söndag 7 mars 2010

Sambassadeur


Sambassadeur. Debaser, Malmö 5/3/10

Göteborgska Sambassadeur är på skiva ett briljant popband med en osviklig förmåga att göra snäll, snygg, melodisk indiepop - ofta kryddad med vackra stråkarrangemang. Nya släppet European understryker detta och skivan har fått rättmätigt väldigt fin kritik.

Jag såg dem live för två år sen. Då var det inte bra. Bandet verkade obekväma på scen och även arrangemangen lämnade en hel del att önska på en enformig konsert med dåligt ljud. Men nu var det sagt att de ryckt upp sig - även live. Och spelningen var gratis och jag hade inga andra fredagsplaner så klart de skulle få en ny chans.

De hade med en stråktrio på scen denna gång. Och den användes flitigt och tillförde massor. Det började jättefint med en avskalad låt där trummisen och gitarristen fortfarande satt kvar i logen. En riktigt snygg och genomtänkt öppning. Men oturen var framme och konserten fick därefter avbrytas i flera minuter p.g.a. tekniska problem så effekten av den snygga inledningen gick förlorad.

Jämfört med 2008 var spelningen ett stort lyft. Många av låtarna är vackra och stråkarrangemangen gjorde som sagt mycket gott. Däremot vacklade sången med lite väl många falska toner och bandet känns fortfarande lite stelt och obekvämt på scen. Men ibland var det riktigt fint - lyssna t.ex. på nya låten Stranded nedan. Där visar Sambassadeur verkligen vilka kvaliteter de har.

Stranded
Subtle Changes

1 kommentar:

Anonym sa...

Prova käka donken...! Du har missat nått! =)