tisdag 24 februari 2009

Hemma igen!

Igår kom jag hem från min resa till Uganda och Rwanda. Som ni märkt har jag inte bloggat något under tiden. De internetcaféer jag hittade hade alla långsamma uppkopplingar och då jag hade viktigare saker för mig så får det bli lite i efterhand i stället. I korthet (lite mer långhet kommer nog senare):

- Rwanda var en positiv överraskning med fin infrastruktur och ett till synes större välstånd än Uganda. Men folkmordet och sviterna efter det är det mest skrämmande som hänt i världen i modern tid. Jag läser en bok nu som nog kan ge upphov till mer bloggande längre fram.
- Vi såg gorillor två gånger - 11 ex på ordinarie trecking och 15 bonusgorillor då vi egentligen bara var ute efter fåglar.
- Vi såg även schimpanser två gånger - 25 ex ena gången och två ex andra gången.
- Vi såg alla rimliga Albertine Rift endemics utom den notoriskt svåra Shelley's Crimsonwing. Även de två (Red-collared Mountain-Babbler och Kungwe Apalis) som bara finns i Rwanda av de länder vi besökte.
- Jag var frisk hela resan förutom huvudvärk en dag. Maten var ok för det mesta, utan att vara kulinarisk förutom på några av de lite finare ställena.
- I Queen Elizabeth National Park, som för övrigt ligger på ekvatorn, noterade vi 214fågelarter på en dag, det i särklass mesta jag haft någonstans någon gång. Detta trots att vi förlorade två timmar på en söndrig bil.
- Musiken som är populär i Uganda är ganska lättviktig, om än svängig. I Rwanda verkar gospel och annan körmusik vara grejen. Länderna är generellt väldigt olika. I Rwanda är det ordning och reda som gäller med t.ex. fasta tider, medan det i Uganda är möjligt att handla eller äta när som helst.

Och redan på resans andra dag fick jag ett sms från Emma som sa "Line-upen till Coachella är släppt. Ser trevligt ut":


Trevligt är ju bara förnamnet. Det är nästan lika bra som 2007. Och ett kort telefonsamtal senare var det bestämt att vi åker dit i år igen, denna gång följer även Kristian med. Biljetter och flyg är redan fixat. Vi åker på långfredagen och kommer hem 21 april. Ska bli hur kul som helst.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En nyfiken fråga: Hur har du råd att åka på alla dessa äventyr, gå på alla dessa konserter och dricka all denna whisky?? // Undrar en "bolsjevik" i Stockholm

Ola sa...

Det enklaste svaret är nog att jag lägger påtagligt lite pengar på materiella grejer, föredrar nästan alltid upplevelser före prylar. Jag vet att jag, nät jag blir gammal, är gladare för att ha varit på Coachella eller sett gorillor än att jag hade en dyr bil eller en splitterny widescreen-tv.

Drake sa...

Välkommen hem! Vilken spännande resa. Var ligger Coachella?

Ola sa...

Tack! Ska försöka skriva lite anekdoter från resan framöver.

Coachella ligger i Kalifornien, i öknen ca 15 mil sydost om Los Angeles. Varmt och skönt med andra ord :)