onsdag 10 december 2008

Fisksoppa med soul

Nej, det blev ingen konsert på Babel ikväll. För mig alltså. Det blev inte heller någon löpning, snuvan har inte gett sig än. Nio dagar sedan sist, inte bra!

Men som tröst blev det god mat. När jag var i Stockholm i april bjöd min kompis Karin, f.ö. en av de bästa vänner man kan ha, mig på en underbar fisksoppa som jag även fick receptet på med hem. Ikväll gjorde jag en fri tolkning av denna. Men i princip så är receptet till Karins fisksoppa som följer. Den är lätt att snurra ihop, kanske behövs det en mindre tur till affären först. Eller akvariet.

Först och främst måste vi alltså ha tag på fisk. Om ni har lax i akvariet är det en fördel, annars går det bra att improvisera. Svärdbärare, guppy, helikoptermal - you name it!

Men aja baja, inte gå händelserna i förväg. Börja med grönsakerna. En strimlad purjo, en liten paprika (färg är inte jätteviktigt denna gång, Karin hade röd - jag tog gul), en liten zucchini, en rödlök och en fänkål i småbitar - fräs dessa i lite olivolja en stund medan du fiskar i akvariet. Exakt vad som används är inte superviktigt, men detta kan användas som riktlinje. Självklart väljer du ekologiska grönsaker i möjligaste mån!

Sedan ska det i vatten (ca 7 dl) och 2-3 buljongtärningar. Och så lite småtomater, självklart går det bra med bitar av vanlig tomat också men det blir inte lika snyggt.


Matlagningsgrädde (i detta fall Lagalätt, 5% fett) fyller ut. Och så smaksätt med lite Sambal Oelek, en ganska stark indonesisk kryddblandning som gör soppan lite farlig. Går säkert bra med annat starkt också.


Exakt vilka fiskar du använder är inte så viktigt, men det blev lax och pangasius (som har fördelen att den är billig och smakar ok, men nackdelen att den är långdistansimporterad) denna gång. Men även det exakta fiskvalet spelar mindre roll fast tänk på att lax gör färgkontrasten större och soppan snyggare och därmed mer aptitlig för alla sinnen.


Har ni räkor i akvariet är ju lyckan gjord. Annars får ni nöja er med köpta frusna. Men räkor bör absolut vara med.

När fisk och räkor är i får det koka några minuter. Men det blir snabbt klart och det är viktigt att det inte kokar för länge för då blir det lite gummiartat och fiskbitarna torra och trådiga. Viktigt! Provsmaka efterhand.

Kryddningen är inget konstigt. Salt, vitpeppar och lite allkrydda är ok, ca 3 pressade vitlöksklyftor och ikväll strödde jag färsk provencale på också. Och så lite pressad citron som kronan över i.

När soppan är klar och serverad så trycker man i lite aioli som pricken över verket. Och till maten väljer jag ett ekologiskt vitt att dricka.

Inse hur gott det blev. Ytterst smarrigt vare sig man ser det sakligt objektivt eller subjektivt. Karin hade inte aioli hemma när hon bjöd så hon gjorde en egen variant med matlagningsyoghurt och vitlök och Sambal Oelek. Det var nog egentligen ännu godare.

Till maten och vinet serveras även soul. Dagens tre val blir lite rocksoul med fantomvokalissan Minnie Riperton, en samling med mästerliga Harold Melvin & The Blue Notes och lite smörigt men underbart slibb från Motown - Musical Massage av Leon Ware!

Lycka till!

1 kommentar:

Anonym sa...

Najs!!
/Kajs