torsdag 9 juli 2009

Trollsländevecka. Torsdag

Sandflodtrollslända. Nerängarna vid Emån, Påskallavik, Småland 2009

Torsdag. Flodtrollsländor och skimmertrollsländor. Det här är två helt olika grupper men de är ganska små och för att få in alla svenska sländor på en vecka får det bli två grupper idag.

Det finns tre flodtrollsländor i Sverige. Dessa är bland de allra vackraste sländorna - fantasifullt tecknade i gult, svart och grönt. Två av dem (sten- & sandflodtrollslända) finns här och där i södra Sverige, främst vid eller i närheten av rinnande vatten i skogsmiljö. Den tredje, som heter grön flodtrollslända, finns i vårt land exklusivt i Norrbotten. En annan art som lever i samma miljö som flodtrollsländorna, är den fantastiska kungstrollsländan (extern bild), som är en av landets största trollsländor. Den har inga släktingar i Sverige men får vara med här för att den inte passar in någon annanstans. Jag har tyvärr inga egna bilder på den, men hade turen att se ett ex på närhåll i Småland härom veckan. Ett fantastiskt djur!

Om flodtrollsländorna är lätta att beundra för sitt utseende är skimmertrollsländorna mer anonyma. De flesta ser på håll enfärgat grönsvarta ut och många arter är ytterst lika varandra. I handen är de däremot väldigt vackra då de skimrar i olika gröna eller guldfärgade nyanser. Skimmertrollsländorna är s.k. patrullerare, d.v.s. de flyger gärna fram och tillbaka över ett område och spanar efter byte.

Det finns sju arter av skimmertrollsländor i Sverige, varav sex stycken är ganska lika varandra och det kan ibland krävas att man fångar dem för säker bestämning. Tid på året och biotop (levnadsmiljö) kan dock fungera som utmärkt vägledning. Tre arter (guld-, gulfläckad glans- & metalltrollslända) är ganska vanliga i södra Sverige och två arter finns bara i Norrland - fjälltrollsländan och enigmat tundratrollslända, världens nordligaste trollslända som bara finns i nordligaste Lappland. Eller finns och finns - det finns inte en enda observation av den på Artportalen och jag vet ingen som sett den överhuvudtaget. Utbredningen baseras rimligen endast utifrån äldre uppgifter och insamlade exemplar. Den mindre glanstrollsländan har en övervägande nordlig förekomst men har nyligen även setts i Skåne. Och den tvåfläckade trollsländan, som ser klart annorlunda ut en de övriga arterna, finns sällsynt vid en del näringsrika sjöar i södra Sverige. Den är lite lömsk för den flyger gärna långt ut över öppet vatten och kan därför vara väldigt svår att upptäcka.

Bildsvit (bilderna som vanligt klickbara för större storlek):

Stenflodtrollslända. Nerängarna vid Emån, Påskallavik, Småland 2009

Sandflodtrollslända. Nerängarna vid Emån, Påskallavik, Småland 2009

Guldtrollslända. Holmeja, Skåne 2009

Gulfläckad glanstrollslända. Nerängarna vid Emån, Påskallavik, Småland 2009

Mindre glanstrollslända. Traneröds mosse, Skåne 2009

Dagstorpssjön - en av de mer kända lokalerna för tvåfläckad trollslända

Inga kommentarer: