tisdag 27 januari 2009

Goodbye Sweden - Hello Africa!


Döm om min förvåning när ovanstående lapp satt på en av kassaapparaterna på Debaser i lördags. Först trodde jag såklart att någon drev med mig, men det visade sig att Lupus i baren ska åka till Uganda i mars och hade lappen där som pepp.

I morgon ska jag resa till Afrika. Först till Uganda 28/1 - 15/2, sedan i Rwanda 15-20/2 och så Uganda igen 20-22/2 innan jag kommer tillbaka till Sverige på förmiddagen 23 februari. Resan utgår från Entebbe (vid Victoriasjön) och går sedan moturs i västra och södra Uganda vidare in i Rwanda och tillbaka till Entebbe. Norra och östra delarna besöker vi inte.

Huvudsyftet med resan är att se så många däggdjurs- och fågelarter som möjligt och allra helst de som är svåra att se på andra håll. Bland däggdjuren är ju gorilla självklart prioritet #1, men även schimpans har vi goda chanser att se. Det blir även mer klassisk safari med lejon, elefanter, giraffer m.m. Bland fåglarna är Shoebill den mest spektakulära, men även alla Albertine Rift-endemer (se förklaring längre ner) vill vi se och så är det en vävare som bara finns i Uganda - Fox's Weaver - som vi lagt in en extra omväg för. Afrikansk kultur, atmosfär och folkliv har naturligtvis också sin självklara plats på resan.

Jag har ingen aning om hur internettillgången kommer vara längs resrutten, men om och när jag hittar det så kommer jag skriva korta rapporter om hur resan fortlöper.


Namn: Uganda
Folkmängd: 31,4 miljoner invånare
Areal: 236 040 kvadratkilometer
Huvudstad: Kampala
Självständigt: ja (sedan 1962, btw. Innan dess engelsk koloni)

Vanliga namn: Milton, John, Catherine, Jane – ja, ganska engelskt helt enkelt. Uganda är ju en tidigare engelsk koloni. Idi tror jag, eller hoppas jag, inte är så vanligt.

Lockar den vanliga turisten: kultur, gorillor, safari, afromusik.

Lockar den ovanliga turisten: Albertine Rift endemics, Shoebill, förtvivlad jakt på inhemsk whisky.

Kända ugander: John Akii-Bua (olympisk mästare på 400m häck 1972), Yoweri Meseveni (president), Jimmy Katumba och Bernard Kabanda (musiker), Milton Obote (ex-diktator), Idi Amin (en annan ex-diktator), John Mogabi (OS-silver i boxning 1980), Okot p’Bitek (författare).

Om ugander: väldigt vänliga enligt de flesta rapporter. Men Idi verkade ju inte så j-a trevlig om man ska vara ärlig.

Mat & dryck: precis som i resten av Centralafrika använder man händerna när man äter. Det är inte nödvändigt att göra det som turist. Ofta sitter man på golvet. Ris är synnerligen populärt, annars är köket influerat av engelsk matkultur.

Musik: många anser att Ugandisk musik är bland den bästa i Afrika och nära nog i klass med musiken från t.ex. afromusikens högborgar Mali och Senegal. Traditionell musik låter lite olika beroende på var i landet man befinner sig. Gospel är också populärt. Naturligtvis finns det även modernare grejer, se t.ex. Obsession Girls nedan. Sköna tjejer! Och nationalsången heter inte Uganda du fria även om det hade varit rätt så kul.

Övrigt: Uganda vann nyligen Centralafrikanska mästerskapen i fotboll. Även Cricket är populärt. Fyra av landets sex olympiska medaljer har kommit i boxning.


Namn: Rwanda
Folkmängd: 10,2 miljoner invånare
Areal: 26 338 kvadratkilometer (= skitlitet, landet är Afrikas mest tätbefolkade)
Huvudstad: Kigali
Självständigt: javisst (från Belgisk kolonialmakt 1962)

Vanliga namn: ingen aning, men de som styr landet heter Paul och Bernard, vilket skvallrar om att den tyska och belgiska bakgrunden fortfarande sätter sin prägel. De bekanta namnen tutsi och hutu är inte namn i den bemärkelsen, utan i stället de två stora folkgrupperna i landet.

Lockar den vanliga turisten: gorillor, Genocide Memorial i Kigali (minnesplats för folkmordet 1994), kultur, safari.

Lockar den ovanliga turisten: Albertine Rift endemics (inte minst Red-collared Mountain-Babbler, som inte finns i Uganda), förtvivlad jakt på inhemsk whisky.

Kända Rwandier: Paul Kagame (president), Benjamin Sehene (författare), Bernard Makuza (premiärminister), Juvenal Habyarimana (ex-diktator med coolt namn), Cecile Kayirebwa, Jean-Paul Samputu, Aimé Murefu samt Cyprien Kagorora (musiker), Jean de Dieu Nkundabera (bronsmedaljör i Paralympics i rullstol, 800 meter 2004. Han är den enda medaljör Rwanda haft i ett OS), Mathias Ntawalikura (löpare som i alla fall varit i final på 5000 och 10000 meter), Olivier Karekezi (fotbollsspelare i Helsingborgs IF 2005-08. Nu spelar han i Norge). Dian Fossey, eller Siguorney Weaver som en del tror att hon heter, är inte från Rwanda. Hon var amerikan men gjorde sin livsgärning med gorillor i Rwanda. Protais Zigiranyirazo (f.d. guvernör som anses ha planerat mordet på Fossey) är däremot Rwandier och verkar ha varit en fullständigt vidrig människa, då han även anses ha haft mer än ett finger med i folkmordet också.

Mat & dryck: påminner nog ganska mycket om Uganda, även om köket rimligen bör ha mer tyskt/belgiskt inflytande. Det finns en inhemsk öl på 14% (Impeke Sorghum).

Musik: Mycket av musiken är traditionell och verkar även höra ihop med dans. Ikinimba är en tradition som med sång och dans berättar landets historia. Koraspelaren Jean-Paul Samputu har plockat hem två afrikanska grammisar, bl.a en i den fina kategorin Most Inspiring Artist. Han har även turnerat i bl.a. USA och Kanada. Lyssna på honom nedan! Och Aimé Murefu sägs vara en överskicklig gitarrist med drag av Jimi Hendrix, BB King och Carlos Santana.

Övrigt: Rwandas parlament är världens mest jämställda. 51% av parlamentsledamöterna är kvinnor. Plastkassar är förbjudna.

Folkmordet 1994: Det går inte att nämna Rwanda utan att ytterligare nämna den fruktansvärda massaker som pågick under tre månader, från april till juli 1994. Den officiella siffran är att 937 000 människor mördades. NIOHUNDRATRETTIOSJUTUSEN!!! 10% av befolkningen. På tre månader! Det är helt omöjligt att ta in. En väsentlig del av detta hade kunnat förhindras om västvärlden hade tagit situationen på allvar i tid. En skamfläck som aldrig går att tvätta bort ur historien. Läs mer här och må något liknande aldrig, aldrig hända igen.

FAQ
Vad är Albertine Rift Endemics?: Albertine Rift är en bergskedja som går från sydvästligaste Uganda in i Rwanda och även in i Kongo. I bergsregnskogarna här finns förutom gorillor även 37 fågelarter som endast finns här i världen (d.v.s. endemiska). Någon enstaka finns bara i Kongo och är out of reach, men de allra flesta hoppas vi få se. Några fina exempel är Green Broadbill, Rwenzori Turaco och Regal Sunbird.

Vad är en Shoebill: ja, det är en grå fågel som lever i papyrusträsk i Centralafrika. Den är i storlek och kroppsbyggnad lik en stork, men näbben är som en stor skovel i stället. På svenska heter den träskonäbb. Shoebill har i många år varit en av de fåglar jag allra helst vill se (i hela världen, alltså). Här är en bild. Och en till.

Och här lite musik...

Obsession Girls (Uganda):

Betty Namaganda (Uganda):

Bosmic Otim (Uganda):

Jean Paul Samputu (Rwanda):

"Rwanda music and traditional dance" (Rwanda):

3 kommentarer:

Anonym sa...

Känns som du redan har varit där, med den förhandsinfon. Fantastisk research som alltid. Var nu rädd om dig, lillebror!! Kram/Å

Ola sa...

Tack tack, jag lovar att sköta mig. Blir bildvisning senare i vår. Kram /O

freaks´n´geeks sa...

hej ola! du vann korsordstävlingen. skulle behöva din adress så vi kan skicka ditt pris.