tisdag 9 december 2008

When the Thunder Road will come, I'll be up for the challenge

Om man kollar senaste spelade låtar på min last.fm-sida idag kan man tro att det hakat upp sig eftersom det nästan bara är en låt som spelats om och om igen. Men det händer ibland att en låt bränner fast i mig så jag bara måste spela den på repeat. Det kan vara fem gånger, ibland så många som tio. Men igår blev det säkert 20, och att det slutade berodde endast på att jag till slut var tvungen att ta natt.

Föremålet för min kärlek är låten Via Emilia av en ny svensk bekantskap som kallar sig Parker Lewis. Jag fick tips om honom i oktober och laddade då ner hans album (både lagligt och gratis - länk!). Skivan är väldigt bra och i många stycken storslagen och har klara släktdrag med t.ex. Jens Lekman, men det är ändå Via Emilia som är mästerverket. Den bygger på en sampling av Thunder Road, dock inte Springsteens version utan det är stråkslingan i Kevin Rowlands cover som bygger upp låten.

Den börjar finstämt men växer efterhand fram till ett pampigt crescendo. Känslan i låten är verkligen Thunder Road - ni vet, It's a town full of losers and I'm pulling out of here to win. Besvikelse, drömmar, längtan bort, jag ska visa er. Och så knyter han ihop hela handlingen med att nämna just Thunder Road i sista meningen. Det är över på mindre än tre minuter. Så oerhört snyggt!

Kanske låter det pretentiöst, kanske låter det nästan omöjligt. Men Parker Lewis har lyckats med ett mästerverk som borde älskas av både indieluggen, gubbrockaren och faktiskt alla andra också. En av årets riktigt stora låtar.

Lyssna

I övrigt är det tänkt att jag skulle ha min första konsertfria vecka sedan jag var i Bulgarien i september. Men jag blev lite sugen på att se fransk-israeliska Yael Naim (New Soul har du säkert hört vare sig du är medveten om det eller inte) på Babel i morgon, framför allt eftersom jag läste en recension från en konsert för två veckor sedan som pratade om sheer perfection. Och eftersom jag gillar henne i utgångsläget så är det ju ganska lovande. Men det återstår att se hur det blir. I helgen blir det nog fritt i alla fall, det är ju Barcelona mot Real på lördag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Korrekt - Via Emilia en fantastisk låt. Parker är något av årets sensation. Låtarna han släppte innan albumet håller hög klass de också.

Ola sa...

Tack för kommentar och tips - ska absolut kolla in det han gjort innan.