torsdag 12 juni 2008

Om att inte ha tid

Den vanligaste orsaken till att människor inte tränar är att de inte har tid.

Vaknade som vanligt till Morgonpasset i P3 idag. Brukar slölyssna på det en kvart eller 20 minuter innan jag lämnar sängen. Det är ganska småtrevligt. Programledarna är ganska sansade, hyggligt pålästa och har trevliga radioröster. Även om jag kan tycka att Olle Garp någon gång borde kunna försöka vara helt allvarlig och Martina Thun borde lyssna på svaren när hon intervjuar innan hon ställer nästa fråga. Lite som Andre Pops på SVT Sport. Han kan få ett svar som jag är så glad av någon som vunnit en tävling varpå han frågar hur känns det. Sen stör jag mig lite på att de alltid säger ”Morgonpasset i P3” och inte bara Morgonpasset. Tydligen har de bytt namn - skitlöjligt! Ungefär lika löjligt som att företaget jag jobbar på som tidigare hette Luftfartsverket numera bara kallar sig Lfv. Följande dialog är nog vardagsmat i Sverige:

- Var jobbar du?
- Lfv.
- Vad är det?
- Luftfartsverket.
- Jaha, varför sa du inte det direkt.

Tillbaka till Morgonpasset. I morse levererade Olle resultatet av en undersökning om varför människor inte tränar (förutsatt att de inte gör det). Den vanligaste anledningen är att folk inte har tid. Som den självironiker han är ställde han då följdfrågan till sig själv, eftersom han inte tränar, vad han gör som tar tid på fritiden? Svaret blev att han inte gör någonting alls.

Det tyckte jag var intressant och dessutom tror jag svaret är giltigt för många. Undanflykten jag har inte tid har nog smugit sig upp som vår tids största floskel. Den används dessutom oavsett hur lång tid aktiviteten brukar ta. Har du lyssnat på mp3-filen jag skickade till dig – nej, jag har inte haft tid. Har du korrekturläst texten du skulle – nej, jag har inte haft tid. Har du städat – nej, jag har inte haft tid. Ska du med ut och dricka öl – javisst, självklart.

Hädanefter ska jag, och härmed uppmanar jag även alla andra att göra samma, att på svaret jag har inte haft tid ställa följdfrågan vad som gjorts i stället. Och det är i välmening, för det är helt bortkastat att ägna sitt enda liv åt att inte ha tid.

Och så lite förslag till alternativa svar för visst är det roligare med variation:

- Jag har inte haft ork.
- Jag har inte haft energi.
- Jag har inte haft lust.
- Jag har inte tänkt på det.
- Jag har saknat kreativitet.
- Jag har inte tänkt på det när jag varit på rätt plats för att göra det.
- Jag har inte haft tid och lust samtidigt.

Och alla tänkbara kombinationer av ovanstående...

Kan vi inte fasa ut jag har inte haft tid nu? Den börjar bli rätt trist. Och dessutom så är den, handen på hjärtat, oftast falsk.

Nu ska jag inte skriva mer för jag har inte tid, förlåt, jag kommer inte på något mer.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Ola,
kul att du bloggar igen, har saknat dina musiktips. Såg att du ska till Way Out West. Är lite sugen själv. Har du fixat något boende?

Hilsen
Alex H

Ola sa...

Hombre! Trevligt att höra från dig. Det kommer lite mer musik framöver tror jag, har lite idéer om det även om jag inte ska recensera alla konserter jag går på som tidigare.

Way Out West blir jättefint, var kanon förra året och väldigt många bra namn i år. Vi (jag + 2 till) har bokat ett dubbelrum med extrasäng på hotell. Hör av dig när det kryper närmare om du inte fixat något.

Anonym sa...

Ok, fint! Jag tror att jag har fixat boende hos en kompis kompis. Hör av mig när det börjar dra ihop sig. Line-upen är trevlig. Det blir lite nostalgi att se Broder Daniels sista (?) spelning, även om jag inte tycker de är lika bra som jag gjorde när jag var 16.

/a