måndag 6 juli 2009

Helgen v. 27 - St Vincent, whisky & popquiz

En bra helg har passerat. Tre kvällar i rad med roliga händelser. Vilket gjort att dagarna inte varit så kreativa p.g.a. effekterna av de roliga kvällarna. Så någon blogg har det inte blivit. Här kommer i alla fall en sammanfattning.


Fredag - St Vincent på Debaser
St Vincent, en sångerska från New York med förflutet i Polyphonic Spree, ett band jag verkligen älskade för några år sen, spelade vid midnatt på Debaser. Det började dock ganska många timmar tidigare då Hin Håle, som jag inte träffat på länge hörde av sig. Så vi gick till Debaser redan vid halv åtta och gjorde vårt bästa för att beta av deras drinklista. Men spelningen var ändå det primära. Ett förband var det också - Bye Bye Bicycle från Göteborg. Inte alls oävet. Men det var St Vincent som gällde framför allt och det var som väntat väldigt bra. Musiken är någon slags art-pop som definitivt kräver en del av lyssnaren. Men om man väl klarar av det är det riktigt fint och det händer grejer hela tiden. Sångerskan använder två olika mikrofoner för att det ska låta olika och både gitarrist och klaviaturspelare byter hejvilt till klarinett, saxofon och flöjt - ibland spelade båda t.o.m. klarinett samtidigt. Och violin var också rikligt förekommande. Sångerskan är dessutom en riktigt vass gitarrist. Härlig spelning - inte tråkigt en sekund. Rekommenderas skarpt om man gillar t.ex. Feist även om St Vincent är lite svårare med mer ljudexcesser, åtminstone live. Två videos från spelningen (rekommenderas starkt - det kan vara er nya favoritmusik):

Actor out of Work
Your Lips Are Red

Lördag - Whiskyprovning i Lund
Äntligen whiskyprovning igen. Detta var provning #18 - totalt har vi nu testat 134 sorter. Två nya länder i provserien dök upp denna gång - Kenya (införskaffad av mig i Uganda) och Kina. En rökig grej från Islay vid namn Blackadder (6,9 i snitt av 10) vann kvällens provning och gick in på delad 13:e-plats (allt finns noga dokumenterat) i maratontabellen. Men framför allt var det stenkul som vanligt.

Söndag
- Popquiz på Debaser
På Besöks popquiz har ju som jag skrev tidigare utlokaliserat sig till Debaser tre söndagar under sommaren. Vårt lag fick bara ihop tre deltagare (Emma, Kristian & The Ice Rage) denna gång (fem tillåtet). 42 lag (inte 30 som jag skrev först) deltog vilket ju direkt gör arrangemanget till en succé. Trots brandskattat lag är jag mycket nöjd med vår andraplats på 107 poäng. Vinnarna var ett gästande lag från Stockholm som hade 111p. Som vanligt var det väldigt roligt. Tyvärr missar jag nästa gång (19 juli) eftersom jag är drygt 60 mil för långt åt nordost och besöker Stockholms jazzfestival.

Bruce Springsteen fortsätter sin Europaturné och har börjat bli en levande jukebox igen. Igår spelade han, i Österrike, Jersey Girl - Tom Waits-låten som Bruce nästan gjort till sin egen - för första gången någonsin i Europa. Jag är inte så lite avundsjuk på de som fick uppleva det för Jersey Girl är en av mina absoluta Springsteenfavoriter. Tveksamt om han spelar den i Herning på onsdag, men jag hoppas ändå.

1 kommentar:

Fredric sa...

Tack Ola för berömmet, det är alltid lika kul att ha er på popquizet. När jag räknade formulären efteråt stod det dock klart att det var hela 42 lag som deltog. imponerande!