måndag 14 september 2009

Harry Chapin - A Better Place To Be

Under min uppväxt i Staffanstorp hände det såklart ibland att jag lyssnade en del på mina föräldrars skivor. Ibland var det för att jag ville, ibland för att det var svårt att undvika. Mina föräldrar hade en skiva med Lill Lindfors som de lyssnade en hel del på. I stort var det kanske inte riktigt min grej, lite för jazzigt och inget som passar en liten pojk - snarast typisk "mamma & pappa"-musik.

Men det fanns en låt på skivan som var alldeles osannolikt fantastisk och som jag brukade lyssna på om och om igen. Det var en lång sak som avslutade skivan - Tillsammans är ett sätt att finnas till. En otroligt vacker melodi och en omväxlande tragisk och vacker historia. Om mannen som sitter på krogen och super bort sin depression efter att hans drömtjej lämnat honom och om servitrisen som tycker synd om och tröstar honom och så blir det väldigt fint till slut. Jag brukade få tårar i ögonen av att lyssna på den. Jag har inte hört den på mycket länge, men det är en låt jag kan nästan utantill och jag tänker på den väldigt ofta.

Lill och hennes låtskrivare är säkert duktiga, men en sån här låt är det inte många som skriver. Harry Chapin var en amerikansk singer/songwriter och en fantastisk storyteller, både genom sina sånger och sina mellansnack på scen. Han dog tyvärr redan innan han fyllt 40 år - 1981. Hans katalog innehåller många ofantligt vackra sånger men den allra vackraste är låten som Lill tolkade - A Better Place To Be. Jag kollade om den fanns på YouTube och det gjorde den - i en storartad liveversion dessutom. Och jo, den ger mig fortfarande tårar i ögonen.

(I korthet: om ni på något sätt gillar singer/songwriters och storytellers så lär ni få leta länge innan ni hittar något bättre än detta)

5 kommentarer:

Drake sa...

Chapin är en höjdare. Har dock bara ett album. Skall skaffa fler

Anonym sa...

Du är fantastisk på att hitta riktiga guldkorn från vår barndom..
Undrar var du har för förhållningssätt till Karl-Alfred & Ellinor, som vi bara var tvungna att dra alla 12 (?) verserna på...
Kan du den också - jag kan!!
Kram / Å

Ola sa...

Åsa: jag tror jag skulle klara Karl-Alfred & Ellinor. Kanske inte ordagrant utan hjälp men i stort sett.

Drake: jag ska också försöka skaffa skivor. Han är fantastisk. På klippet jag la ut så är där en kommentar som är rätt kul. Jag citerar:

"This is a HC story I have to tell.... I attended a concert with a date at GVSC about 90 miles from my home. There was a 30 min. warm-up act, and he came on at 9pm. There was no break per se. Each would take a bit away from the stage, while the others continued on. At 11, he did his last song. He walked to the side of the stage and was talking with some guy there. After maybe 5 minutes he came back on stage and said that he'd talked with mgm't and they said he could use the building longer, so he said, I'm willing to sit up here and play as long as your willing to sit out there and listen. I had to go to work the next day and still had a long drive home so I left at 1am. I don't know how long he continued to play but he was still going strong at 1 and he still had a full house...he was a great humble talent...if he had an ego...he never showed it...taken too young."

Anonym sa...

Intressant och ger mersmak. Fin blogg du har.

Anonym sa...

Skrev Niet.