lördag 7 mars 2009

Shoebill


Semliki Wildlife Reserve, Uganda, 8 februari 2009 (plåtad genom kikare från båt).

På min lista över fåglar i världen som jag någon gång i livet vill se har träskonäbben alltid legat bland de allra översta. Om det är för att den är sällsynt och svårtillgänglig eller för att den ser ut som en korsning mellan en stork och Tyrannosaurus Rex vet jag inte riktigt - förmodligen är båda skälen delaktiga.

Träskonäbben lever i papyrusmarker i Centralafrika. Den största populationen finns i extremt svårtillgängliga områden i södra Sudan, och den finns även (men vanligen svårfunnen och mycket lokalt) i Rwanda, DRC, Centralafrikanska republiken, sydvästligaste Etiopien och på något ställe i Tanzania. Och så i Uganda där de mest tillgängliga lokalerna finns. Men även här behöver man oftast åka ut med båt, för de håller ofta till i kortväxta partier på utsidan av de stora träsken. Världspopulationen beräknas till mellan 5000 och 8000 individer.

Fågeln är så osannolik i sitt utseende att den första beskrivningen av den, för ett antal hundra år sedan, av jägare som sett den i södra Sudan, avfärdades av vetenskapsmän som ett rent påhitt. De hade sett en gigantisk grå fågel med en osannolik näbb och jättestort huvud. Men det ansågs alltså för osannolikt att det fanns ett sådant oupptäckt monster. Senare så sågs den dock av västerlänningar och den fick då namnet Baleaniceps rex, vilket betyder "King Whalehead", därav dess tidigare namn "valhuvad stork". Men det är inte en stork utan träskonäbben tillhör en helt egen familj. Därför heter den numera Shoebill/träskonäbb.

På resan såg vi tre stycken träskonäbbar - två i Semliki och en i Mabamba Swamp utanför Kampala.

2 kommentarer:

Drake sa...

va konstig den fågeln ser ut

Ola sa...

Efter att du skrev din kommentar så har jag skrivit lite mer text om den. Men visst är den konstig - mycket konstigare blir det inte!