tisdag 2 juni 2009

EU-valet

Eller val till EU-parlamentet rättare sagt. På söndag. Det får mig att tänka på detta med allmän rösträtt. Är det verkligen det bästa? The Ice Rage är skeptisk. Är det verkligen rätt att den som är helt ointresserad och ej det minsta insatt i politik har samma inflytande som den som verkligen engagerar sig? Är det ett bra betyg på svensken som röstare att Bengt Westerberg tredubblar Fp:s stöd inför valet för att en massa damer tycker att han är "så stilig" (för er som är lite yngre - han gjorde faktiskt det på 80-talet)? Det är nog bara övertygade folkpartister som tror på att en halv miljon kvinnor plötsligt, som en blixt från en klar himmel, insåg Folkpartiets ideologiska storhet.

Inför varje val borde man i stället kräva att medborgaren gör ett enkelt, partipolitiskt helt obundet test (som representanter för alla de etablerade partierna godkänt), för att visa att de behärskar grunderna i det politiska systemet och vad de olika ideologierna står för. Och om man missar testet så får man plugga lite och göra om varianter på testet tills man klarar det. Sen kan man få gå till vallokalen.

Allt är politik. Att påstå att man är ointresserad av politik innebär att man är ointresserad av allt. Och att påstå att man är ointresserad av allt och sen klaga på att skatterna och priserna är för höga...jag säger inte mer än så.

En annan positiv effekt av ett politiskt bildat folk är att vi skulle slippa all reklamtrams med ytliga budskap som ”ett nytt Sverige” och ”jobben först” inför varenda val. Men så länge en alldeles för stor del av svenskarna är lättpåverkade vindflöjlar så kommer detta att fortsätta.

Och valrörelsen hade blivit lugnare, det hade inte så mycket handlat om att sälja sig som att se till att man verkligen har en bra vara.

Själv är jag ointresserad av partipolitik, men det är en helt annan sak. I EU-valet vet jag inte riktigt hur jag gör - förmodligen röstar jag på den kandidat som lovar att spela Stil Flyin' på segerfesten.

5 kommentarer:

Emma sa...

Men problemet är ju att de som är ointresserade av politik inte röstar, vilket bäddar för Sverigedemokrater och annat löst pack. :-(

Ola sa...

Jag tror definitivt att kunskap och medvetenhet är det bästa sättet att bekämpa avarter som främlingsfientlighet etc. Så Sverigedemokraterna har ingenting att vinna på att de som röstar genomgående har någon grad av insikt. Ny demokrati som fick ca 10% 1991 är ett bra exempel på att enfrågepartier med extremt populistiska budskap gynnas av de val vi har idag.

Emma sa...

Absolut! Men om folk som du föreslår måste ta en "examen" innan de går och röstar blir det ju ännu en bekvämlighetsspärr för dem som de facto ÄR ointresserade.

Anonym sa...

Allt är politik, just så brukar jag med säga. Ditt förslag är rätt intressant tycker jag, fast lite elitistvarning är det allt. Det hopplösa dilemmat som dyker upp i alla frågor, alltid. Ska även rökande paddor få samma försäkringspremie som vi andra, ska även ensamstående mammor få skaffa barn, ska också helt okunniga få lov att rösta...
/Kari

Ola sa...

Det är inte tänkt som elitistiskt. "Testet" ska inte vara svårt, tvärtom bara visa att man har någorlunda hum om vad man sysslar med. Förmodligen skulle de flesta klara det med en gång.

Man får inte köra bil om man är vårdslös i trafiken, man får inte jaga om man inte känner igen jaktbart vilt eller kan hantera ett vapen, man får inte rösta om man inte vet vad sin röst kan leda till.