måndag 15 mars 2010

The Antlers


The Antlers (support: Sleep Party People). Debaser, Malmö 12/3/10

Brooklynbandet The Antlers släppte 2009 skivan Hospice, ett fantasiskt konceptalbum som handlar om en cancerpatient och dennes vistelse på ett sjukhus. Temat kan låta omöjligt att göra en skiva på, men Hospice är verkligen ett makalöst bra album. Det skriver inte heller någon på näsan utan ger ofta utrymme för lyssnaren att göra egna tolkningar. Bandet leds av den blott 23-åriga Peter Silberman. Jag ska inte yra mer om honom här utan hänvisar till den fina intervju som Madeleine gjorde för Radar i samband med spelningen i fredags. Där står det mesta man behöver veta om The Antlers och Hospice.

Spelningen var fantastisk. På skiva är musiken genomgående lite återhållsam - det bubblar lite men smäller sällan till - men live var det mycket larmigare. Låtarna antog ett stort sound vilket nästan fick mig att tänka på Arcade Fire, fast med längre och mer utdragna arrangemang, trots att det bara var tre musiker på scen. Men de jobbade stenhårt hela tiden. Och med genomträngande klaviatur, furiösa trummor och en mycket skicklig sångare och gitarrist gav The Antlers en av de bästa spelningar jag sett på Debaser sen de öppnade våren 2007. I stället för att försöka beskriva tycker jag ni ska kolla nedanstående båda klipp som säger mer än alla ord. De är två av de bästa liveklipp jag lagt upp på The Ice Rage.

För att förstärka den fina kvällen var även förbandet, danska Sleep Party People, riktigt bra. Mycket klaviatur, lite mystiskt utsvävande och med (medvetet) lågt mixad sång, ofta från flera av medlemmarna samtidigt, gav det verkligen mersmak. De uppträdde f.ö. i masker som skulle föreställa..tja, nåt djur (se nedre bilden), men efteråt såg de som väntat mest danska ut.

Inga kommentarer: