fredag 11 september 2009

Freddie Wadling


Freddie Wadling. Victoriateatern, Malmö 10/9/09

Picknickkonserter på Victoria har varit ett återkommande inslag i Malmös kulturliv de senaste åren. Själv har jag inte tidigare nyttjat dessa, som helt enkelt innebär att man tar med egen mat och dryck och njuter av en artist. Det gemensamma för picknickkonserterna har varit att det är artister som hållit på i mååååånga år och förväntas kunna dra folk i alla åldrar. Turen hade nu kommit till en av Sveriges allra bästa sångare, den gamla Göteborgspunkaren - men numera folkliga, Freddie Wadling.

När jag såg Freddie Wadling senast, tillsammans med Fläskkvartetten på Malmöfestivalen 2007, var han mycket illa däran och fick köras in i rullstol och var ohälsosamt fetlagd. Men hans sång var helt fenomenal och den konsertens avslutning med Over The Rainbow och Walk kommer jag nog aldrig att glömma.

Nu mår han bättre, och kan gå själv (med viss hjälp av en käpp) och ser ut att ha gått ner en del. Han sjunger såklart fortfarande bra. Och bandet, med bl.a Sebastian Öberg från Fläskkvartetten är lika bra. Så förutsättningarna till en minnesvärd kväll finns där.

Ändå berörs jag inte. Wadling och bandet levererar en del egna nummer och ganska många covers. Men även om varje låt känns yes, det här låter fint så dör känslan när låtarna slutar och allt måste byggas upp på nytt. Det är som radio på något sätt - det blir aldrig någon riktig glöd. Likaså försöker man sig på ganska svåra covers. Annabelle Lee gör Marissa Nadler den definitiva versionen av, Creep (av Radiohead) verkar vara 2000-talets Yesterday (d.v.s. alla ska göra den - 3:e livecovern jag hör av Creep i år) och en roligare avslutning än My Funny Valentine hade man väl kunnat åstadkomma (varför inte Walk?), även om han gör den väldigt bra. För tio år sedan släppte Freddie en skiva som heter En skiva till kaffet. Den titeln är ganska talande för spelningen på Victoria. Bra låtar, men ingen helhet. Välljudande, men också väldigt bekvämt. Freddie Wadling är fortfarande en av Sveriges bästa sångare. Men det här var mest småtrevligt för stunden. Tyvärr.

Freddie WaLDing spelade samma kväll :-)

Inga kommentarer: