måndag 4 augusti 2008

Luis Figo från Barcelona till Real Madrid - sanningen om en av vår tids mest omtalade transfers

Förutom mina stora intressen för musik och natur, som ofta framgår av bloggen, finns det även annat som intresserar mig. Inte minst fotboll, och allra mest slår mitt hjärta för FC Barcelona. Deras framgångar är lycka även för mig och när det går dåligt gör det ont även i mig. Alla som verkligen håller på ett lag vet vad jag menar.

I slutet av 90-talet vann Barcelona spanska ligan några gånger under ledning av holländaren Louis Van Gaal. Lagets stjärnor vid denna tid var brasilianaren Rivaldo och portugisen Luis Figo, ännu som 35-åring idag aktiv i italienska Inter. Rivaldo var den stora magikern, men fansens stora hjälte var ändå portugisen. Det kändes som han trots sin nationalitet verkligen brann för färgerna.

Säsongen 99/00 var inte bra för Barcelona. Rivaldo, som året innan blivit utsedd till världens bästa spelare, ömsom bråkade och ömsom floppade och de värvningar som gjorts för att spetsa till 99 års mästarlag visade sig vara misslyckade. Undantag från misären fanns dock - inte minst Figo, och när han dessutom krönte sin fina säsong med att vara EM 2000:s kanske allra största profil, var han i allas blickfång den sommaren.

Figo var enligt uppgift missnöjd med sin lön. Tillsammans med sin agent Jose Veiga försökte han förhandla fram ett nytt kontrakt men stötte på patrull eftersom han hade några år kvar på sitt gällande.

Strax efter EM kom märkliga uppgifter att Real Madrids presidentkandidat Florentino Perez hade ett förhandskontrakt med Figo, vilket innebar att denne skulle gå till Madrid om Perez vann valet. Om Figo bröt överenskommelsen skulle han få betala en väldigt hög summa (ca 200 miljoner) p.g.a. kontraktsbrott. President i Madrid vid denna tid var inte Perez utan Lorenzo Sanz, och ingen trodde något annat än att Sanz skulle vinna, så för de flesta framstod ryktet som ett ovanligt korkat och icke trovärdigt Silly Season-rykte. Alla som sett Figo ge allt för sitt lag och håna Madrid när ligaguldet firades visste att han aldrig skulle svika de fans som älskade honom och absolut inte göra det mest förbjudna - att gå till Real Madrid. Figo själv förnekade naturligtvis ryktet och sa att han aldrig skulle kunna gå till Real. Själva affären mellan klubbarna verkade dock rimlig, eftersom Figo hade en förhållandevis låg utköpsklausul (38 miljoner pund, förvisso världsrekord men ändå "rimligt" för en klubb av Madrids kaliber). Utköpsklausul är något som finns i alla spanska kontrakt och innebär i enkelhet att om någon betalar den är det helt upp till spelaren att besluta om transfern.

Vad som var besvärande för Sanz var att Real var rejält skuldsatt - vi pratar storleksordningen 2 miljarder kronor! De hade dock just vunnit Champions League för andra gången på tre år, så det fanns nog trots allt ingen som trodde något annat än att han skulle vinna igen. Sportsliga framgångar står nästan alltid över dålig ekonomi, framför allt för storklubbar som verkar ha närmast obegränsad kredit.

Så kom valdagen. Och sensationen. Perez vann och blev ny president för Real Madrid. Bland det första han gjorde var att annonsera att han kommande måndag skulle presentera Figo som ny Realspelare. Det märkliga var att Figo, trots valutgången, fortsatte förneka kopplingen med Perez. Han sa att han var en Barcelonaspelare, att han skulle fortsätta vara en Barcelonaspelare och att han älskade klubben. Men det var desperata lögner. På måndagen presenterades han som ny Madridspelare. På en gång hade Barcafansens älskade Figo blivit Judas, Pig-o och en av de största svikarna i fotbollshistorien.

Nu har sanningen, även om det varit ganska lätt att förstå den redan tidigare, avslöjats av Figos dåvarande agent Veiga. Kontraktet med Perez skrevs på för att ingen av dem hade någon som helst tro på att han skulle vinna valet och samtidigt kunde det användas för att sätta press på Barcelona för att ge honom ett förbättrat kontrakt. När Perez vann, blev Figo och Veiga lika chockade som alla andra. Figo undrade vad som skulle hända och ville inte alls gå till Madrid. Veiga svarade att "du har tre alternativ: 1) Betala Perez 200 miljoner (pengar som Figo såklart inte hade), 2) stanna kvar i Barcelona, vägra betala och sätt Veiga i fängelse (p.g.a. att det var han som gjort upp kontraktet med Perez och därför var juridiskt ansvarig) eller 3) skriv på för Real Madrid". I detta läge ansåg han att det bara fanns en utväg och motvilligt skrev han på för Real Madrid, något han alltid kommer vara avskydd för på Camp Nou. Och på The Ice Rage.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En bra site för dig som gillar FC Barcelona är www.barcaloneta.com
Den är ständigt uppdaterad kring laget och spelarna, matcher, kommentarer och analyser

Ola sa...

Ser trevligt ut - lägger till den bland mina favoriter.