söndag 7 mars 2010

Yeasayer på KB


Yeasayer (support: Hush Hush). KB, Malmö 4/3/10

Som jag skrev i föregående inlägg var alltså Yeasayer i stan. Ett välfyllt KB fick se en lite annorlunda uppvärmare i form av Hush Hush, som namnet till trots är en soloartist. Framträdandet var närmast komiskt, med allting förinspelat, t.o.m. en del av sången - skäggtomten la bara på lite extra improvisationer. Kändes som en karaokeshow på speed. Extra lustigt blev det tack vare de porriga texterna. Och när man trodde man sett det mesta tog han till det sista vapnet - förinspelat publikjubel. Det har jag inte upplevt sen The Tough Alliance's glansdagar. Självironiskt, sannolikt, och kanske ett bra sätt att sälja sin musik. Tyvärr var ljudet dåligt så det var svårt att avgöra om det strikt musikaliskt var något att ha. Han ville nog låta ungefär som Prince i alla fall. Ett klipp:

Hush Hush live på KB


Yeasayer (för er som inte känner till dem - läs intervjun) var naturligtvis på en helt annan nivå. Med påkostad dekor inledde de med en skakande bra version av The Children, med Chris Keatings röst manipulerad. Det fortsatte bra, men efter en fantastisk start tappade det lite skärpa efter ett tag. Kanske för att man valde att i så stor utsträckning fokusera på sitt nya album, som vid sidan om skyhöga höjdpunkter även har en del svagheter, och bara två låtar från All Hour Cymbals fanns med i setlisten. Ett modernt mästerverk som 2080, bandets kanske allra starkaste stund, lämnades kvar i logen.

Precis som på skiva är alla detaljer genomtänkta och det låter genomgående otroligt bra. Live vågar man sig även på att förändra arrangemangen något och använder en del andra ljudeffekter än på skiva. Nästan genomgående vinner låtarna på det. Men just den här kvällen finns också en känsla av att bandet inte har så kul - att de denna kvällen tar sig fram på rutin. Mellansnacket är oengagerat och leendena få. Men styrkan i musiken överväger och det blir ändå riktigt bra till slut. Och i låtar som O.N.E, Tightrope och Ambling Alp visar de vilket fantastiskt band de trots allt är. Här två klipp från spelningen:

Yeasayer - Ambling Alp
Yeasayer - Sunrise

3 kommentarer:

antz sa...

utförlig recension, snyggt! som sagt vi var överens om det mesta.

Christina sa...

Tack för denna! Jag måste ställa in min Berlinresa och det känns riktigt surt, men nu har jag i alla fall en tydligare bild av vad det är jag missar.
Ni i Malmö har det för jävla bra med en klubb som KB. Hoppas att ni är tacksamma varenda dag. Nästan.

Ola sa...

Tack, Antz!

Christina: vi är tacksamma varje dag. Dessutom gör Debaser, Babel och Inkonst att det finns konserter i överflöd om man bara har tid och råd. Och så närheten till Köpenhamn...:-) Jodå, jag är väldigt glad och tacksam för det.