torsdag 9 juli 2009

Vad är det för fel på danskar?

Ja, inte alla såklart. Självklart finns det bra danskar. Men det är en väldig skillnad på att se arenarock i Danmark gentemot i Sverige. I Sverige är publiken i mycket stor utsträckning där för musiken och är man där mest för folkfest så är svensken i alla fall väldigt bra på att få det att se ut som att musiken är det viktigaste.

I onsdags var jag som skrivet tidigare i Herning och såg Bruce Springsteen. Jag har nog aldrig sett så många påtagligt fulla åskådare under en konsert. Jag har aldrig heller sett så många som druckit så många öl eller drinkar under en spelning. Några meter framför mig stod fyra äldre gentlemän (?). De drack öl konstant från två timmar innan det började till det var slut (spelningen varade 2 timmar och 50 minuter). Jag överdriver inte - det var konstant! De verkade ägna ytterst lite tid och energi åt vad som hände på scenen. Knappast någonting alls. En tjej i närheten av mig segnade ner under spelningen av "vätskebrist" (det var varken påtagligt varmt eller soligt) och fick hjälpas bort av vakter.

Att dricka mycket kan vara kul ibland så det lägger jag mig egentligen inte i. Men, en biljett kostade 500 danska kronor. Sen tillkommer resan. Thunder Road är en ganska bra låt tycker nog de flesta som går på en Springsteen-konsert och borde i alla fall tilldra sig en viss grad av intresse. Det tycks dock inte de groggdrickande herrarna på följande video (inte jag som filmat - det intressanta i inslaget börjar f.ö. efter ca 17 sekunder) hålla med om. Hade det inte varit både enklare och billigare att snacka av sig på kvarterskrogen? Det här är ett riktigt störigt beteende för omgivningen. Och jag lovar er - de var inte ensamma (själv stod jag som tur är bra till ur denna aspekt)!

Varken i Köpenhamn, där jag sett Springsteen åtskilliga gånger, eller ens på Roskildefestivalen brukar det vara lika illa, det ska sägas.

5 kommentarer:

Emma sa...

Frågan i rubriken är identisk med den som jag ställer mig själv minst en gång om dagen...

Drake sa...

Jag känner igen situationen, men jag har upplevt det med svenskar.
Jag minns särskilt Pink floys the wall konsert i London. Jag och mina vänner hade tagit oss dit för stora pengar och förväntade oss vårt livs konsert.
Då kommer två asfulla, skrikiga människor och sätter sig alldeles bredvid oss. Dessa visar sig vra svenskar. Som tur var vinglade de vidare efter någon låt.
Någon gång har jag faktiskt sagt till folk som pratat och skrålat intill mig. Då brukar de tystna.
Oj, nu väcks så mycket minnen att jag får nog skriva om detta i min egen blogg istället

Ola sa...

Emma - :)

Drake - det är såklart inte bara danskar och i Danmark. Men på denna konsert var det extremt. Har aldrig varit med om sånt supande i samband med musik - inte ens nära.

Civan sa...

Har varit på flera konserter i Danmark där jag slagits av samma sak. Minns första gången jag var på Lilla Vega där det verkade som om ett stort antal människor aldrig ens var inne i lokalen där scenen var utan hängde i baren under hela konserten. Det störde iofs inte mig eftersom barsorlet inte hördes bara man gick tillräckligt nära scen, men i alla fall, märkligt att köpa biljett till en konsert och sedan vara helt ointresserad av musiken.

Ola sa...

Jag vill ju inte tro att det är typiskt danskt, men eftersom jag inte sett det på andra ställen och även hör att andra har samma erfarenhet så är jag rädd att det är en knasig del av deras livekultur. Synd om alla danskar som sköter sig, för det gör ju de flesta, att deras rykte som publik förstörs av ett relativt litet antal idioter.