Kejsartrollslända. Borup, Skåne 2009 Onsdag. Mosaiksländor och liknande. Det stämmer inte helt, men de största arterna är också de häftigaste. I alla fall att fånga - känslan när det rasslar till i håven är onekligen något extra. Inte bara för att de är stora, utan också för att deras storlek gör att de verkar vara skyggare och därmed mer svårfångade än andra arter. En annan är att de ofta uppträder i små antal eller t.o.m. ensamma på en plats. Dessa är några av anledningarna till att det inte blir så många bilder i denna delen.
En annan är att mosaiksländorna flyger sent. En art, tidig mosaikslända, flyger redan i maj men andra har nu i början av juli precis kommit igång och vissa har knappt kommit ur startblocken ännu. Det finns tio mosaiksländor i landet, många av dem är väldigt lika varandra och skiljs främst på storlek eller små detaljer i teckningen. Förutom mosaiksländorna inkluderar jag även kejsartrollsländan, som är ganska snarlik, i denna avdelning.
Mosaiksländorna har fått sitt namn efter de väldigt stiliga fläckar de har på bakkroppen. De flesta har blå sådana fläckar, men några har gröna. Kejsartrollsländan saknar följaktligen mosaikfläckar men har en liknande färgsättning i övrigt. Kejsartrollsländan är ny i den svenska faunan. Så sent som 2006 etablerade den sig på allvar i Sverige. Men redan nu är den faktiskt ganska vanlig både i Skåne och på Öland. Två andra arter har jag ännu aldrig sett (vass- & fjällmosaikslända, men det ska förhoppningsvis åtgärdas inom en snar framtid). Vassmosaiksländan är en bjässe - en av landets största sländor. Men alla mosaiksländorna är förhållandevis stora och när de kommer dragandes är det inte utan att de påminner om leksakshelikoptrar.
Här kommer några bilder på dessa fantastiska djur (som vanligt går bilderna att klicka upp för större storlek):
Tidig mosaikslända. Filesjön, Skåne 2009 Brun mosaikslända. Staffanstorp, Skåne 2009 Kilfläckslända. Krankesjön, Skåne 2008 Kejsartrollslända. Borup, Skåne 2009
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar