söndag 12 juli 2009

Trollsländevecka. Söndag

Blodröd ängstrollslända, hane (t.v.) och hona. Holmeja, Skåne 2009

Söndag. Ängstrollsländor. Så var det final på trollsländeveckan och det enda som återstår är att presentera de fem arter av ängstrollsländor som finns i Sverige (det finns en som setts tillfälligt i landet några gånger också - vandrande ängstrollslända - men det är överkurs. En bild på den finns dock sedan tidigare i bloggen, nämligen här).

Ängstrollsländorna som grupp börjar generellt flyga ganska sent och det är mycket ovanligt att se dem före slutet av juni. Och fortfarande någon vecka in i juli kan det vara ganska sparsamt med dem. Är man ute i augusti är ängstrollsländorna dock en dominerande grupp och alla fem arterna är hyfsat vanliga och kan ibland t.o.m. ses på samma lokal. Som namnet antyder så föredrar ängstrollsländorna att flyga över torra marker och ses bara ytterst tillfälligt över vatten. Därför är det en grupp som är lätt att stifta bekantskap med även under lätta promenader på stigar och vägar. I och med att de börjar flyga ganska sent har jag ännu inte hunnit fotografera så många ängstrollsländor och därför har That Handsome Devil haft vänligheten att låna ut två bilder till mig. Tusen tack för det.

När man ska avgöra vilken art det är kan man börja med att titta på vingarna. Har de stora gula fläckar vid baserna så är det gulfläckad ängstrollslända. Den är således lätt. Har den inte stora gula fläckar bör man kolla på benen. Är de helt svarta kan det vara antingen blodröd ängstrollslända eller svart ängstrollslända. Hanarna ser helt olika ut (se bilder nedan) medan honorna skiljs på bl.a. på hur den svarta utbredningen ser ut på mellankroppen. Har den i stället ljusa strimmor på benen kan det vara antingen tegelröd ängstrollslända, som är mycket vanlig, eller större ängstrollslända, som är lite mindre vanlig utan att för den skull vara direkt sällsynt. Dessa skiljs förutom på viss skillnad i storlek på ett par detaljkaraktärer i ansiktet och andra ställen, men det är lite överkurs tills vidare.

Då var presentationen av Sveriges trollsländor slut. Om man vill gå vidare med denna fascinerande grupp av insekter så rekommenderas den billiga och behändiga boken Trollsländor i Sverige - en fälthandbok (utgiven av Länsstyrelsen i Södermanlands län). Och om man tycker att det är ännu roligare så är The Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe av Klaas-Douwe B Dijkstra en bra och komplett bok om Europas trollsländor. Och vill man ut i fält och både se trollsländor och upptäcka hur fantastiskt Skåne är bortom höghus och motorvägar så kan man som jag skrev i måndags boka inventeringsrutor i projektet Trollsländor i Skåne. Liknande projekt finns åtminstone i Östergötland. Det är roligare än man kan tro att inventera. Mycket roligare. Och man behöver alltså inga förkunskaper - projektledningen erbjuder kurser, exkursioner och allehanda hjälp.

Bilder på ängstrollsländor (som alltid klickbara för större storlek):

Gulfläckad ängstrollslända. Bökeberg, Skåne 2008 (foto av That Handsome Devil)

Tegelröd ängstrollslända, hona. Borup, Skåne 2009

Blodröd ängstrollslända, hane. Holmeja, Skåne 2009

Svart ängstrollslända, hane. Holmeja, Skåne 2008 (foto av That Handsome Devil)

Svart ängstrollslända, hona. Holmeja, Skåne 2009

Inga kommentarer: