söndag 24 maj 2009

Unga moderna

Rubriken är namnet på en samlingsskiva med svensk 80-talspop med dåtidens nya namn såsom Ratata, Lustans Lakejer, Reeperbahn, Mockba Music och Zzzang Tumb (där bl.a. systrarna Schultz fanns med på sång). Jag har haft den länge, den gavs ut 1993 och det bör ha varit då ungefär jag köpte den.

Idag hade jag besök hemma av That Handsome Devil som plockade fram skivan och började läsa i texthäftet. Där fanns en hel del kul grejer som gav en bild av musikens förutsättningar i Sverige när punken började dö ut.

- Att vara ung och arg innebär inte automatiskt att man har något vettigt att säga.
- Förpackningen är livsviktig.
- Skönhet är bättre än fulhet.
- Bildning och elegans är bättre än dumhet och ilska.

Och det ligger väl ganska mycket i att detta kom att prägla svensk popmusik under 80-talet. Nu var det stil som gällde. Punken sjöng som sagt på sista versen och proggen ska vi inte tala om. I texthäftet kan man också läsa några citat från olika tidningar om några av de band som kom fram under denna tid. Ett av dessa handlar om Easy Action (inte pudelrockbandet - det fanns ett popband med samma namn något tidigare, frontat av Pelle Almgren, som 1991 hade en hit tillsammans med sitt kompband Wow! - omåomigen) och är så roligt att jag inte kan hålla det borta från bloggen.

"- Visst vi är bäst, vi är bäst och ser bäst ut i hela Sverige". Jag flinar åt Pelles svar på min fråga om bandets image. Jag väntar mig att de andra också ska flina. Ingen rör en min. - Herregud, tänker jag. Tror dom på det här?"

Naturligtvis var inte Easy Action Sveriges bästa band, inte ens 1982. Förmodligen inte heller det snyggaste. Det fanns nog knappast någon utanför bandets närmaste krets som tyckte det. Men imagen och distanslösheten är talande. Hur som helst finns det en del bra musik på skivan. Jag plockade fram den ikväll och hade en riktigt trevlig stund. En del har inte klarat tidens tand, men en del av materialet håller fortfarande förvånansvärt väl. Fem låtar som håller än:
  • Zzzang Tumb - Dans
  • Mockba Music - In från kylan
  • Lustans lakejer - Massans sorl
  • Reeperbahn - Marrakesh
  • DiLeva - Om jag vill (jag gillar sällan DiLeva, men detta är bland det bästa han gjort)

1 kommentar:

That Handsome Devil sa...

Måste lyssna på lite Lustans nu, blev rätt sugen :) Kanske plocka fram deras engelska "A Place in the Sun"...