The Ice Rage är inte en musikblogg. Däremot är musik den del av mig och mina intressen som fått mest utrymme i både liv och blogg på sistone. Dags att göra något åt det. Och inspirerad av några snälla tillrop angående den temavecka jag hade för två veckor sedan kör jag därför en ny. Om ett av mina senaste intressen - ett intresse som växt sig väldigt stort i vår och sommar. De som läser bloggen för att få tips om musik eller läsa konsertrecensioner behöver inte vara oroliga - de kommer också under tiden. Temaveckan är ren bonus!
I Sverige förekommer regelbundet 57 arter trollsländor, vilket inkluderar både flicksländor (18 arter) och egentliga trollsländor (övriga). Dessutom finns det fyra arter som tillfälligt observerats i landet. Många av arterna är vanliga och ett besök vid en bra våtmark eller ett vattendrag vid fint väder under sommaren kan lätt ge i utbyte att man får se åtminstone ett tiotal arter. Om man dessutom lägger lite mer tid och besöker flera ställen av olika natur kan man lätt se det dubbla.
The Ice Rage med håv på väg ut i Grytkärren, Östergötland. Foto av That Handsome Devil (om inget annat anges är det mina egna bilder)
Trollsländor är riktigt imponerande djur när man håller dem i handen. En håv är därför en bra följeslagare när man är ute. Dels för att studera dem i handen och se vilka fantastiska skapelser det är och kanske också ta några bilder innan man släpper dem igen. Eftersom jag själv haft lyckan att se ett stort antal av landets sländor i år (40) eller förra året (ytterligare 11) tänkte jag här passa på att presentera de olika grupper av sländor man kan se om man ger sig ut, huvudsakligen med hjälp av bilder. Jag har valt att dela upp dem i sju grupper så det blir en per dag.
Och när vi ändå är inne på sländor kan jag passa på att tipsa om projektet Trollsländor i Skåne, en inventering som pågår från i år till 2014, som går ut på att kartlägga förekomsten av de olika arterna i hela Skåne. Att inventera är enkelt - man besöker de vatten som finns inom de rutor (5x5 km) man tecknar sig för vid några tillfällen och skriver upp vilka sländor man ser. Förkunskaper behövs inte utan man kan lära sig efterhand, ta hjälp av de som kan mer eller följa med på någon av de kurser och/eller exkursioner som projektet arrangerar. Dessutom är det kul och man kommer till platser man aldrig skulle besökt annars. Inventera mera!
Eftersom detta inlägg även innehöll en introduktion till temaveckan blir dagens grupp av sländor därför den minsta - gruppen innehåller endast två arter. Notera att bilderna är klickbara för större storlek.
Måndag. Jungfrusländor
För många är jungfrusländorna de allra vackraste sländorna. De är båda vanliga och kan finnas i stora antal vid eller i anslutning till vattendrag - även vid små, stillastående bäckar. Flykten skiljer sig markant från övriga sländor. Om man ser ett stort antal mörkblåa sländor över vatten som nästan flyger som fjärilar är det alldeles säkert jungfrusländor. Den blå jungfrusländan (hanen) har helt blå vingar, medan den blåbandade har breda blå tvärband över den yttre delen. Honorna av båda arterna är gröna och mycket svåra att skilja från varandra. De båda arterna förekommer ofta tillsammans.
1 kommentar:
Now we're talkin'!
Skicka en kommentar