måndag 6 juli 2009

Trollsländevecka. Tisdag

Större rödögonflickslända, hona. Vomb, Skåne 2009

Tisdag. Flicksländor. Denna grupp är den största och innehåller inte mindre än 18 bofasta och 2 tillfälliga arter. De är alla ganska små och betydligt klenare och smalare än de egentliga trollsländorna. De delas vetenskapligt in i flera mindre grupper men i min pedagogiska skola gör vi det enklare:

- Fyra arter (+ en tillfällig som vi bortser från) är huvudsakligen gröna (åtminstone på ovansidan) och kallas för smaragdflicksländor om de är lite större (= normal flicksländestorlek). Och så finns det en jätteliten söt sak som heter dvärgflickslända och är en av mina absoluta favoritsländor.
- En art (+ en tillfällig som vi bortser från) är brungrå och heter vinterflickslända. Den är speciell då den börjar flyga redan i mars (övriga börjar i bästa fall kring Valborg) och slutar redan kring midsommar. Ögonen lyser ofta blå vilket ser ganska kul ut. Den är vanligast i östra Sverige.
- En art är röd och heter röd flickslända. Den är skitsnygg!
- Alla de övriga - 12 stycken - är blåsvarta, åtminstone hanarna - honorna kan vara annorlunda färgade/tecknade men det är lite för mycket överkurs just nu. De kan vara svåra att bestämma till art, men de svarta teckningarnas utseende och utbredning kan vara bra ledtrådar. Två arter har också knallröda ögon (rödögonflicksländor) och någon har grönaktig undersida.

Flicksländorna är ofta talrika och man kan se många av dem på samma lokal. En del är dock mer krävande. Dvärgflicksländan finns t.ex. bara i enstaka kärr i Östergötland och Uppland och verkar vara väldigt krävande avseende vegetation och jordmån. Och en av de blåsvarta, griptångsflicksländan, har jag letat förgäves efter på några platser - den verkar riktigt svår. Men flera av arterna hittar man lätt bara genom att ge sig ut i naturen och hålla ögon och sinnen öppna. Här följer en liten bildsvit (klicka gärna upp bilderna för större format):

Allmän smaragdflickslända. Bökeberg, Skåne 2009.

Dvärgflickslända. Grytkärr, Östergötland 2009

Vinterflickslända. Färjestaden, Öland 2009

Röd flickslända. Traneröds mosse, Skåne 2009

Mörk lyrflickslända. Ulrika, Östergötland 2009. Detta är en av de allra vanligaste sländorna.

Mindre kustflickslända. Revingehed, Skåne 2009

Månflickslända. Hult, Östergötland 2009. Denna art, som är ganska ovanlig, känns oftast igen på att den har vackra mintgröna färger på ögon och undersida.

2 kommentarer:

Drake sa...

Härlig bredd i denna blogg

That Handsome Devil sa...

Musikbloggar finns det så man kan gödsla med dem, trollsländebloggar finns det betydligt färre av. Så mer av det senare! :)