måndag 19 maj 2008

"Ska du åka till Irak? Är du inte riktigt klok?"

Fick ovanstående två frågor i ett sött meddelande på Facebook härom dagen. Eftersom jag fått liknande frågor muntligen från några andra den senaste veckan så vill jag gärna svara offentligt så alla får samma svar.

På första frågan är svaret tveklöst ja! Jag ska åka till Irak, närmare bestämt på måndag! Jag kommer dock bara stanna där en vecka.

På andra frågan är svaret lite mer tveksamt. Kanske är jag inte klok. Kanske är det inte det viktigaste i världen att alltid vara klok. Om motsatsen till "klok" är "galen" så tror jag i genomsnitt att "galen" har ett roligare liv. Dessutom har Erling, som jag brukar göra fågelresor med till diverse udda länder, varit i ca 20 länder fler än jag. Det måste jag naturligtvis göra något åt.

Det är mitt jobb som vill att jag ska åka dit för att sätta igång en utbildning. Och eftersom det inte kostar mig ett öre så är det naturligtvis en välkommen chans att minska Erlings försprång. Och kanske får jag dessutom se några svåra VP-arter (Västra Palearktis - viktig lista för många fågelskådare - Irak ligger precis på rätt sida gränsen).

Nu är det inte så farligt som det låter. Jag kommer att åka till Erbil, som ligger i Kurdistan. Det är autonomt från Bagdad och är allmänt accepterat som tryggare än de delar som är i krig. Ett sprängattentat om året är ungefär den dos av otäckheter som drabbar provinsen. Jag tror det är större chans att råka illa ut i valfri storstad i västvärlden. Men jag har likväl fått fylla i en försäkran att jag åker frivilligt och inte har tvingats iväg.

Nästa vecka blir det således live-blog från Irak! Inshallah!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det här äventyret är jag sjukt avis på Ola! Ät dvärgsångare i bergen öster om staden!

Anonym sa...

Hej!

Jag är glad för att jag har hittat din blogg och läst vad du skriver.

Jag kommer från Irak, men inte från staden Arbil eller huvudstaden Bagdad, utan från staden Najaf (Södra Irak). Det är också inte så farligt att man åker till Najaf, för att det inte finns något krig i den här staden.

Många tror att Irak bara är krig, men jag tror inte det. Det finns så många vackra saker i det här landet, särskilt i Kurdistan (Norra Irak).

Bra att du tänker så. Du är modig, tycker jag. Livet blir roligare, när man ibland blir galen hahah, som du skrev. Jag tänker också åka till Somalia, Iran, Afghanistan, Palestina, Sudan och Etiopien och många andra länder :)
Jag tycker att det finns många fina sidor i de här länderna, inte bara krig och svält.

Din blogg är vacker
Lycka till

/Hussein al-Faham
www.aljanjafi.wordpress.com

Ola sa...

Tusen tack för kommentar. Och tack för beröm.

Erbil var hur trevligt som helst, inte alls farligt. Skulle gärna åka dit igen.

Jag har även jobbat i Sudans huvudstad Khartoum i två månader vilket också var helt säkert och även varit tre veckor i Etiopien. Stora upplevelser. Så res så mycket du kan - så länge man inte är dumdristig och håller sig på rätt ställen går det nästan alltid bra.