torsdag 11 mars 2010

Tindersticks och Anna von Hausswolff


Tindersticks (support: Anna von Hausswolff). KB, Malmö 8/3/10

Jag blev lite besviken på Tindersticks den här måndagen. Inte för att det var dåligt, för det var det inte. Men det berörde inte heller. Ibland var det bra och ibland var det lite mindre bra, men framför allt fick jag inte den gåshud eller den effekt som deras musik gav mig i slutet på 90-talet - då lyckades deras melankoliska toner ta sig in i mig och ge mig samma mörker som strömmar genom Stuart Staples strupe. Man ska kunna börja gråta till Tindersticks, men det var inte ens nära den här gången. Nu blev det mest ett kärt återseende.

Tindersticks är alltså ett band som låter bättre ju mer melankoliska de är. När de försöker sig på lite gladare och mer svängig musik försvinner, bortsett från Stuarts karakteristiska röst, det som gör dem speciella - de blir ett band i mängden. Spelningen på KB byggde mycket på material från senaste albumet Falling Down a Mountain, och det är inte lika starkt som deras höjdpunkter från 90-talet. Men ibland hettade det till. Bland de nya låtarna var nog She Rode Me Down den låt som mest lät såsom jag vill ha Tindersticks, men höjdpunkterna var annars de äldre Can We Start Again, A Night In och konsertavslutningen Raindrops.

Raindrops

Förband var den otroligt begåvade och säregna Anna von Hausswolff från Göteborg. Hennes röst påminner en hel del om Kate Bush och låtarna är långa, dramatiska och i många fall alldeles fantastiska. Live, som förband, hade hon inte de bästa förutsättningarna, men visade i alla fall att det här är ett stort ämne för framtiden - både p.g.a. unikhet och av ren talang. Lyssna på hennes myspace och se om ni blir lika hänförda som jag. På KB fick hon bara en knapp halvtimme, och hann bara med fyra låtar, tillsammans med en gitarrist - bl.a. en cover av den berömda "självmordslåten" Gloomy Sunday. I framtiden, med band och stråkensemble och som huvudattraktion, kommer det med säkerhet att bli enastående.

3 kommentarer:

antz sa...

jag verkar ha gillat Tindersticks lite mer men vi är helt överrens när det gäller Anna von Hausswolff. kul att hon gjorde "Gloomy Sunday" förresten.

verkar bestämt som att Tindersticks hoppade över en låt. för visst körde de bara två extranummer?

Boggen sa...

Missade/valde bort Stockholms-konserten med Tindersticks men hade gärna sett dem i en mörk, intim konsertlokal. Bandet är stora favoriter men jag har bara sett dem en gång och det var i fullt dagsljus på en festivalspelning. Det var bra men inramningen kunde varit bättre (och dystrare...). Anna verkar intressant.

Ola sa...

Antz: det stämmer nog att det bara var två extranummer. Har kompisar som såg dem i Göteborg resp Stockholm också och alla verkar tycka att det var typ "ok".

Bogg: missa inte Anna!! Var det på Lollipop du såg dem? Det gjorde nämligen jag.