fredag 26 mars 2010

Det är bara bra!

Ibland springer man på människor man inte träffat på ett tag. Vid dessa tillfällen brukar den första frågan ganska självklart bli "hur är läget" - en ganska informell artighetsfråga - amerikanernas motsvarighet är "What's up, dude?"

Vid två dylika tillfällen de senaste dagarna har jag, ordagrant, fått samma svar - "Det är bara bra"! "Bara" bra? Det är ett svar jag aldrig skulle kunna ge. Jag avskyr det. Eftersom det är att ljuga frågeställaren rätt upp i ansiktet. Finns det verkligen tillfällen i livet då det "bara" är bra. Om man tar alla livets komponenter och fördelar mellan den bra högen och den dåliga högen och allt - precis allt - hamnar i den bra. Extremt nykär - nära kanske. Men restskatten suger fortfarande. Fått barn - det positiva överväger säkert starkt, men att Real Madrid vann La Liga är fortfarande en veritabel katastrof. Vunnit OS-guld - ja, då är man nog väldigt lycklig. Men inte "bara".

I de fallen jag just nämnde skulle jag trots allt - möjligen - kunna acceptera "bara bra" som svar. Men i de flesta fall svaret levereras så handlar det om vardag. Vanlig "gåuppgåtilljobbetjobbajobbaätalunch..."-vardag. Och då måste det alltid finnas detaljer man vill justera, annars saknar man ju helt ambitioner och intressen och är totalt hjärntvättad om att 40 timmars arbetsvecka för någon annans skull, med tillhörande trötthet och inga pengar eller ingen tid till att resa på semester med, är sånt som bara är att acceptera som en väsentlig del av det enda liv man har.

Exempel på lämpliga svar på frågan som ger lite trovärdighet - "Det är bra" (indikerar att den allmänna stämningen är övervägande god), "det är mestadels bra", "Inga större problem", "jodå", "det är riktigt bra!" (för tillfället få och små förbättringsområden), "bättre än på länge" eller "under kontroll". Och så diverse negativa svar naturligtvis om man nu har en ovanligt stor hög med dåligt för stunden. Men inte "bara bra". Ekonomin, kärlekslivet, tröttheten, för mycket jobb, för tråkigt jobb, en konflikt i vänkretsen, för dåliga konserter, dålig sömn, dåligt väder etc - någonting måste väl vara föremål för förbättringar. Som ni nog förstått så ogillar jag att någon svarar "bara bra".

Eller så har det kanske endast att göra med att jag som frågar inte har ett skit att göra med hur den andra har det och det är ett sätt att slippa gå in på detaljer. Det är t.o.m. ett ganska troligt scenario.

Hur jag har det? Jo, det är huvudsakligen bra.

LCD Soundsystem, som ju bl.a. spelar på Way Out West i höst, har släppt sin första singel från sitt kommande, tredje album. Stilen låter inte påtagligt annorlunda än tidigare och vi kan säkert se fram emot både ett bra album som kommer hamna på diverse årsbästalistor och grymt bra spelningar där de dyker upp under året. Texten är väl inte den djupaste James Murphy skrivit, men han är av det ironiska slaget och det är nog de glasögonen man bör ha när man lyssnar på Drunk Girls. The Ice Rage gör tuppen upp! Men den är inte "bara" bra.

2 kommentarer:

Drake sa...

Får mig att tänka på när jag jobbade på Psyket. En dag kom det in en ung man som försökt ta sitt liv. Han berättade att han hade gått från att svara "Bara bra" till "Än finns det hopp om livet".
Ett slags rop på hjälp som ingen förstod.

Ola sa...

Intressant. Visar att man faktiskt bör ta till synes oförargliga svar på allvar.