tisdag 7 april 2009

Blandade funderingar - 7 april

Balkansippa. Staffanstorp 4/4-09

Helgen var trevlig men utan större händelser. Utepremiär på Debaser i fredags och stekande sol i lördags var höjdpunkterna. Hittade balkansippa i Borggårdsparken i Staffanstorp – enligt atlasinventeringen så är den inte noterad som vildväxande i Staffanstorp tidigare (inte i Malmö heller, två fynd i Lund). Gott om blommor uppe redan för övrigt – vitsippor, vårlökar, bergbräsma o.s.v. Tussilago såg jag redan 18 mars.

I brist på annat blir det lite om sport – något jag är ganska intresserad av men sällan skriver om. Det är nog så att mitt sportintresse avtagit ganska mycket på senare år. Två grejer som är aktuella i april är allsvenskan i fotboll och VM i ishockey. Det är två tävlingar som jag verkligen gillade förr, men som jag tappat nästan allt intresse för. Varför kan man undra?

Allsvenskan håller ju inte alls samma klass som de stora ligorna ute i Europa. Det har den aldrig gjort och det tycker jag är helt ok. Det som gör att jag tappat intresset grundar sig i just det faktum att den börjar nu. Och går in i sitt slutskede när de andra ligorna med stora pengar köper på sig spelare inför sina säsongsstarter i augusti och september. Och således köper sönder varsamt komponerade allsvenska lag mitt under säsongen, vilket gör att förutsättningarna som fanns i början av säsongen helt försvinner. Det gäller alltså att lagets spelare inte är för bra för då försvinner de mitt under säsongen. Allsvenskan måste övergå till att spela höst-vår för att bli rättvis! Jag vet att det är ett problem med snön i Norrland men det går att lösa med ett väl tilltaget vinteruppehåll och värmeslingor på arenorna.

Hockey-VM är ännu mer ointressant. Idag läste jag att fyra NHL-spelare är klara för VM. D.v.s. fyra av Sveriges kanske 20? 30? 50 bästa spelare? Och sen är det en hög som tackar nej för att de spelat en hel säsong där borta och är trötta och vill gosa med familjen. Och ännu några som gått vidare till slutspel. Således blir VM en turnering där ett lands samlade ishockeykompetens är helt ointressant utan det handlar enbart om vilka spelare man får loss. Att flera av proffsen tackar nej visar ju också att de inte rankar VM som något viktigt längre. VM var fjärde år – med uppehåll i NHL som under OS-åren är det enda alternativet för att det ska kännas det minsta angeläget, annars kan man lägga ner skiten. Jag tror inte jag sett en VM-match på åtminstone fem år och kommer inte göra det i år heller.

Morgonpasset i P3 är något jag vaknat till, ofta med stor behållning, under många år. I år har de lagt om konceptet och det är tre programledare som kör en slags ”hemma hos”-stil som ska verka avslappnad och spontan. Det funkar inte. Det är bara en av de tre (Martina) som överhuvudtaget pratar till lyssnarna – de andra pratar bara med varandra, försöker överträffa varandra i trams och skrattar högt åt varandras s.k. skämt. Jag har alltid rankat morgonpasset som sju mil över reklamradiokanalernas motsvarigheter. Men i år är det samma skit.

3 kommentarer:

That Handsome Devil sa...

Jag håller med om allt du skriver i det här inlägget från början till slut. Självklart känner jag lite mer för Allsvenskan än dig då jag följer inte minst MFF ganska noga, men att den måste läggas om är jag helt med på.

VM i hockey är ett enda stort sömnpiller och både den turneringen och alla andra hockeyditon har bara tråkat ut mig på senare år. Fan, kvalserien till elitserien är det enda som möjligen andas spänning under hockeyåret nu för tiden!

Morgonpasset i P3 förtjänar bara en enda stor SUCK. Håller med dig till punkt& pricka - snacka om försämring av ett tidigare ofta trevligt program.

JLZ sa...

Hmm, får nog ta en repa till Stax vad det lider och glo på sippor. Trevligt!

That Handsome Devil sa...

Hittade balkansippa idag i grannkommunen - kanske vanligare än man tidigare trott?