tisdag 24 mars 2009

Hur upptäckte man musik förr?

Ja, inte var det via myspace eller mp3-bloggar i alla fall. Ikväll hade Drake lagt ut en Spotify-playlist med folkrock på sin eminenta blogg . En av låtarna var In Brooklyn med Al Stewart. Den har jag sen innan - på vinyl faktiskt. Och kom också ihåg hur jag fick tag på denna vinylskiva en gång i slutet av 80-talet.

Då hörde jag en melodi på radion som högg mig direkt. Redan då hade jag den där manin att jag måste veta artist och låt - det räcker inte med att det är bra. Det är värre än jordens undergång att höra en bra låt utan att veta vad det är och sålunda inte kunna höra den igen (så är det fortfarande!). På den tiden fanns det inget internet med låtlistor utlagda utan enda chansen var att lyssna på programledaren och skriva ner vad som sades.

Den här gången gick det lite för fort. Det här var Ballad of --------- med ---- Stewart hörde en besviken Ola programledaren säga. Vad jag förutom detta noterade var att den var ganska lång och lät som den kunde vara från 70-talet.

Någon dag senare var jag i skivaffären. Gick direkt till bokstaven S. Rod Stewart var det inte - det var jag säker på. John Stewart kanske? Han hade jag en låt med på ett kassettband - Gold - och den lät inte alls så. Kollade i alla fall på skivorna. Ingen Ballad of någonting där. Kändes hopplöst. Hittade en snubbe vid namn Al Stewart. Många skivor med honom - jobbigt. På skivan Love Chronicles fanns en låt vid namn Ballad of Mary Foster. Plockade ut skivan och kollade - hmm, över 7 minuter - ja, man vet aldrig. Och den var utgiven i början av 70-talet. Jag gick till disken och frågade om jag kunde få lyssna på den. Visst - det gick bra. Och jadang - det var den! Jag köpte med den hem och lyssnade ganska mycket på den under flera år. Det händer rentav fortfarande att den åker fram - den är både bra och lättlyssnad. T.o.m. så bra att min äldre bror köpte en annan skiva med Al Stewart - Modern Times. En skiva som nu finns i min ägo eftersom jag fick ärva hela hans vinylsamling då han pensionerade den för några år sedan (en stor händelse i mitt liv för övrigt).

3 kommentarer:

Drake sa...

va kul att jag kunde inspirera dig till detta häögst intressanta inlägg

Unknown sa...

Kul Ola!

Unknown sa...

Precis sådär var det!