måndag 7 september 2009

Sunset Rubdown på Loppen
Jo, det blev en tur till Köpenhamn för att se Sunset Rubdown en gång till - bara tre dagar efter att jag sett dem i Malmö. Kunde bara inte hålla mig. I Köpenhamn var det aningen längre (inget förband så we will play a long set if that's ok) och ännu lite bättre. Min invändning mot bristande variation under Malmöspelningen kan jag inte riktigt stå för längre. Men i huvudsak var det ganska likt. Fantastiskt med andra ord. Jag gillar Loppens låga scen och den extrema närhet det ger till bandet. Att svenska brandmyndigheter nog inte hade gillat stället lika mycket är en annan sak. Men det är annars en väldigt trevlig lokal.

The Empty Threats of Little Lord (konsertöppningen)
The Mending of the Gown

Sunset Rubdown kommer från Montreal precis som Arcade Fire, ett av de tveklöst bästa band som dykt upp under 2000-talet. Det finns fler likheter, inte minst live. Inget av banden nöjer sig med att gå upp och underhålla och sälja in sina plattor - de gör det med inställningen att vara lite mer och lite bättre än alla andra - att göra allt och lite till av vad man har att tillgå. Och med så starkt låtmaterial i botten blir det sammantaget en liveupplevelse utöver det vanliga.

Om någon vid tillfälle funderar på att gå på spelning på Loppen men dissar det p.g.a. att det verkar knöligt att ta sig dit/hem. Tänk om. Det är mycket lätt. Det tog igår 47 minuter från jag gick på tåget vid Malmö central tills jag gick ut ur EU och in i Christiania (där Loppen är beläget - Christiania är som bekant en EU-fri zon mitt i Köpenhamn). Byte till Metro, som går nästan hela tiden, vid Örestad och sedan är det bara några minuters promenad från Christianshavns station.

2 kommentarer:

antz sa...

Loppen är min favoritkonsertlokal! det är helt fantastiskt vilken närhet man får till scenen.

jag nöjde mig med att se Sunset Rubdown på Debaser, men jag är inte lika såld på dem som du verkar vara. jag tycker att Dragonslayer är en fantastisk skiva men själva spelningen tyckte jag "bara" var en väldigt bra klubbspelning och inte den "upplevelse utöver det vanliga" som det är att se Arcade Fire.

Ola sa...

Det är mycket lättare för mig att förklara varför Arcade Fire är ett fantastiskt liveband än varför Sunset Rubdown är det. AF är fler, har större variation, fler idéer och större möjligheter. Kanske är det att Spencer känns så desperat och äkta när han sjunger, nästan lite som Mike Scott (Waterboys) i uttrycket - jag vet inte. Kanske är det så enkelt att det var nästan två år sen jag såg AF och jag förträngt en del av det :-) Men SR:s båda spelningar håller jag som du märker mycket högt. Är fortfarande sådär att jag inte vill lyssna på något annat än mina Youtubefilmer från spelningarna (speciellt Idiot Heart). Dragonslayer ligger f.ö. bra till för att bli årets album för mig.