onsdag 1 oktober 2008

New Model Army


New Model Army. KB, Malmö 30/9/08

I senaste numret av musiktidningen Sonic, som jag prenumererar på, skrev Håkan Steen en krönika där han bland annat hade med följande citat från en intervju med Hives' sångare Howlin' Pelle Almqvist: Det finns band som håller för hårt på sin ideologi, de spelar på samma ställen år ut och år in och det är samma fans som kommer och de är lite färre och lite mindre entusiastiska för varje gång.

Jag vet inte riktigt varför, eller om det ens var välförtjänt, men det första band jag kom att tänka på när jag läste detta var New Model Army. Kanske var det p.g.a. ordet ideologi (NMA är ytterst politiskt), kanske var det för att de bara en vecka senare skulle spela i Malmö.

Lite ironiskt kan tyckas med tanke på detta, men det var första gången jag såg dem. Däremot är jag inte en ny lyssnare, jag har fått både blandband (90-talet) och blandskiva (00-talet) av min gode vän That Handsome Devil. Och jag gillar det, verkligen, men någon direkt utveckling är svår att hitta. Det är svårt att höra om låtarna är inspelade 1987 eller 2003.

Väl på plats så insåg jag att min tanke kring Sonic-citatet faktiskt hade sin relevans. Majoriteteten av publiken kunde sorteras in i mer eller mindre svartklädda människor mellan 30 och 40, påfallande många med NMA-tröjor från tidigare turnéer. Spelningen började, och det lät bra. Justin Sullivan är en lysande sångare och känns fortfarande genuint arg på orättvisor och därför känns det fullt trovärdigt. Trots att jag bara hört mina båda samlingar innan kände jag igen många låtar. Det elektriska arrangemanget av annars starkt folkinfluerade Vagabonds var nog den enskilda höjdpunkten - 51st State och mästerliga Green and Grey två andra. Och även om det i några av de för mig okända numren kändes lite enahanda så tycker jag ändå det höll hela vägen och jag hade gärna stått kvar ett tag till. Utan tvekan en bra kväll! Två videos med urusel bild men bra ljud:

Green and Grey
Vagabonds

1 kommentar:

That Handsome Devil sa...

Haha, det är precis så jag tycker om t ex Springsteen, att jag inte kan höra om låtarna är från 80-talet eller från idag! Sen säger det väl inget om kvaliteten förstås, förstår ju att det inte var det du syftade på heller.

Minns inte blandbandet, men det förvånar mig inte :-)

Själv gillade jag kanske finalen med "The World" allra bäst, det var en ruggigt bra version. Kul att du gillade gigget, det kommer säkert fler!

Var du inte själv helt svartklädd förresten? Hahaha!