måndag 3 november 2008

HelsinkilainenJag är i Helsingfors måndag - torsdag denna vecka. Det finns egentligen inte så mycket att tillägga, mer än det jag skrev om stället i början av juni. Eller jo, jag har bytt hotell. Inte för att det andra var dåligt utan för att resebyråtjänsten helt enkelt bokade ett annat åt mig. Detta är nog lite lyxigare. Grand Marina heter det och ligger precis vid Finlandsfärjan/Sverigefärjan beroende på vem som bestämmer. Språket är som tidigare nämnt helt obegripligt och komplicerat. Gatan hotellet ligger på heter Katajanokanlaituri - jo, det är sant. På svenska heter den Skatuddskajen. Ska försöka upptäcka lite andra sidor av stan de närmaste dagarna. Idag gick jag mest runt i en slags drömvärld och lyssnade på Frida Hyvönens nya album i iPod-en - avskärmad från omvärlden och nära att bli påkörd av spårvagn både en och två gånger - skivan är bitvis alldeles fantastisk. London! kan vara årets låt!

Frida är sitt efternamn till trots svensk. Jag har aldrig gillat någon finsk musik tidigare, möjligen har jag tyckt att stollarna i Eläkeläiset varit roliga. Men knappast bra. Kända band finns det en del, t.ex. Him och The Rasmus, men det är ju rent skit!

Men i år har det hänt en del hos våra östra systrar och brödrar och det rejält. Paavoharju heter de, och det är en slags finskt vemod som möter en sagovärld som möter indiepop som möter electronica och det är så fint, så fint. En av årets bästa skivor. Och The Dø, som jag skrev om för någon vecka sedan är till 50% (sångerskan) finländskt. Så det finns hopp även här bland saunor och Koskenkorva och män med knivmördarblick.

2 kommentarer:

Anonym sa...

fast nu glömmer du fantastiska 22 pistepirkko

Ola sa...

Bra, Erika! De har definitivt haft sina stunder.