fredag 29 augusti 2008

Grattis på 60-årsdagen 29/8 2008

Annisette 1970

Annisette 2006

Oavsett om man utgår från inspelningarna från 1969, 1984 eller 2007 så finns det ingen som matchar Annisette. Det finns många som är tekniskt skickligare, som har ett större röstregister, men jag har aldrig hört någon, inte ens nära, som har kombinerat en otrolig stämma med förmågan att låta så rå och skoningslös i ena stunden och lika mjuk och sårbar i nästa. Och alltid med samma trovärdighet och inlevelse. Den som inte tror mig rekommenderas att först lyssna på t.ex. Screams of Captured Birds (från Wild Child, 1973) och direkt efter på Gadens stjerne (från Vi kaemper for at sejre, 1984). Sistnämnda låt kan jag knappt lyssna på utan att få tårar i ögonen. Och det beror inte på texten.

Det finns historier om hur Savage Rose spelat in skivor och producenterna trott att det skulle bli svårt att få till sången som de tänkt. Och så har Annisette gått in i studion, sjungit en gång och alla har bara tittat på varandra och gapat. Somliga har det, andra inte, men ingen har det som Annisette.

Världens bästa sångerska är från Danmark. 29 augusti fyller hon 60 år. Hon är fortfarande på topp och inget i hennes röst säger annat än att hon håller många år än. Största gratulationer från The Ice Rage!

Inga kommentarer: