onsdag 17 juni 2009

Afrotisdag och latinoonsdag


Orchestra Baobab (övre), Karamelo Santo (nedre)

Malmö är en väldigt bra stad att bo i om man är musikintresserad och gillar att gå på konserter. Debaser och KB har ofta bra grejer och en del riktigt stora artister hittar hit ibland också. Dessutom är det lätt att ta sig till Köpenhamn om det skulle vara något där.

En scen som kanske några missat p.g.a. bristande reklam är Sommarscen Malmö som bjuder på ca 200 gratisföreställningar på olika ställen runtom i stan från 12 juni fram till 13 augusti. De finaste grejerna är vanligen på amfiteatern i Pildammsparken.

Denna vecka har det varit riktiga finbesök. Dels igår (tisdag) då Orchestra Baobab från Senegal, ett av Västafrikas bästa och mest kända band bjöd på fenomenalt afrosväng. Och så ikväll (onsdag) då Karamelo Santo (från Argentina), som bl.a. turnerat med Manu Chao, levererade en salig blandning av cumbia, salsa, ska, reggae, rock och t.o.m. rap. Båda spelningarna började lite försynt med sittande publik men i slutet var hela publiken uppe och dansade. Allt var inte musikaliskt perfekt - att Karamelo Santo gjorde covers på Clash och Louis Armstrong kan tyckas lite onödigt när deras egna grejer var väl så bra - men det var verkligen ett satans röj. Och cumbia är jag väldigt svag för.

Här är sommarens program. Frida Hyvönen 10 juli och Mikael Wiehe 21 juli bör man ju inte missa. Och det finns garanterat en hel del okända godbitar också (och tyvärr några kända när jag sannolikt är iväg på fjälltur i slutet av juli).

Karamelo Santo:


Orchestra Baobab:

Inga kommentarer: