tisdag 30 mars 2010

Helgen v.12

This Is Head. Babel 27 mars 2010

Det kändes nästan som jag sov bort helgen, som vanligt, men i efterhand så verkar det som jag trots allt hann med en del. Torreberga vattenrike utanför Staffanstorp visade sig från sin bästa sida med rödspovar på fredagen och brushanar på lördagen. Torreberga, som är gamla översilningsängar, brukar vara blött länge efter snösmältning och regn och då är det alltid bra för våtmarksfåglar.

På fredagskvällen var det konsert - på Debaser. Förbandet, hardcoredoftande indierockande EL-SD från Stockholm, hade ett intressant persongalleri där framför allt intendenten från Botaniska museet stack ut på bas. Min gode vän El Kebabas, som dök upp som gubben i lådan och är mer invand vid hård musik än jag, tyckte det här var toppen. Själv var jag länge rätt tveksam - tyckte musikerna spelade mer som fria företagare än som ett tajt band, men de sista 3-4 låtarna lät riktigt bra.

Huvudband var Brooklyntrion Pterodactyl (världens sämsta bandnamn?) - som spelar en rätt så melodisk indierock i gränslandet mot noise. Med mycket effekter fick man till en ljudbild som lät betydligt fylligare än en vanlig trio. Skickliga musiker, bra låtar, ganska trevligt.

Pterodactyl live på Debaser

På lördagskvällen var det Earth Hour och det blev väl tyvärr lite fiaskoartat. Jag skötte mig - hade inga lampor alls på under den (större) del av timmen jag var hemma. Ute på stan såg det sämre ut - verkar inte som så många brydde sig eller visste om det. Bardelen på Debaser var också upplyst. Tyvärr.

Lördagskvällen hade jag i princip vikt åt This is Head på Babel men den sena starttiden (gick på 00.45) gjorde det möjligt att först hinna spelningarna på Freaks`n´Geeks. Förbandet Minute Gun, en elektroduo från Malmö, gillade jag verkligen. Bra låtar, cool integritet på scen och ett bra ös som förde tankarna till MGMT. Låtarna hade funkat bra med ett vanligt band också då det fanns gott om starka melodier.

Huvudbandet bjöd på mer elektropop i form av brittiska Does This Offend You, Yeah? Förmodligen det röjigaste jag upplevt på Debaser - totalt kaos stundtals, men under ytan var det tomt. Ett galet dansparty med mycket rök och ljuseffekter, men musikaliskt sa det mig verkligen ingenting. Roligt - absolut. Bra - högst tveksamt. Här en låt från spelningen:

Does This Offend You, Yeah? live på Debaser

Babel nästa och This is Head, ett band jag sett tidigare och gillar mycket. Malmöbandet, vars musik är en komplex gryta av olika ingridienser från rockhistorien (kraut, postpunk m.m.. fast det finns även tydliga dansbeats i grunden) som sammantaget smakar som något alldeles eget, har nyligen släppt sin debutplatta och den är verkligen lysande - ett exemplar följde därför med mig hem. Rekommenderas starkt! Spelningen var som väntat hur bra som helst. This is Head har hoppat över problemet med att hitta på bra låttitlar och samtliga spår är endast benämnda med fyra siffror. Här är 0011:

This is Head - 0011 på Babel

Söndagen går däremot inte till historien som mitt livs mest aktiva dag. Nu blickar vi framåt mot påskhelgen med bl.a. Crystal Antlers och Owen Pallett!

1 kommentar:

Gorillan sa...

Har inte sett This Is Head, men det är bara en tidsfråga...