de första sex låtarna var galet bra och det kändes som det skulle bli en klassisk spelning. Tycker dock att två ordentliga felval i mittpartiet drog ner helheten. The River skulle ha förkastats för en av Tom Joad-låtarna (helst Ghost) och framför allt så skulle det gjorts någon stor, dramatisk låt i stället för skitbagatellen Working on the Highway. Och på den handskrivna setlisten hade han alternativen Rosie/Dancing som näst sista extranummer. Även där hade ju ett annat val gjort det mycket bättre. Däremot tyckte jag Bruce och bandet glödde ordentligt denna kväll och de låtar som spelades alla kvällarna lät genomgående bäst här. Hade de tre nämnda låtvalen justerats hade vi haft en klassiker på stadion denna kväll. Kanske tillmäter jag låtvalen för stor betydelse, men det är verkligen stor skillnad mellan hans mästerverk och lågvattenmärken. Men tre fina kvällar på stadion var det!

Som avslutning kan sägas att Bruce Springsteen och E Street Band lever och är helt vitalt. Bortsett från Clarence Clemons, som framför allt har fysiska problem (han orkade inte ens lämna scenen inför extranumren sista kvällen), finns det inga svaghetstecken i bandet, snarare låter det så bra som någonsin. Till nästa turné hoppas jag Bruce vågar tänka lite mer på vad han vill spela och lite mindre på vad publiken vill höra - då tror jag att detta oslagbara stadionrockband har mer att leverera. Och jag hoppas det, för jag älskar verkligen att vara där.